İzmir'de kimliklendirilen ev hayvanı sayısı 200 bini aştı

İzmir'de ev hayvanlarının kimliklendirilmesi çalışmaları kapsamında büyük bir adım atıldı. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın yönetmelikleri doğrultusunda gerçekleştirilen bu süreçte, İzmir'de bu yıl içinde toplam 212 bin 200 ev hayvanı kimliklendirildi

Haber Giriş Tarihi: 05.07.2024 21:59
Haber Güncellenme Tarihi: 05.07.2024 21:59
Kaynak: BÜLTEN
İzmir'de kimliklendirilen ev hayvanı sayısı 200 bini aştı

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen ev hayvanlarının kimliklendirilmesi çalışması kapsamında, İzmir'de bu yıl itibariyle toplam 212 bin 200 ev hayvanı kimliklendirildi. Bu sayının 92 bin 399'u köpek, 119 bin 801'i ise kedi olarak kaydedildi.

Kimliklendirme süreci

Ev hayvanı sahipleri, "Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik" kapsamında hayvanlarını kimliklendiriyorlar. Bu süreçte, hayvanların bilgileri Ev Hayvanı Kayıt Sistemine (PETVET) kaydediliyor. PETVET'e hayvanın adı, pasaport numarası, türü, ırkı, cinsiyeti, rengi, doğum tarihi, sahibinin adı, bulunduğu yer bilgileri (il, ilçe, köy/mahalle) ve acil durumda ulaşılabilecek kişi bilgileri giriliyor. Ayrıca hayvanın aşı durumu, sahip değişikliği, kayıp durumu ve yapılan operasyonlar gibi bilgiler de sistemde kayıt altında tutuluyor.

Ev hayvanı sahipleri, yönetmelik gereği kedi, köpek ve gelinciklerin kimliklendirilmesini sağlamakla yükümlüdürler. Bu kapsamda, hayvanların doğum, ölüm, kayıp ve sahip değişikliği gibi bilgilerini il/ilçe tarım ve orman müdürlüklerine bildirmeleri gerekmektedir.

Kimliklendirme sürecinde, kedi, köpek ve gelinciklere deri altı mikroçip uygulanmakta ve bu mikroçipler el terminali aracılığıyla okunabilmektedir. Bu sayede, sokağa terkedilmiş kedi ve köpeklerin kimin sahip olduğu el terminaliyle okunarak tespit edilebilmektedir. Ayrıca, hayvanın geçmişine ait kuduz aşısı gibi tüm aşı bilgileri de kayıt altına alınmaktadır.

Sahip değişikliği

Sahip değişikliği durumunda, "Ev Hayvanı Sahip Değişikliği Belgesi" ile 60 gün içinde hayvanın yeni sahibinin, il/ilçe müdürlüklerine başvurarak veri tabanı ve pasaportuna işletmesi gerekmektedir. Ayrıca, ev hayvanlarının yurt içi nakillerinde de pasaportlarının bulundurulması zorunludur. Pasaportu olmayan ev hayvanı sahiplerine idari yaptırım uygulanabilmektedir.

Ev hayvanlarının yurt dışına çıkışı durumunda ise mikroçip uygulanmış olması, pasaportun düzenlenmiş olması ve bu bilgilerin PETVET sistemine kaydedilmiş olması gerekmektedir.

Sahipsiz hayvanlar için ise belediye barınaklarından sahiplenilme durumunda cezai müeyyide olmadan kayıt altına alınabilir. 6 aydan küçük hayvanlar cezasız olarak kaydedilirken, 6 aydan büyük kedi ve köpekler için 5199 sayılı kanun gereği idari para cezası uygulanarak kayıt edilebilir.

Kaynak: BÜLTEN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.