İzmir haber: Aliağa’da ilk kez izinli ve kontrollü kenevir hasadı yapıldı

İzmir’in Aliağa ilçesinde yer alan Helvacı Mahallesi'nde bir ilk yaşandı. Lif ve tohum üretimi amacıyla, ilk kez devlet kontrolünde ve izinli olarak kenevir hasadı gerçekleştirildi.

Haber Giriş Tarihi: 28.08.2024 11:01
Haber Güncellenme Tarihi: 28.08.2024 11:04
Kaynak: İHA
İzmir haber: Aliağa’da ilk kez izinli ve kontrollü kenevir hasadı yapıldı

Aliağa Kaymakamı Zekeriya Güney, İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Battal Kürşad Sevim, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Engin Altunoğlu, Aliağa İlçe Tarım ve Orman Müdürü Selim Aksakal, Aliağa Ziraat Odası Başkanı Gökhan Edremit, AK Parti İlçe Başkanı Yaşar Demir ve çok sayıda çiftçi, hasat programına katıldı.

Helvacı Mahallesi'nde 3D Çevre Teknolojileri Sanayi firması tarafından, yasal düzenlemeler çerçevesinde yapılan kenevir yetiştiriciliği kapsamında, 22 dekar alanda üretim gerçekleştirildi. Üretimde Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından tescillenen Narlısaray çeşidi kenevir tohumları kullanılırken, 22 dekarlık alana toplam 88 kg kenevir tohumu ekimi yapıldı. Üretim sahasını korumak ve yasal düzenlemelere uygun bir süreç yürütebilmek amacıyla gerekli güvenlik tedbirleri alındı. İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Aliağa İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü'ne bağlı teknik personel tarafından, ürünün gelişim sürecinde düzenli kontroller gerçekleştirdi.

Hasadı gerçekleştirilen kenevirlerlerin işlenme ve pazara sunulma süreci ise, ilgili firmalar ve yetkili merciler tarafından yakın takibe alındı.

kenevit hasat

ÜRETİCİLERİMİZE DESTEĞİMİZ SÜRECEK

İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, hasat sırasında konuşma yaptı ve Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünün kenevir üzerine yürüttüğü çalışmalara değinirken, Enstitünün adaptasyonunu ve tescilini yaptığı Narlısaray çeşidinin özellikle iyi lif verimiyle öne çıktığını aktardı. Şahin, "Bundan sonraki süreçte, bölgemizdeki üreticiler, ekimi yapılan kenevirin demonstrasyonunu görecek ve bu değerli bitkinin yaygınlaşması adına ekim alanlarını genişleteceklerdir. Parça parça ekim yapmak yerine büyük alanlarda ekim yapılması, hem kontrollü üretim için hem de hasat kolaylığı açısından önemlidir. Bakanlık olarak bu şartlar altında üreticilerimizi desteklemeye devam edeceğiz,” ifadelerini kullandı.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.