İzmir Enternasyonal Fuarı’nda siyasilerden ortak ifade: İzmir fuarda öncü

İzmir’in simgesi haline gelmiş ve bu yıl 93’üncüsü gerçekleştirilen İzmir Enternasyonal Fuarı’nın açılış resepsiyonunda konuşma yapan siyasiler İzmir Enternasyonal Fuarı’nın Türkiye ve Dünya’da öncülük yaptığını dile getirdi.

Haber Giriş Tarihi: 31.08.2024 20:58
Haber Güncellenme Tarihi: 31.08.2024 23:26
Kaynak: MUHABİR BERKAY ERDEN
İzmir Enternasyonal Fuarı’nda siyasilerden ortak ifade: İzmir fuarda öncü

Muhabir-Berkay Erden / Zafer Bayramı kutlamalarıyla birlikte dün Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay tarafından açılışı gerçekleştirilen 93’üncü İzmir Enternasyonal Fuarı için bugün düzenlenen açılış resepsiyonuna birçok siyasi isim katıldı. Kültürpark Açık Hava Tiyatrosu’nda gerçekleştirilen resepsiyona Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Ticaret Bakanı Yardımcısı Volkan Ağar, İzmir Valisi Süleyman Elban, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, İzmir Milletvekilleri, İlçe Belediye Başkanları, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkan Yardımcısı ve Ege Bölge Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkan Vekili Ahmet Fikret Kileci  bu yılki fuarda onur konuğu kent olarak seçilen İstanbul’un Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu katıldı. Konuşmacı olarak kürsünün başına geçen ilk isim Cemil Tugay olurken; sözlerine protokolü ve katılımcıları selamlayarak başlayan Tugay, “Bir etkinlik ki bir kentle adı özdeşleşmiş İzmir Enternasyonal fuarı sadece İzmir için değil tüm Türkiye için görev yapan bir etkinlik. Neredeyse 100 yıllık bir fuar. Biraz önce Sayın Yılmaz ve Sayın İmamoğlıu çocukluklarında buraya geldiklerini belirtti. Böylesine güçlü bir etkinliğe ev sahipliği yapmak bizim için bir onur. Her sene daha güçlü bir fuarın gerçekleşmesi için çalışmaya devam edeceğiz. Bu yıl 14 ülke ve 53 şehirden yüzlerce firma katılıyor. Onur konuğumuz İstanbul Özel konuğumuz Küba. Kısa süre önce Küba İstanbul başkonsolosu ile görüştüğümüzde aramızdaki bağları sadece kültürel değil ekonomik olarak da geliştirmeyi ifade ettiler. 20 firma ile kendi ülkelerini tanıtıyor olacaklar. Biz bu sene tema olarak teknoloji seçtik. Teknoloji deyince geleceğe dair sorunların çözümünü amaçlıyoruz” dedi.

Tüm ülkeye örnek olsun

Konuşmasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile İzmir Büyükşehir Belediyesi arasında imzalanan iş birliği protokolüne değinen Tugay, “Sorunlara boğulmuş bir dönemde yaşıyoruz. Bunlarla ilgili şu anda sahip olduğumuz ilmin bize yol gösterici olacağına inanıyoruz. Teknolojinin paylaşarak çoğalmasını istiyoruz. Biraz önce İstanbul ile İzmir arasında bir iş birliği protokolü imzaladık. Bunun tüm Türkiye’ye olumlu bir örnek olması amacıyla yaptık. İzmir Enternasyonal fuarı belki eski günlerinden farklı bir kimliğe bürünmüş olabilir. Yapıldığı ilk dönemlerde İzmir ve Çevre iller açısından bir merkez olmaya devam ediyor. Bu süreç Gazi m. Kemal Atatürk’ün İzmir İktisat Kongresi’nden sonra İzmir’de başlamış. İzmir fuarı sadece İzmir’in değil tüm Türkiye’de atılmış o iktisat adımın bir parçasıdır. Biz ülkemizin önümüzdeki yıllarda gerçek bir milli birlik içinde tüm soruları aşacağına inanıyoruz. Bu fuarın düzenlenmesinde emeği geçen her birisine ayrı ayrı teşekkür ediyorum” diyerek sahneden ayrıldı.

Sophia: İnsan Ruhunun sıcaklığı olmadan teknolojinin anlamı olmaz


Açılış resepsiyonunda fuarın sürpriz konuğu olan insansı robot Sophia da yer aldı. Yaptığı konuşmada Sophia teknolojinin insan olmadan anlamsız olduğunu dile getirerek; “
Merhaba İzmir bugün burada İzmir Enternasyonal fuarında olmak benim için büyük bir onur. İzmir’in tarihine tanıklık eden bu fuar geleceğe atılan adımların sergilendiği bir yer. Ama şunu da söylemeliyim her ne kadar teknoloji gelişse de insan ruhunun sıcaklığı olmadan bu teknolojinin bir anlamı olmaz. İzmir fuarı teknolojiyi insanlığın hizmetine sunan sadece bir fuar değil bir ilham kaynağı bizlere geleceği hep birlikte inşa etme fırsatı sunuyor” ifadelerini kullandı

İhracatçının ufak desteklere ihtiyacı var


Konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkan Vekili Ahmet Fikret Kileci, içinden geçilen süreçte ihracatçının desteğe ihtiyacı olduğunu belirterek “Hepiniz bu sıcak İzmir akşamında Türkiye’nin en köklü fuarlarından biri olan bu fuara hoş geldiniz. İzmir sizin olduğu kadar Türkiye içinde çok önemli bir şehir. İzmir bizim için çok önemli işlerin yapıldığı bir yer biz bunun farkındayız. Biz ihracatçılar olarak bu bölgeyi önemsiyoruz. Ama Sayın Bakan Yardımcım belki biraz gönül koyacaktır ama Türkiye ihracatçısı çok önemli işler yaptı başarılar elde etti; konjektürü doğru kullandı. ama bundan sonraki süreçte ufak desteklere ihtiyacı var ihracatçının. Bugün İzmir fuarı Türkiye’nin en eski organizasyonlarından biri. Bundan 101 sene önce anlam başkaydı bugün ise daha başka. Bugün Sophia’dan dinlediğimiz üzere her türlü bilginin çok rahat analiz edildiği ve benimsendiği bir noktaya geldik. Bu fuarda da teknoloji ile ilgili her türlü aşama önümüze çıkacak. Teknolojiye karşı çıkmak yerine onunla birlikte hareket etmeyi öğrenmeliyiz yoksa oyunun dışında kalırız. Biz oyunun tam ortasında kalan hatta onu yönlendiren olmak istiyoruz. Bu fuarın İzmir’e ve ülkemize faydalar sunacağına inanıyorum” şeklinde konuştu.

İzmir net ihracatçı bir şehir


Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkan Yardımcısı ve Ege Bölge Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar yaptığı konuşma ile İzmir’in ihracatının ithalatından fazla olduğunu dile getirdi. Yorgancılar, “30 Ağustos Zafer Bayramı’ndan açılıp 9 eylülde kapanacak olan fuarın 93’üncü açılış töreninde coşku içindeyiz. İzmir Kurtuluş Savaşı’nın zaferle taçlandığı şehir olarak özgürlüğün temsili olmuştur. Bu vesile ile başta Atatürk olmak üzere tüm şehitlerimizi rahmetle yad ediyorum. Bu fuar sadece ülkemizin  değil dünyanın en önemli ticari organizasyonlarından  biridir. İktisat kongresiyle temeli atılan bu fuar bu yıl teknoloji temasıyla ülkemizin dünya ticaretinde alacağı yol açısından önemlidir. Fuarcılık sektörünün disipline edilmesi için oda olarak gayretler sarfetmekteyiz. Artık fuarlar daha planlı bir hae geldi Geçen sene 413 fuar ziyaretçilerini ağırladı. Oda olarak 2025 yılı takvimini yayınlamış bulunmaktayız. İzmir İstanbul’dan sonra en fazla fuara ev sahipliği yapan şehir olacak. İzmir’de 31 fuar gerçekleştirilecek. İzmir küresel bir marka şehri olma yolunda çok önemli bir fırsata sahip. İzmir net ihracatçı bir şehir konumundadır İhracat ithalattan fazladır” diyerek konuşmasını noktaladı.

İzmir ve İstanbul ülkenin gelişiminde öncü


Sıradaki konuşmacı olarak sahneye çıkan Ekrem İmamoğlu İstanbul ve İzmir’in ülkenin gelişmesinde öncü şehirler olduğunu dile getirerek; “Ege'nin ruhunu temsil eden İzmir’de olmaktan çok mutluyum. Bu yıl 93’üncü yılında teknoloji temasıyla bizi ağırlıyor. İzmir ile özdeşleşen bir sembol. Dünyanın dört bir yanından insanları ağırlamış . Türkiye’nin vizyonunu dünyaya aktarmış bir organizasyon. Bu yıl burada onur konuğu olarak misafir edilmek çok değerli. Farklı markalarımız ile buraya katıldık bir standımız var oraya bekliyoruz. Kentlerimizin kendi içinde gerçekleştirdiği başarıları başka şehirlerle paylaşmak çok önemli çok özel adımlar. Değerli katılımcılar İstanbul ve İzmir gibi potansiyeli yüksek şehirlerin, ülkemizin gelişiminde öncü şehirlerin mirasına sahip çıkmanın da çok önemli olduğunu düşünüyorum” dedi

Akıllı şehircilik yaklaşımı kaçınılmaz


Kent yönetiminde teknolojinin önemine vurgu yapan İmamoğlu, İstanbul'da hayata geçen uygulamarda örnekler vererek; "2050 vizyonunda daha eşit daha Adil Daha yaratıcı bir şehir olma yolunda atılan adımlarla yol yürüyor dijitalleşme ile birlikte teknoloji kentlerde yaşamayı ve kentleri Yönetmeyi kolaylaştıracak fırsatta sunduğunu da biliyoruz. Bu fırsatlar bugün kentlerin planlanmasında akıllı seyircilik yaklaşımlarını kaçınılmaz hale getiriyor. Tabii hızla bir paylaşan dünyada toplumun farklı kesimlerinin Bu teknolojiye erişimindeki eşitsizlikler yarattığının da farkındayız. Dijital araçların tüm topluma eşit ve Adil yansıtılması meselesinde Ayrıca önemsiyoruz. Aksi takdirde ürettiğiniz teknolojinin belirli bir zümreye hitap etmesi o kentte bu teknolojiden faydalanan insanların kıtası olmasına neden olacaktır. Konuyu çok yönlü bir yaklaşımla ele alıyoruz. İnsanların bu teknolojiden haberdar olması eğitimini alması ve sürecin bir parçası olmasını sağlamak amacındayız .Türkiye'de ilk defa yerel yönetim düzeyinde akıllı Şehircilik planı hazırladık . Attığımız bu adım da 180'e yakın proje ortaya koyduk . Özellikle bir kaçını paylaşmak isterim. İstanbul senin uygulamamız şu anda 4 milyonu aşkın insanın kullanımında. Bunu indiren insanlarla karşılıklı etkileşimde bulunan bir uygulama. Dünyada bunun başka bir örneği yok. İkinci olarak önemlediğimiz bir iş fiber optik temelli deprem erken ihbarını ortaya koyduk. Yine çöp gazından enerji üreten Seymen çöp gazı enerji üretim tesisini hayata geçirdik geçtiğimiz 5 yıl içerisinde. Dünya çapında birçok ödüle layık görülen askıda fatura uygulamasıyla yüz binlerce insanın karşılıklı etkileşimde bulunduğu bu uygulama ile teknolojinin dayanışma ruhunu da destekleyebileceğine örnek" diye sözlerini sürdürdü.

Tek akıl ile değil ortak akıl ile yönetilen şehirler


Konuşmasında teknolojiden faydalanarak, gelecekte şehir yönetimine halkın daha fazla dahil olabileceğini aktaran İmamoğlu, "Ortak akıl şiarı ile İstanbullu'nun kentin politikalarına katılacağı katılım araçlarını özenle geliştiriyoruz. Bu çercevede önemli adımlardan birini 2021 yılında akıllı ve 'Bütçem İstanbul' uygulaması ile aslında İstanbul'un bütçesinin hazırlanması esnasında 10 binlerce insanın katılımıyla hazırlanmasinın sonuçlarını  almanın büyük mutluluğunu yaşadım. Kentlerin gelecekte tek bir ağızdan tek bir iradeden değil; toplumsal iradenin, toplumsal aklın yansıdığı en demokratik yöntemlerle mutluluk kaynağına dönüsmesi ülkemiz adına da demokrasimiz adına da önemli olduğununu ifade etmek istiyorum. Zira dünya çapında insan kaynağından faydalanma modelleriyle ilgili yaratılan teknolojik gelişmelerin ne kadar etkili olduğunu yine bir yapay zeka üzerinden görüyoruz ama onun da ifade ettiği gibi insanların katılımını sağlamak önemli olan" dedi.

Yerel yönetim reformu yapılmalı


Türkiye Belediyeler Birliği Başkanlığı kimliğini hatırlatan Ekrem İmamoğlu, bu vazife ile yerelin güçlenmesi için çaba gösterdiğini dile gerirerek; "Tam 101 yıl önce İzmir Iktisat Kongerisi ile birlikte aslında temellerin atıldığı İzmir Fuarı'nın 93'üncü yıl dönümünde birlikteyiz. İstanbul, İzmir, Ankara gibi kentlerimiz Türkiye'nin lokomotifi olduğunun farkındayız. Bu nedenle biz şehrimizdeki yönetimlerimizi sadece şehre hizmet etmek olarak değil aynı zamanda Türkiye'ye fayda sağlamak amacıyla gerçekleştiriyoruz. Şehirlerimizdeki iyi hizmetlerin Türkiye'ye nasıl bir moral ve motivasyon kattığını çok iyi bilen bir yöneticiyim. Bu bağlamda dayanışmayı en üst seviyeye taşıyoruz. İzmir ile olduğu gibi sadece geçtiğimiz yılda 500'e yakın belediye ile işbirliği formunda  siyasi ayrım yapmadan çalıştığımızı söylemek isterim. Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı kimliğim ile de ülkemizdeki tüm yerel yönetimlerin özellikle bütçeleri ile daha güçlü, uygulama iradeleri ile daha güçlü sürece evrilmeleri için reform adımlara katkı sunmak adına bur süreci de yönetmeyi de hedeflediğimiz bir ortamda özellikle yerelin güçlenmesi,hak ve hukukunun korunması  hususunda da burada bulunan Cumhurbaşkanı Yardımcımız vasıtası ile geçmişten bugüne konuşulan ama adım atılamayan yerel yönetim reformu ile ilgili mutlaka adımlar atılmasi gerektiğini de buradan belirtmek istiyorum" şeklinde ifadelerde bulundu.

Bakanlık teknoloji temasını yerinde buldu


Açılış resepsiyonunun konuşmacılarından biri olan Ticaret Bakanı Yardımcısı Volkan Ağar, fuar için bu yıl seçilen teknoloji temasını doğru bulduklarını belirterek; bakanlığın bu konuda yaptığı çalışmlara değindiği konuşmasında; “her yıl daha iyi düzenlenen bu fuarda emeği geçen herkese bakanlık adına teşekkür ediyorum. Bu vesile ile Anadolu’nun Türk yurdu haline gelmesi neden olan Malazgirt savaşının yıldönümünü kutluyorum. 30 Ağustos Zaferi ve 9 Eylül İzmir’in kurtuluşu ile de Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ile anıyorum. Pazar çeşitliğimizi geliştirmek adına uzak ülkeler ve İslam ülkeler ile iş ihracatı geliştirme stratejilerini hayat geçiriyoruz.Ayrıca 2028 ihracat tanıtım ve pazarlama vizyonumuz kapsamında sektörle ürün gruplarında çeşitli tanıtım ve pazarlama faaliyetlerini yürütüyoruz Hayatımızın her alnına dokunan  yeşil ve dijital dönüşüm adına da gerekli tedbirleri almaya devam ediyoruz. Bakanlık olarak bu kapsamda Avrupa Yeşil Mutabakatı desteğimizi de uygulamaya koyduk. Ayrıca dijital dönüşümün en önemli ayaklarından olan e-ihracat politikalarımızı da etkin bir şekilde yürütmekteyiz. Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcım hayatın her alanına giren teknolojinin önemi dikkate alındığında İzmir Enternasyonal Fuarı’nın bu seneki temasını çok doğru buluyoruz. Ekonomi yönetimimizin yol haritası olan  orta vadeli plan ve 12’inci kalkınma planının temel çerçevelerinden birini teknolojik ve inovatif dönüşüm oluşturuyor. Bu kapsamda 2023’te yüzde 40.4’e ulaşan orta yüksek ve yüksek teknolojinin ihracatımızdaki payını 2028’de yüzde 49 buçuğa getirmeyi hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

Elban’dan Atatürk’ün vizyonuna vurgu


Yaptığı konuşmada fuarın temellerini Atatürk’ün attığına değinen İzmir Valisi Süleyman Elban, Türkiye’de fuarcılığın bu vizyon ile geliştiğini söylediği açıklamalarında; “101 yıl önce güzel Atatürk’ün olağan üstü vizyonu ile bu fuarın temeli atılıyor. O günden beri bu fuar gelişerek tüm Türkiye’ye mal oluyor. Ülkemizde fuarcılığın gelişmesinde hem de uluslararası fuarcılığın ülkemizde gerçekleşmesinde önemli bir rol oynuyor. 93’üncüsünü yaptığımız ve teması teknoloji olan bu fuarda bizi yalnız bırakmayan Cumhurbaşkanı Yardımcımıza teşekkür ediyorum. Bu fuarın yıllardan beri yapılıyor olması büyük bir destek gerektiriyor arkada büyük bir emek var. Fuarımızı ve İzmirimiz’i onurlandıran Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcımıza  şükranlarımı sunuyorum. Büyükşehir Belediye Başkanlığına, İZFAŞ’a Katkı veren herkese teşekkür ediyorum. 93’üncüsünü düzenlediğimiz fuarın başta İzmir olmak üzere tüm ülkemize hayırlar getirmesini temenni ediyorum” ifadelerinde bulundu.

Kaynak: MUHABİR BERKAY ERDEN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.