İzmir’de Meme Kanseri Farkındalık Günü

Meme Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında Medicana International İzmir Hastanesi, bu yıl ‘Sağlık ve Dayanışma Buluşması’ düzenledi.

Haber Giriş Tarihi: 23.10.2024 17:00
Haber Güncellenme Tarihi: 23.10.2024 17:02
Kaynak: BÜLTEN
İzmir’de Meme Kanseri Farkındalık Günü

Tüm dünyada her yıl Ekim ayında meme kanseri farkındalığı ve erken teşhisin önemine dikkat çekmek için çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Medicana International İzmir Hastanesi, Meme Kanseri Farkındalık Günü kapsamında Tarihi Havagazı Fabrikası’nda, bir etkinlik düzenledi. İzmir Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle ‘Sağlık ve Dayanışma Buluşması’ adıyla düzenlenen etkinliklerde katılımcılara meme kanseri hakkında birçok bilgi ve deneyim aktarıldı.

yoga

"Medicana Sağlık ve Dayanışma Günü", sabah yogası seansı ile başladı. Folkart Carrera Eğitmeni Mina Tatar'ın yönettiği etkinlikte, "Deneyim Paylaşımı" bölümünde, meme kanseri üzerine yazdığı kitabıyla tanınan Yonca Nihal Kakıcı, konuklara kendi deneyimlerini ve yazma sürecini paylaştı. Kakıcı’nın ardından, Atölyede Yaşam Kurucusu ve Bilinçli Nefes Koçu Mahur Muşkara, "Nefesinle Dönüşüm Yolculuğu" sunumuyla doğru nefes alma tekniklerini anlattı.

ebru onuker

Onuker: 40 yaş sonrası her yıl 1 kez mamografi yaptırılmalı

Etkinlikte sunum yaoan Aile Hekimi Uzmanı Ebru Onuker, erken teşhisin önemine dikkat çekti. Erken teşhiste kendi kendine kontrol, hekim kontrolü ve mamografinin öneminin altını çizen Onuker, “40 yaşından sonra ise her kadın, elle kontrolünün yanında her yıl en az bir kez mamografi çektirmeli. Mamografiden kaçmamak gerekiyor, erken teşhis hayat kurtarır” diye konuştu.

Işık: Cerrahi yöntemler her gün gelişiyor

Meme kanseri cerrahi tedavi yöntemlerini anlatan Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Sevil Işık ise hangi kitlenin cerrahi müdahale gerektirdiği, hangilerinin takip gerektirdiğini şöyle aktardı;

“Bundan 30-40 yıl önce kitle görülen memenin tamamı alınırdı, prosedür böyleydi. Ancak tıbbın her alanında olduğu gibi cerrahi yöntemler de gelişiyor. Artık birçok vakada memeyi koruyarak kitleyi alabiliyoruz”

Etkinlikte atölye çalışmaları da yer aldı. Bu kapsamda Diyetisyen Seda Uşarer, Şef Rüstem Sönmezer eşliğinde Sağlıklı Beslenme Atölyesi gerçekleştirdi.

Keser: Akıllı ilaçlar son derece etkili

Medikal Onkoloji Uzmanı Murat Keser, Meme kanseri vakalarında cerrahi müdahale öncesi ve sonrası tedavileri anlattı;

“Cerrahi operasyonu çok erken evrede öneriyoruz. Ameliyat öncesi kemoterapi, akıllı ilaçlar ile çok farklı seçenekler sunuyoruz. Her geçen yıl yeni yeni tedavi seçenekleri de çıkmaya devam ediyor”

Deniz: Tıbbi tedavi yanında psikolojik destek de alınmalı

Uzman Klinik Psikolog Burçin Deniz, meme kanseri sürecinde psikolojik dayanıklılık ve destek sürecini anlattı. İnkar döneminin teşhisin konulduğu dönemde olduğunu ve bu noktada alacağı klinik psikolojik desteğin çok önemli olduğunu söyleyen Deniz, “Kansere yönelik tıbbi tedavi ile beraber psikolojik destek verilmeli. Kanser ile mücadelede psikolojinin yüksek olması son derece önem arz ediyor. Hayattan izole olmamak da çok önemli” dedi.

Medicana Sağlık ve Dayanışma Buluşması, Folkart Carrera Eğitmeni Hale Ulukan’ın yaptırdığı ‘Crunch Burn Pilates Seansı’ ile son buldu.

Kaynak: BÜLTEN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.