İzmir Körfezi balık mezarına döndü

İzmir’in kronikleşen bir sorunu haline gelen deniz kirliliği, balık ölümlerine yol açtı. Bu konuda yıllardır uyarılarda bulunduğunu ancak yetkililerin bilim dışı hareket etmeleri sebebiyle önlem alınamadığını belirten İklim Bilimci Prof. Dr. Doğan Yaşar ise, “Bu maalesef beklediğimiz bir sondu. Çünkü yetkililer bu konuda inatla yanlış adımlar attılar. Eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina’dan sonra gelen başkanlar, bilimden uzak projelere imza attı. İzmir körfezi bu yıl son 25 yılın en kirli dönemini yaşıyor” dedi

Haber Giriş Tarihi: 20.08.2024 14:09
Haber Güncellenme Tarihi: 20.08.2024 14:09
Kaynak: HABER MERKEZİ
İzmir Körfezi balık mezarına döndü

AYSELİN UZUN-ÖZEL HABER / İzmir’de deniz kirliliği ve yol açtığı sorunlar gün geçtikçe derinleşirken bu sorunlara bir yenisi daha eklendi. Yaklaşık bir aydır artan plankton oranı nedeniyle kızıl bir renk alan İzmir Körfezi’nde balık ölümleri gerçekleşmeye başladı. Durumun ciddiyetine dikkat çeken İklim Bilimi Uzmanı Prof. Dr. Doğan Yaşar, İzmir’de son 25 yılın en kirli körfezi ile karşı karşıya kalındığını belirterek, “Yıllardır körfez üzerinden yanlış politikalar yürütülüyor. Çimentocular ile yapılan anlaşmalar sonrasında derelere beton döküldü. Bu oradaki canlı yaşamını bitirmek demektir. Tüm uyarılara rağmen denizdeki canlı popülasyonu tehlikeye atıldı ve balık ölümleri gerçekleşti” diye konuştu.

SON 25 YILIN EN KİRLİ KÖRFEZİ 

Yaşar, Piriştina sonrasında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevine gelen Kocaoğlu ve Soyer’in körfez konusunda devamlı olarak yanlış projeleri ürettiğine dikkat çekerek, “İzmir Büyükşehir Belediyesi şaşırtıcı bir şekilde bilimden çok uzak. 2000'den sonra Çiğli Arıtma Tesisleri çalışmaya başlayınca Körfez müthiş bir şekilde maviye dönmeye başladı. Ancak 2004 yılında yani Ahmet Piriştina’dan sonra İzmir Körfezi sadece bir yıl içinde yeniden kirlenmeye başladı. Ardından 2005 yılında basında bu durum ‘Körfez geriye mi dönüyor?’ başlığı ile yer aldı. Çünkü fabrikaların arıtma tesisleri aşırı enerji maliyeti nedeni ile çalıştırılmadı ve o dönem belediye başkanı olan Aziz Kocaoğlu, Ahmet Piriştina’nın tüm emeklerini boşa giderdi. Fabrikalar atıklarını tekrar arıtmadan denize döktü ve deniz yeniden kirlendi. Sonrasında Tunç Soyer döneminde de bu durum devam etti. Baktığımızda denizde deniz marulları görmeye başladık. Bu nutrient girişiydi yani kirlilik. Önlem alınmayınca da deniz marulları her geçen yıl daha da arttı. Biz bunlara makro alg deriz. İzmir Körfezi’nde ilk plankton patlaması 1954 yılında oluştu ve binlerce balık öldü. Şimdi de buna benzer bir durum yaşıyoruz. Çünkü biz körfezi foseptik olarak kullanıyoruz. Bu da şu demek: fabrikalardan çıkan atıkları arıtmadan denize atıyoruz. O sebeple maalesef bu beklediğimiz bir sondu. Çünkü yetkililer bu konuda inatla yanlış adımlar attılar. İzmir Büyükşehir Belediye eski Başkanı Ahmet Piriştina’dan sonra gelen başkanlar, bilimden uzak projelere imza attı. İzmir körfezi bu yıl son 25 yılın en kirli dönemini yaşıyor” şeklinde konuştu.

YAPILAN ANLAŞMALAR BU SONA YOL AÇTI

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan anlaşmaların ve gerçekleştirilen yanlış projelerin son günlerde yaşanan balık ölümlerinin başlıca sebebi olduğunu dile getirdin Yaşar, “Yıllardır körfez üzerinden yanlış politikalar yürütülüyor. Çimentocular ile yapılan anlaşmalar sonrasında derelere beton döküldü. Bu, oradaki canlı yaşamını bitirmek demektir. Tüm uyarılara rağmen denizdeki canlı popülasyonu tehlikeye atıldı ve balık ölümleri gerçekleşti. Zaman zaman uyarı niteliğinde olaylar karşımıza çıkmıştı. Fakat ciddiye alınmadı” ifadelerini kullandı.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.