İzmir haber: Ödemiş'te hasadı başladı!

İzmir’in Ödemiş ilçesinde kestane hasadı başlarken Ödemiş Ziraat Odası Başkanı Ahmet Kocaağa, bölgede yetiştirilen kestanenin tadı ve boyutlarıyla tercih nedeni olduğunu, son dönemde markalaşma yolunda adımlar atıldığını ifade etti.

Haber Giriş Tarihi: 09.10.2024 11:37
Haber Güncellenme Tarihi: 09.10.2024 11:39
Kaynak: AA
İzmir haber: Ödemiş'te hasadı başladı!

Türkiye'nin önde gelen kestane üretim merkezlerinden Ödemiş’te kestane hasadına başlayan üreticiler, geçen yıla göre daha yüksek bir rekolte bekliyor. Bu sene kestanenin kalitesinin ve veriminin yüksek olduğunu aktaran Kocaağa, fiyatların da beklenen seviyede olmasını ve üreticinin kazançlı bir yıl geçirmesini temenni ettiğini kaydetti.

Orta Doğu ve Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor

1161 rakımlı Kemer Mahallesi'nin ana geçim kaynağı olan kestanede yıllık ortalama üretim 5-6 bin ton üretilen Hem iç pazar hem de Orta Doğu ve Avrupa ülkelerine ihraç edilen kestanede erken olan kara aşı cinsindeki bahçelere çıkan üreticiler, zorlu bir hasat mesaisi geçiriyor. Kestanede hasadından kara aşının ardından sarı aşı (şekerci) ve bellombol (tahta) cinsleriyle devam ederken hasat süreci yaklaşık 2,5 ay sürecek.

Bu sene kalite de verim de yüksek

Bölgede yetiştirilen kestanenin tadı ve boyutlarıyla tercih nedeni olduğunu aktaran Ödemiş Ziraat Odası Başkanı Ahmet Kocaağa son dönemde markalaşma yolunda adımlar atıldığını ifade etti. "Bu sene kestanemizin kalitesi de verimi de yüksek" diyen Kocaağa, fiyatların da beklenen seviyede olmasını ve üreticinin kazançlı bir yıl geçirmesini temenni ettiğini kaydetti.

Bu yılın hareketli başladığını belirten üretici Umut Şahin, geçen yıla göre rekoltenin daha yüksek olmasını beklediklerini, ihracatın kestane fiyatları üzerinde belirleyici olduğunu, İtalya ve Arap ülkelerinden gelen talebin artmasını umduklarını dile getirdi.

Kara aşı kestanesiyle Ege Bölgesi’nde lider konumda olduklarını belirten Şahin,” Kestanemiz meşhur olduğu ve turfanda burada çıktığı için tüccar ilk önce buraya geliyor" dedi.

Üreticilerden olan Kemer Mahallesi Muhtarı Birol Bozakın da kestane riskli bir iş olduğunu belirterek kazasız belasız, bereketli bir sezon olmasını dilediklerini söyledi.

Kaynak: AA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.