İzmir'de yangınların bir yıllık bilançosu

İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi, zorlu bir yılı geride bırakıyor. İtfaiye Daire Başkanlığı, yıl boyunca toplamda 27 bin 600 olaya müdahale etti ve bu sürenin büyük kısmını yangınlarla mücadeleye adadı

Haber Giriş Tarihi: 29.12.2024 11:26
Haber Güncellenme Tarihi: 29.12.2024 11:32
Kaynak: BÜLTEN
İzmir'de yangınların bir yıllık bilançosu

2024'te çıkan 16 bin yangından 7 bin 200'ü sigara kaynaklıydı. İtfaiye personeli, kurtarma operasyonlarından vatandaşların parmaklarından çıkmayan yüzüklerin kesilmesine kadar çeşitli olaylara müdahale etti. Ayrıca, ocak üzerinde unutulan yemekler nedeniyle meydana gelen çok sayıda yangın ihbarına da zamanında müdahale etti.

İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı, 2024 yılında özellikle yaz aylarında, aynı gün içinde çıkan onlarca orman yangını, Yamanlar Dağı’nda meydana gelen büyük yangın ve birçok zorlu olaya müdahale ederek büyük bir başarı gösterdi. Bin 300 itfaiye personeli, 62 istasyonda 24 saat esasına dayalı 3 vardiya halinde görev yaparak, gerektiğinde hayatlarını riske atarak mücadele etti. İtfaiye ekipleri, yangınların yanı sıra su baskınları, hayvan kurtarma, trafik kazaları, kapı açma, asansörde mahsur kalanların kurtarılması ve vatandaşların parmaklarından çıkaramadığı yüzüklerin kesilmesi gibi toplamda 27 bin 600 olaya müdahale etti. Bu olaylar arasında 16 bin vaka ile yangınlar en yüksek oranı oluşturdu.

2024 yılında çıkan 16 bin yangından 7 bin 200’ü sigara kaynaklı olarak kaydedildi. Ayrıca, 3 bin 600 yangın ise dikkatsizce yakılan ateş ve mangallar nedeniyle meydana geldi. Bu yangınlarda 40 kişi hayatını kaybetti. Yangınlar sonucu 6 bin 500'ü kümes hayvanı olmak üzere toplamda 7 bin hayvan can verdi. Maddi kayıplar ise 4,5 milyar TL'yi buldu. İtfaiye Dairesi Başkanlığı ekipleri, yıl içinde 12 bin kurtarma operasyonuna katıldı.

Kurtarma çalışmaları arasında, 3 bin 500 operasyonda mahsur kalan kediler ön plandaydı. Ayrıca, 891 kişinin evlerinde kapalı kalmaları nedeniyle yapılan kurtarmalarda, 651 kez asansörden, 134 kez ise yurttaşların parmaklarında sıkışan yüzükleri kesmek için müdahale edildi. İzmir’de, çeşitli nedenlerle çıkan 3 bin 32 yangında, 85’i ocak üzerinde unutulan yemeklerden kaynaklandı. Bu yıl, çıkan yangınlar sonucunda 565 iş yeri zarar gördü.

"Yangınların büyük bir kısmı ise insan kaynaklı"

İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanı Yaşar Korkmaz, 2024 yılında yangınlar konusunda büyük bir sınav verdiklerini belirterek, “Bu yangınlar hepimizi derinden etkiledi. Yaşanan tahribatı telafi etmek için Büyükşehir Belediyesi olarak elimizden geleni yapıyoruz. Hepimiz sahadaydık. 1 Haziran'dan Eylül ayı sonuna kadar yangınlar sürekli devam etti. Bu yangınların büyük bir kısmı ise insan kaynaklı” ifadelerini kullandı.

Yaşar Korkmaz, en fazla kırsal alanlarda çıkan yangınların büyük bir zarara yol açtığını belirterek, "Bu yıl çıkan yangınlar sonucunda 40 kişi hayatını kaybederken, 195 yurttaşımız ve 23 itfaiye personelimiz de yaralandı. Ancak bu yangınları 'oldu, bitti' olarak görmüyoruz. 2025'e güçlü bir şekilde hazırlanıyoruz. Kırsal alanlara vereceğimiz desteği artıracak, gönüllü itfaiyecilik modelini geliştireceğiz. Yapacağımız çalışmalarla yangınlara daha hızlı müdahale edeceğiz. Ayrıca, bu bölgelerde yaşayanların yangınla mücadele konusunda daha bilinçli olması gerekiyor. Bahçe temizliklerini düzenli olarak yapmalı, evlerinin etrafında yangın koridorları oluşturmalılar. Sigara izmaritleri asla ormana veya sokağa atılmamalı. Yangın söndürme çalışmalarına giderken, refüjlerde yangınlar gördüğümüzde bunun çoğu kez sigara izmaritlerinden kaynaklandığını fark ediyoruz. Lütfen duyarlı olalım. En küçük bir dikkatsizlik büyük felaketlere yol açabiliyor. Eğer herkes bireysel önlemler alırsa, yangınların ciddi şekilde azaldığını göreceğiz."

"Evsel yangınlar artmaya başladı"

İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı İtfaiye Yangın ve Acil Müdahale Şube Müdürü Aydın Mutlu, bir önceki yıla göre yangınlarda yüzde 25’lik bir artış yaşandığını vurguladı. Mutlu, “Pandemiden sonra vatandaşların kırsal alanlarda yaşamayı tercih etmeleri nedeniyle yangınlarda artış gözlemlendi. Şu anda yağmurların etkisiyle orman yangınları azalmışken, yerleşim alanlarında evsel yangınlar artmaya başladı. Bunun nedeni ise soba ve benzeri ısıtıcıların yanlış veya dikkatsiz bir şekilde kullanılmasıdır” şeklinde konuştu.

Yangın, sel veya kurtarma ihbarı aldıklarında hemen olay yerine intikal ettiklerini belirten Mutlu, “Bu yıl kırsal alanlara ulaşma süremiz ortalama 8 dakika civarında. Yerleşim yerlerine ise yaklaşık 5 dakika 57 saniyede ulaşıyoruz. Genel olarak bakıldığında bu oldukça iyi bir süre” dedi.

32 yıldır teşkilat bünyesinde görev yaptığını vurgulayan Aydın Mutlu, mesleğini hala aynı heyecan ve sevgiyle sürdürdüğünü belirtti. Mutlu, “Dünyaya bir daha gelsem yine itfaiyeci olurum. Yangını söndürdükten ya da bir kazazedeyi kurtardıktan sonra yaşadığımız mutluluk tarif edilemez. Mesleğimizle gurur duyuyoruz. İtfaiye, çok geniş bir alanda hizmet veriyor. Vatandaşlar evde kapılarının arkasında anahtarlarını ya da ocaklarının üzerinde yemeklerini unutabiliyor. Biz de bu tür olaylara müdahale ediyoruz. Büyük bir yangını hızlıca kontrol altına almak gerçekten çok sevindirici, aynı zamanda tüm yorgunluğumuzu da atmamıza yardımcı oluyor” dedi.

Kaynak: BÜLTEN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.