İzmir’in 5 yıllık stratejik planına AK Parti’den ret oyu!

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ESHOT Genel Müdürlüğü’nün 2025 – 2029 dönemi stratejik planı görüşüldü. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin stratejik planı oy çokluğuyla, ESHOT Genel Müdürlüğü’nün stratejik planı oy birliği ile kabul edildi

Haber Giriş Tarihi: 13.09.2024 21:15
Haber Güncellenme Tarihi: 13.09.2024 23:53
Kaynak: HABER MERKEZİ
İzmir’in 5 yıllık stratejik planına AK Parti’den ret oyu!

SEMİ TEKTAŞ/ İzmir Büyükşehir Belediyesi Eylül ayı meclis toplantısının 3’üncü oturumu Başkan Cemil Tugay idaresinde gerçekleştirildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 2025 – 2029 dönemi stratejik planı görüşüldü. Stratejik plan CHP’li meclis üyelerinin oyları ile kabul edildi. Görüşmeler sırasında AK Partili ve CHP’li üyeler arasında arbede çıktı. AK Partili Meclis Üyesi Abdülhakim Evin’in, “Gezi vandallıktır” ve CHP Genel Başkanları hakkındaki söylemleri üzerine Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki ile ikili tartışma yaşandı. Daha sonrasında bu tartışma fiziki arbedeye dönüştü.

MALİ DİSİPLİN VURGUSU

CHP grubu adına stratejik plana olumlu oy vereceklerini dile getiren CHP Karşıyaka Meclis Üyesi Candaş Yeter, " Stratejik planlarımızın ana referansları 12. kalkınma planı, Orta Vadeli Program, BM sürdürülebilir kalkınma hedefleri ve bu hedeflerin yerelleştirilmesi amacıyla oluşturulan İzmir gevrek modelidir. Sürekli öğrenme ve yaratıcılık kapasitesi arttırılarak uyumlu bir şekilde yeni nesil belediyecilik hizmetlerinin sunulması hedeflenmektedir. Paydaşlarla iş birliği ilkeleri gözetilerek stratejik plan şekillendirilmiştir. Altyapı ve üstyapı alanında güçlü temel oluşturmak, kapsayıcı ve adil kalkınma odaklı belediyecilik anlayışı ile hareket etmek, dijital ve demokratik belediyecilik uygulamalarını hayata geçirmek ve taleplere hızlı ve etkili yanıt verebilmek hedeflenmektedir. Tek sağlık politikasıyla daha sağlıklı bir gelecek inşa etmek ve kentimizi olası krizlere karşı daha hazırlıklı olmak adına stratejik plan hedeflenmektedir. 5 yıllık planımız kapsamında mali disiplin ve öz gelirleri arttırıcı faaliyetler sayesinde yaratacağımız kaynağı doğru ve planlı bir şekilde kullanarak refahı arttırmak önceliğimizdir" dedi.

AYAKLARI YERE BASIYOR

CHP Bayraklı Meclis Üyesi İpek Kul ise, "İzmir’in 5 yıl sonunda büyük bir sıçrama yaşayacağı anlaşılıyor. Çok ciddi ve özverili artışlar görüyoruz ve çok büyük bir yol alacağız kanaatindeyiz. Ayakları yere basan amaçlar iddiası ile ortaya konuyor. Altyapı ve Üstyapı Belediyeciliği, Kapsayıcı ve Adil Kalkınma Odaklı Sürdürülebilir Belediyecilik, Kentin Gelişimini Destekleyen Demokratik ve Dijital Belediyecilik, Tek Sağlık Politikasıyla Geleceğe Hazır Belediyecilik, Çoklu Krizlere Dirençli Kent Belediyeciliği olmak üzere 5 temel amacımız var. Bu planın gerçekleşme oranı yüksek olduğu ortadadır. İzmir halkına saygılı, taleplerine saygılı, çözüm iradesi baskın ve gerçekçi bir strateji planın uygulayıcısı olarak başkanımıza destek vermemiz için bu plan oybirliği ile geçmeli" diye konuştu.

AK PARTİ’DEN RET OYU

AK Parti Bornova Meclis Üyesi Ercan Tekin ise stratejik plana olumsuz oy vereceklerini dile getirerek, "Aynı şeye bakıyoruz ama farklı şeyler görüyoruz. Rakamlar üzerinden konuşmak bizi bir yere vardırır mı ve bir polemiğe sürükler mi? diye düşünerek konuşmayı değiştirdim. Meclis üyeliğinin bir okulu yok. Dünyanın her yerinde herkes yerel yöneticiliği uygulayarak öğreniyor. Biz de yaşayarak öğreniyoruz. Önümüze 5 yıllık plan geldi. Kenti doğru yönetebilmek için ihtiyaçların belirlenmesi gerekiyor. Ancak ana ihtiyaçlar nerede belirleniyor? Master plana ihtiyacımız var. Bir kent bu şekilde planlanır. Her şeyi hesaba katarak bir plan hazırlanıyor. Ulaşım master planı da 30-50 yıl planlanarak yapılıyor. Bu planların parçası olan stratejik planlar parça parça önümüze geliyor. Kentin planlarıyla ilgili planlamamız var mı? 1/5000 ve 1/25000 planlarını bitireceğiz diye hedefimiz var mı? İzmir'in hangi bölümlerini mesela İzmir'in yüzde kaçını planladık. Yüzde yüzünün bitmiş olması gerekmiyor muydu? Bakanlık 2012'de planlarını bitirdi. Siz kaçını bitirdiniz? Altyapı çalışmalarının master planları nerede? Bu kentin kaç km altyapıya ihtiyacı var? burada net ifadeler göremiyorum. 3 yıllık tahmini bütçeler de önümüze gelecek. Bütçe demek plan demektir. Planın ne kadarını uygulayıp uygulamadığımızı faaliyet raporunda değerlendiriyoruz. Ölçemediğiniz bir şeyi yönetemezsiniz. Planlamaları doğru yapmanız gerekiyor. Ben planı inceledim. Bu planda sadece Buca Metrosu yapılıyor. Ancak diğer hatlar örtüşmüyor. Yani plan boşta kalıyor. Sistemsel bir hata var. Belediye başkanı vaatleri verirken bilime inanıyorsa, master planına hâkim olması gerekiyor. Başkanlar master planına bakarak vaatlerde bulundu mu? Seçim kampanyanızda vaat ettiğiniz şeyler var ancak vaatlerinizi planda göremedik. Bu kentin kentsel dönüşüme ihtiyaç var. Bu kentsel dönüşümü sağlayacak plan nerede? 8 bin konut dönüştürecektiniz ancak 6 bölgede sadece 30 bin konut dönüştürüldü. Bu planı nasıl uygulayacağız. Master plan olmayınca bu stratejik planların ayakları havada kalıyor. Hayaller Paris gerçekler Mumbai... " ifadelerine yer verdi.

KOCABAŞ: 25 BİN KONUT YAPILIRSA ÖZÜR DİLEYECEĞİM

AK Parti Grup Sözcüsü Nail Kocabaş ise, " Bu zamana kadar zihniyetinizle yönetilen bu şehirde kentsel dönüşüm faaliyetleri zayıf kaldı. İmzalanacak alan miktarlarının düşeceğini ifade etmişsiniz. 55 bin 500 metrekare alandan bahsediyorsunuz. Eğer burada 2 emsal verirseniz bin 110 daire olur. 10 emsal verirsek bile 3 binlerde kalıyor. 55 bin 500 metrekare alana imza alacağız diyorsunuz. Sizin şahsınızın 9 Mart'ta yaptığınız bir vaadiniz var. 25 bin konut yapacağınızı söylemiştiniz. 25 bin konutun çok büyük olduğunu ancak planlarının hazır olduğunu söylemişsiniz. Umarız bu kente 25 bin konut yapılır da olası bir depremde can kaybı olmaz. Bu 25 bin konut yapılırsa ben 5 yıl sonra özür dileyeceğim. Sizin zihniyetinizin yönetiminde 25 bin konut yapılması imkânsız. Siz hamle yapmakta geri kalıyorsunuz. Ben kentsel dönüşüm ile ilgili yapılacak çalışmaların olmadığını görüyorum. Bu şehri 25 yıldır söz yönetiyorsunuz. İmar affı sebep değil sonuçtur. Depreme dayanıksız yapılar konusunda da birinciliği kaptırmamışız. Buna kim müsaade etti? 25 yıllık bir düzenin sonucu imar affıydı" dedi.

MECLİSTE GERGİN ANLAR

AK Partili Meclis Üyesi Abdulhakim Evin’in stratejik plan görüşmeleri sırasında kullandığı “Gezi vandallığı, 15 Temmuz’da Genel Başkanınız kaçtı” sözleri üzerine arbede yaşandı. Evin’in “Benimle aynı düşünmek zorunda değilsiniz bu benim içi gurur kaynağıdır. Gezi vandallığını dolaylı yoldan 100 milyar dolar…” ifadelerini kullanırken Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki’den ‘Haddini bil’ ifadeleri ile tepki geldi. Masalara vurularak protesto edilirken Evin, ‘Ne yaparsanız yapın konuşacağız’ dedi. Ardından Evin ile Eşki arasında ikili kavga başladı. Evin, Eşki’ye ‘Elini kırarım senin, bana elini kolunu sallama’ dedi. Ardından Meclis’te tansiyon yükseldi ve fiziki müdahale yaşandı. Oturuma 5 dakika ara verildi. Tugay, “Siz seçilmiş meclis üyelerisiniz. Yayını açmadım lütfen sakin olun. İnsanların hassasiyetleri vardır belli konularda tepki gösterir. Ben insanları fiziksel olarak ayırmam, meclis başkanlığı böyle yapılmaz” diye konuştu.

YILDIZ: GEZİ BENİM İÇİN VANDALİZMDİR

AK Parti grup Başkan Vekili Hakan Yıldız yaşanan arbededen sonra söz alarak kürsüde söz aldı. Yıldız, "Siz bu meclisi yönetmekte sorumlu kişi olarak Ömer Eşki'ye tek bir müdahale yapmadınız. Ben Grup Başkan Vekili olarak eleştirilerimizi ifade ettik. Yerimde oturuyorum, genç bir arkadaşımız haklı olarak ve haddini aşmayarak siyaset dilini sertleştirmeyerek konuştu. Ben konuşurken müdahale olursa meclisi terk edeceğim. Ayırmak için müdahale ettiğimiz CHP'li üzerimize yürüdü. 2 dakika bir genç kardeşimizin eleştirilerine tahammül edemezsek bu kentin sorunlarını nasıl tartışacağız. Bu belge başkanın seçim döneminde vaat ettiklerinin mevzuata girmesidir. Bütçenin faaliyetleri ve gelecek 4 yıl boyunca bu planın faaliyetlerini görüşeceğiz. Kanuna işlenmiş stratejik planını görüşüyoruz. Ercan beyin kullandığı ifadelerde hakaret yok. Abdulhekim kardeşimin ifadelerinde de hakaret yok. İçinde bulunduğumuz kenti yaşanmaz hale getiren CHP yönetimi sorulara cevap vereceğine genel siyasete giriyor ve gündemi geçiştiriyor. Biz başkanın 6 ay önce katılımlarla ilan ettiği kampanya boyunca İzmir'e ifade ettiği her şeyi bu kitapçıkta ararız ve sorarız. Buradan da ifade ediyorum. Gezi benim için vandalizmdir. Stratejik plan kentin kendisidir. Ben stratejik plan konuşmaya başlamak istiyorum ama biz durduk yere bu konulara girmedik" değerlendirmesinde bulundu. Yıldız'ın konuşması sırasında, Başkan Eşki meclisi terk etti.

İZMİR'İN PLANI BU KADAR UCUZ MU?

AK Parti Grup Başkan Vekili Hakan Yıldız stratejik plana ilişkin konuşmasında, "Kitapçık bize 6 Eylül geldi. En önemli maddesi olan maaliyetlerle diğer sayfalar tutmuyor. 580 milyar lira bütçe ön görüyorsunuz. 1,5 milyar lira gider öngörüyorsunuz. İzmir'in stratejik planı bu kadar ucuz mu? İzmir'in planı sabah gelen mail ile mi düzenlenir? Coğrafya kader mi? Evet coğrafya kader. Homeros'un yaşadığı günlerde Meles Çayı yemyeşil akıyor. Körfez masmavi. Muazzam bir kent var. Homeros'un yaşadığı İzmir, kaderi bakımından güzel ve keyifli. O bahsedilen İzmir masmavi denizi olan ve körfezinde yüzülen bir İzmir. Bizim kaderimiz ne? Ben bu kentte doğdum ve yaşıyorum. Bizim derdimiz bu kentin sorunlarını çözecek ortak aklı geliştirmek. Bir taraftan demokrasi başlığı açacaksınız, diğer taraftan stratejik planın en önemli paydaş kısmının birincisi vatandaşlarımız ikincisi ise meclisimiz. Cemil Tugay ve CHP'li meclis üyeleri 40 kişilik bir grup ile kent meselelerine yapıcı çözümler getirmeye çalışıyoruz. İlçe belediyeleri bile bu planın arkasında. Balıkların öldüğü Körfezi konuşalım. Yolların çöktüğü İzmir'i konuşmayacak mıyız? Dağlarında çiçekler açan İzmir'in çarpık yapılaşmayı biraz önce susturmaya çalıştırdığını AK Parti grubu mu yaptı? 25 yıldır biz mi yönetiyoruz yoksa rozeti gururla taşıdığınız CHP mi yaptı? Neden bunları tartışmıyoruz? Ne şahsım ne grubum ne temsil ettiğim parti sorulara cevap vermekten çekinmez" dedi.

SOYER YÖNETİMİNİ YOK SAYDINIZ, KÖTÜLEDİNİZ

Sürdürülebilirlik kavramına dikkat çeken Yıldız, "Biz de devamlılık var ama siz de yok. Sizde inkâr var. Faaliyet raporu ile ilgili sorulara cevap vermediniz. Soyer yönetimini yok saydınız ve kötülediniz. Siz de devamlılık kriteri yok, siz çünkü 0 kilometrsiniz. Kendi içinizden yeni bir oluşum çıkmış. Biraz önce arkadaşlarımız dediler, sürdürülebilirlik... Nereye devam ediyor? 31 Mart 2024'ten sonra devam ediyor. Öncesini biz yapmadık. Kooperatifler bizim kabahatimiz değil. Paraları kim aldı, cevap yok. Aziz Kocaoğlu'nun stratejik planı ile Soyer'in ekibi yüzde 78,5 gerçekleşmiş diyor. Siz ne diyorsunuz Soyer'in dönemi yüzde 69 gerçekleşmiş diyor. Soyer yüzde 50 bile yapamadı. Yine iyimser davranmışsınız. Siz yüzde 50 ile kapatmayın. Çünkü şehir kan kaybediyor" ifadelerine yer verdi.

ULAŞIM MASTER PLANI YOK!

Yıldız konuşmasının devamında ulaşım alanında verilen vaatleri hatırlatarak, "Başkan 5 ana başlıkta toplamış. Tunç Bey 7 başlık yapmıştı. Başkan altyapı ve üstyapı belediyeciliği demiş. Başkanın vaatlerini kitapta arıyorum. Ulaşım ve yollarda sorunu çözeceğini söylemiş. Sayılara çok takılmayalım ama yapımı tamamlanacak taşıt ve yaya geçitleri 21'di, 24 olmuş. Köprü sayılarımızda artış var. Deniz taksiyi 6 ay içinde getireceğiniz söyledi. Körfezin durumundan dolayı indirmemiş olabilirsiniz. Ancak ben bunu stratejik planda göremedim. Otopark ve karavan parkı yapacağınızı söylediniz. Ne zaman nasıl olacak yazmamışsınız. Karabağlar’dan Gaziemir’e metro yapacağız demiş ancak neden bu metro kitapçıkta yok? Tramvayla ilgili çalışma da yok… Metrobüs dediler, ya ben demedim… Cemil Başkan dedi. O dediyse biz stratejik planda aramayacak mıyız? Ulaşım master planın da yok, herhalde basım hatası. Alsancak Gar yapılacak demiş ancak bu da yok. Şehir Hastanesi’ne teleferik demiş yine yok. 25 yıl önce Piriştina döneminde hazırlanmış bir rapor var, bu raporda ne var? Kavşaklar sayılıyor ve zemininde sıvılaşma olduğunu söylüyor ve İzmir Depremi’ni hatırlarsınız arabalar dans ediyordu. Eğer 30 Ekim’de deprem 10 saniye daha uzun sürse o rapordaki kavşaklar çökmüştü. 25 yıl geçmiş, siz yönetiyorsunuz bu kenti. Bütçeler azalmadı, her yıl milyarlarca para yönetildi. O köprüler yıkılsaydı, deprem bölgesine nasıl ulaşacaktık? Bir ihtimalimiz vardı o çok eleştirdiğiniz hükümetimizin yaptığı çevre yolu" dedi.

FUARA GÖLGE DÜŞÜRDÜNÜZ

Yıldız konuşmasının devamında, "Daha hala Süt Kuzusu’nu ihale etmekten 6 ayda sınıfta kaldınız. Bizim gerçekten Avrupa’ya işlenmiş tarım ihraç etmemiz lazım ama geçen dönemki gibi rafa koy fotoğraf çek değil geçen dönem onu da yaptılar. Tunç Bey, yurtdışında ofisler açmıştı… O ofislere ne kadar harcandı, bir katkısı oldu mu? Bir İzmir Fuarı yaptık, tarihinde ilk kez iki kere açıldı. 30’unde genel başkanınıza 31’inde İmamoğlu’na açılış düşünceniz oldu sanıyorum. İzmir’in fuarına gölge düşürdünüz, İzmir Fuarı’nı CHP’nin arka bahçesi yapmaktan çekinmediniz. Lütfen 25 bin konutu nasıl üreteceğinizi anlatın ve bilelim. Bir deprem master planına ihtiyacımız var. İZBETON gerçeği yaşıyoruz. Ege Şehir'e sermaye arttırımı yaptırdık. Problemi net bir şekilde yazarsanız o zaman sorunu çözersiniz. Kitapçıkta problem yok, çözüm yok. Bunların ışığında sizin vaatlerinizin yarısını bile somut olarak planda göremedik. 5 yıllık temel problemlerinizin çözümü ile ilgili projeleri bulamadık" diyerek sözlerini tamamladı.

BU TABLO BİZE YAKIŞMIYOR

Başkan Cemil Tugay ise eleştirilere yanıt olarak, "Bizim iştiraklerimiz var. Sosyal konut çalışması yapacağız derken Ege Şehir Planlama ile yapacağız dedim. Bazı şeylerde detaylar olduğunu hatırlatmak isterim. Tüm maddelerin hepsi vaatlerimizi karşılıyor. Maliyetlerle ilgili rakamlar var. Eleştirdiğiniz her başlık yapılıyor. Hastanenin yenilenmesi gerekiyor dediniz ama biz zaten temelini attık. Bu tür şeyleri gözden kaçırıyorsunuz. Bu plan şu an bir plan. Önümüzdeki günlerde vaat ettiğimiz her şeyi yapmanın yanında aslında hepimizin yaşadığı birçok sorun ile ilgili çalışmalar yapmak zorundayız. Hakan Yıldız'ın hatırlattığı gibi dün Çevre, Şehircilik Bakanı ile görüştüm. Kendisinin yapıcı yaklaşımını ve iyi niyetini kendi ağzından duydum. Biz İzmir'de tüm sorunlardan sorumluyuz. Bakanlığımız da tüm Türkiye'den sorumlu. Bizim üzerimize yapıcı diyalog kurmak ve çaba göstermek. Biz belediye olarak üzerimize düşeni yapacağız. Ancak zaman zaman da yetki olarak bizi aşan durumlarda diğer kurumların da çaba göstermesini bekliyoruz. Ortak çalışma ile bu süreci yürütme adına olumlu bir görüşme oldu. Bundan sonraki süreçte konuştuklarımızın karşılığını yapalım. İş eleştiri boyutuna gelince çok şey söyleriz ancak birilerinin suçlu çıkması sorunu çözmüyor. İmar afları kaçak yapılara teşvik etmiş midir, etmemiş midir? Vicdanınıza sorun bunu. Hiçbir CHP'li belediyede iktidar imar affı çıkarmadı. Bugün çarpık yapılaşma olan bölgelerimiz var. Bunları sağlıklı yaşam alanlarına dönüştürmek boynumuzun borcu. Bizler şu an itibariyle 4 yıl 6 ay daha burada şehrimizle ilgili çözümler üretecek kararlar alacağız. Birbirimizin üzerine yürümemiz sorun çözemeyecek. Dışarıdan bize bakanlar bu adamlar öfkesine bile hâkim olamayanlar bu kadar ağır sorunların olduğu bu şehirde şehrimize sahip çıkarlar mı diye endişe edecekler. Öfkelensek de sinirlensek de dozunu abartmayalım. Az önce yaşanan tablonun bir daha yaşanmamasını diliyorum" dedi.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.