İzmir’in kadın belediye başkanları İTB meclisinde buluştu

İzmir’de seçilen 8 kadın belediye başkanın İzmir için büyük bir fırsat olduğunu ifade ede Kestelli, “Düşünmeye, sınırlarımızı zorlamaya, hayallerimiz geniş tutmaya mecburuz. İzmir bunu bizlerden bekliyor” dedi

Haber Giriş Tarihi: 24.09.2024 19:19
Haber Güncellenme Tarihi: 24.09.2024 19:30
Kaynak: HABER MERKEZİ
İzmir’in kadın belediye başkanları İTB meclisinde buluştu

KEMAL ÖZKURT / İzmir Ticaret Borsası (İTB) Eylül Ayı olağan meclis toplantısı Meclis Başkanı Ömer Gökhan Tuncer idaresinde, İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli ve borsa üyelerinin katılımlarıyla gerçekleşti. Toplantıya ayrıca Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, Karabağlar Belediye Başkanı Helil İnay Kınay, Karşıyaka Belediye Başkanı Yıldız Ünsal, Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, Foça Belediye Başkanı Saniye Fıçı ve Akademisyen Soli Özel katılım gösterdi. Son seçimleri kazanan 8 kadın belediye başkanının İzmir için bir fırsat olarak gördüğünü belirten Kestelli, “İzmir hepimizin göz bebeği ama ‘hak ettiği noktaya taşıyabildik mi’ diye soracak olursak bu sorulara yürekten bir ‘Evet’ diyebilmemiz de pek mümkün değil. Bugün hep birlikte yapmamız gereken İzmir için bir fark yaratmanın yollarını aramaktı” diye belirtti.

ışınsu kestelli

İZMİR HAK ETTİĞİ YERDE DEĞİL

İzmir’in hak ettiği yerde olmadığını turizmden rakamlar vererek açıklayan Kestelli, “İzmir hepimizin göz bebeği ama ‘hak ettiği noktaya taşıyabildik mi’ diye soracak olursak bu sorulara yürekten bir ‘Evet’ diyebilmemiz de pek mümkün değil. Bir ucunda Bergama, diğer ucunda muhteşem Efes Antik kentine sahip olan kıyı şeridi uzunluğu 464 kilometreyi bulan, yılda 300 gün güneş alan, denizi, termal kaynakları, üzümü, inciri, zeytini, enginarı ve kendine has lezzetli otları ile herkesi büyüleyen İzmir’e bu yılın ilk 7 ayında gelen turist sayısı 913 bin 699 kişi. Bu sayı, aynı dönemde Antalya veya İstanbul’u ziyaret edenlerin 13’te 1’inden az. İlki 2013 yılında, sadece 300 kişinin katılımıyla düzenlenen Süslü kadınlar Bisiklet Turu ile İzmir kendine bu alanda bir kulvar yaratsa da organizasyon 2024’te düzenlenmedi. Oysa bunu İzmir’i bir çekim merkezi haline getirmek için kullanabilirdik ama yapamadık. Konuştuğumuz ama yapamadığımız çok fazla şey var maalesef. Turizmden verdiğim örnekler tarımdan sağlığa, eğitimden müzeciliğe kadar pek çok alanda mevcut. Bugün hep birlikte yapmamız gereken ise İzmir için bir fark yaratmanın yollarını aramak. Son seçimleri kazanan 8 kadın belediye başkanının varlığını bunun için bir fırsat olarak görüyorum” diye konuştu.

saniye bora fıçı

TARIM ARAZİLERİ İMARA AÇILIYOR

İzmir’de tarım alanlarının inşaata açılarak yok olaya başladığını belirten Saniye Bora Fıçı, “5 bin yıllık tarihi bir geçmişi olan bir ilçede 151 yıl belediye tarihinin ilk kadın belediye başkanıyım. Hani çağdaşlığın medeniyetin beşiği İzmir 8 dönemden beri Cumhuriyet Halk Partisi’nin iktidar olduğu çok kıymetli 5 bin yıllık tarihi olan Foça’da maalesef 151 yıl boyunca bir tane kadın Belediye Başkanı tarafından yönetiliyor. Şu sorumluluğunun farkındayım; bir kadın belediye başkanı nasıl yönetir bu ilçeyi onu göstereceğiz. Özellikle şu konuya dikkat çekmek istiyorum; Foça ve Menemen ovası çok verimli topraklara sahip. Sezonda neredeyse 3 mahsul çıkartılabilen toprağa sahipken bugün baktığınız zaman mevcut hükümet politikaları sebebiyle 1. sınıf tarım arazileri hunharca inşaat alanına çevriliyor. Böyle giderse yakın zamanda İzmir’de tarım arazisi kalmayacak” dedi.

yıldız ünsal

SEL OLMADAN TEDBİR ALALIM

Göreve geldiği 5 buçuk aylık süreçte hayata geçirdiği projeleri anlatan Yıldız Ünsal, “Türkiye'nin içinde bulunduğum mevcut sorunlardan herkes gibi yerel yönetimlerde çok dertli çok etkileniyoruz Kolay bir şey devralmadık. Çok fazla iş gücü yükü ve finansal zorluk var ama her şeye rağmen yorulmadan yılmadan kadının o sorumluluk duygusuyla yolumuza devam ediyoruz. Hayata geçirdiğimiz ve çalışmalarına devam ettiğimiz projelere baktığımızda; Latife Hanım’ın hayatını kaybettiği köşkümüzde restorasyon çalışmalarımızın son evresindeyiz. Girne otoparkımızı baştan sonra yeniledik. Bahçelievler ve İmbatlı mahallemizde iki yeni park kazandırdık. Tam donanımlı taziye evi ve kütüphane inşaatında sona yaklaştık. Hayvan bakım evinin yerine bir sponsorumuzla birlikte imkanları olan bir barınak yapıyoruz. Bilim Müze’si seneler içinde atıl duruma gelmişti. Bu bilim müzesini tekrardan Karşıyaka’ya kazandıracağız. Spor, kültür sanat, eğitim, sağlık ve uluslararası çalışmalarımız devam edecek” ifadelerini kullandı.  Ünsal, ayrıca Karşıyaka’da çıkan orman yangınlarının ağaçları yok ettiğini ve yaklaşan kış aylarında yağmur suyunu tutacak ormanlarının olmaması sebebiyle sel felaketi tehlikesine karşı tedbir alınması için hükümete çağrıda bulundu. 

nilüfer çınarlı mutlu

KONAK NÜFUS KAYBEDİYOR

Konak’ta birinci önceliklerinin kentsel dönüşüm olduğunu dile getiren Nilüfer Çınarlı Mutlu, “Çeşitli ekonomik sorunlar var. Yapılaşma sorunları var.  Bu aslında bütün ülkenin problemi. Çünkü iktidar bugüne kadar yüzlerce imar affı çıkartırsa 330 bin nüfuslu Konak’ın 100 bin kişisi kaçak yapılarda yaşıyor olur. Konak aslında dışarıdan gelenler için ne güzel işte sizde Kemer, Güzelyalı Alsancak var evet ama Yeşildere’yi biliyorsunuz her 2 tarafı hava alanından gelirken protokol yolunda gördüğünüz bütün kaçak yapılaşmalar mevcut. Bütün gecekondular ve onlar dönüşmeden bu kente bir umut veremeyeceğimiz inanıyorum. Dolayısıyla kentsel dönüşüm birinci gündemimiz. 5 yılın sonunda yayaların mutlu olduğu, kentsel dönüşümün yapıldığı, tekrar eskisi gibi sanatın kültürün ticaretin merkezi olan bir Konak hayaliyle yaşıyorum. İzmir'in bu yaşayan kültürüyle Konak’ın tekrar parlamasını istiyoruz çünkü Konak nüfus kaybediyor” diye belirtti.

helil kınay

SOSYAL BELEDİYECİLİK ANLAYIŞI

Devletin zorunda olduğu hizmetleri yürütme noktasındaki tüm politikasızlık nedeniyle ortaya çıkan eksiklikleri ortaya koymak için sosyal belediyeciliği öne çıkarmaya çalıştıklarını söyleyen Helil Kınay, “Bu ülkede o kadar yokluğun içindeyiz ki toplumsal mücadeleler sosyal yardımlar destekler bu politikalar üzerinden çalışmalar çok önem kazanıyor. İş birlikleri ile beraber bu süreci yönetmek çok önem kazanıyor. Karabağlar küçük bir Türkiye. Türkiye’deki problemleri ekonomideki işgücündeki tarımdaki yaşadığımız sorunların hepsinin İzmir’deki en çok payını alan yer Karabağlar. Yine güç kavgaları içinde kaybedilen bir savaşla iktidar olabilmek için Konak’tan daha büyük bir ilçe olarak bölünmüş, sosyal demokrat bir belediyecilik anlayışıyla çalışıyoruz. Toplumsal yaraların eşitsizliğin en çok yaşandığı kadınların en çok darbe aldığı işsizliğin en fazla olduğu kayıtdışı mülteci sayısının çok fazla olduğu bir ilçedeyiz. Belediyecilik hizmetlerini vermek noktasında, biz tüm karanlık tablosunun içinde kendi kurtuluş mücadelesini yürüteceğiz” şeklinde konuştu.

Filiz sengel

KOMPOZİSYON YARATMAK ZORUNDAYIZ

Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, İzmir’de bir kompozisyon yaratılması gerektiğini vurgularken, “Bizim gerçekten lobimiz var mı? İzmir’in lobisi var mı? Hep beraber kontak kurabiliyor muyuz? Efes Efes’i, Aydın’da zannediyorlar. Sahip çıkmıyoruz. Değerlerimiz var. Agro-turizm için ne yapıyoruz? Bir kompozisyon yaratmamız gerektiğini düşünüyorum. İzmir için, ilçe belediyelerimiz için. Biz belediye başkanlarımızla beraber bunu yapmaya çalışıyoruz. Geçen dönemde bunun için çabaladık. Ama bence bir lobi oluşturup, kompozisyon yaratmak zorundayız” diye konuştu. Başkan Sengel, Çevre, kentin değişmesi, dönüşmesi, planlanması, hobi bahçelerini engellemek, temiz çevre ve tanıtım için birlikte hareket edilmesi gerektiğini vurguladı.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.