İzmir Meclisi’nde gündem: Buca Onat Tüneli

İzmir Büyükşehir Belediyesi (İZBB) eylül ayı meclis olağan toplantısı 1. birleşimi Meclis Başkanvekili Altan İnanç idaresinde gerçekleştirildi

Haber Giriş Tarihi: 09.09.2024 18:08
Haber Güncellenme Tarihi: 09.09.2024 18:35
Kaynak: HABER MERKEZİ
İzmir Meclisi’nde gündem: Buca Onat Tüneli

SEMİ TEKTAŞ / Buca Onat Tüneli’nin yapım inşaatı sırasında hasar alan evlerin Büyükşehir Belediyesi tarafından satın alınmasına ilişkin önerge meclis gündemine geldi. AK Parti'nin ret oylarına karşın önerge CHP’li meclis üyelerinin oylarıyla meclisten geçti.

KAMU ZARARI OLUŞUYOR

Önergeye ilişkin söz alan AK Partili Meclis Üyesi Özgür Kaner, "Buca Onat Tüneli’nin yapım inşaatı sırasında üstünde bulunan ve bazı vatandaşlarımıza ait taşınmazların zarar gördüğü ve tehlike arz ettiği yani zararın giderilmesine ilişkin oluşturulmuş bir önerge. Üstün kamu yararı görülen yerlerde belediyemiz, belediye hizmeti yapar. Kamu hizmetini yerine getirirken bazen tüzel kişilere zarar veriliyor, doğru olan da zararın giderilmesidir. Buna hukukta zararın tazmini denir. Onat inşa edilirken de bazı vatandaşların zarar gördüğü sabit ve bu zararın tazmin edilmesinde hemfikiriz. Ancak ilgili önerge ile ortaya konulan yöntem hem vatandaşlarımıza hem belediyemize zarar verecek. Öngörülen yöntem satın alınması. Bir tünel yapılıyor ve kesinlikle kamu hizmeti. Evet vatandaşımız zarar görmüş, diyoruz ki vatandaşın malını satın alalım. Biz kamu kurumuyuz ve satın alma yöntemlerimiz bellidir. Siz bir taşınır ya da taşınmaz satın almıyorsunuz zararı tazmine diyorsunuz. Zarar görenlerle oturulur ve belirlenen zarar tazmin edilir. Bir kısmı evi çatlamıştır ya da evi çatlamamıştır ancak başta taşınmazları zarar görmüştür. Siz satın alma yöntemini seçtiğinizde bunu belediye envanterine kaybedeceksiniz. Zarar tazmin edilir ancak sorumlusuna rücu edilir. Biz bu zararı tazmin etmek zorundayız ancak sebebiyet veren müteahhit ya da sorumlulara rücu etme hakkımız var. Satın aldıktan sonra rücu şansını kesiyoruz ve kamu zararı oluşuyor. Zarar gören vatandaşın zararına olan ve kanunda dayanağı olmayan satın alma yöntemi hukuka aykırıdır. Kamunun da zararına neden olacak" diye konuştu.

İMAR HAKLARI VAR!

CHP’li Ahmet Cemil Balyeli ise önerge ile ilgili olarak, "Bu konu hukuk komisyonunda detaylıca tartışıldı. Belediyemiz burada arsayı satın almıyor bunun nedeni de zararı hızlıca gidermek. Hem zemin hem bina kamulaştırıldığında vatandaşın zararı olacak çünkü orada imar hakları var. Sadece zarar gören binalar satın alınıyor ve bu konuda ön çalışma yapılmış vatandaşlarla belli aşamada anlaşılmış durumda. Vatandaşlarla anlaşıldığı için bizce biz sıkıntı yok. Müteahhit kaynaklı bir sorunsa rücu edileceği ve hakkedişlerinden kesileceği bize bildirilmiştir" dedi.

İHMAL Mİ VAR?

AK Parti Meclis Üyesi Latif Özdemir ise konuşmasında, "32 hanenin bulunduğu alandan söz ediyoruz. Biz hep temel konuları üstün körü konuşuyoruz. Konak Tüneli yokken buradaki insanlar 60 yıldır burada oturuyor. Bu firmanın deneyimi varsa evler varken tünel başladı. Acaba 20 metre yukarıdan mı gidiyor yani yanlış bir uygulama mı var. Burada 1 ya da 2 katlı binalar var. Acaba ihmal mi var? Kontrol var mı? Buraya gecenin bir saatinde beton mikseri ile beton basıldığı söz konusu. Zaten binayı alan arsayı da alıyor, cins değişikliği söz konusu değil. Bu insanlar oradan aldıkları bedel ile 1+1 daire bile satın alamayacaklar. Şu anda bir kira ve taşınma yardımı söz konusu. İnsanların o sokaklarda hatıraları var, bir bedel biçilip bina alınırsa belediye sosyal yaşam alanı taaddüt edebileceği bir yer vermeli" ifadelerine yer verdi.

VATANDAŞ MAĞDUR OLUR

AK Parti Grup Başkan Vekili Hakan Yıldız maddeye ilişkin açıklamasında, "Burada Büyükşehir'in yapmaya çalıştığı iş teknik anlamda sıkıntı. Biz araziyi değil, enkazı satın alıyoruz. Biz de diyoruz ki burada kamulaştırma yapmalıyız. Enkaz satın alınca vatandaşın sorunu çözülmüyor. Burada kamulaştırma yapılırsa vatandaş daha ciddi gelir elde eder ve bir ev satın alabilir. Vatandaşın mağdur olacağı bir yöntem olacağı için oy çokluğu veriyoruz" dedi.

Önerge AK Parti ve MHP'nin ret oylarına rağmen oy çokluğu ile meclisten geçti.

100. YIL ANI EVİ POLEMİĞİ: GÖZDEN GEÇİRİN!

3 katlı Tarihi Yemişçizade (Alanyalı) Konağı'nın içerisindeki 100. Yıl Anı Evi'nin imar planındaki amacı doğrultusunda kullanılmak üzere, Konak Belediye Başkanlığı adına 25 yıl süre ile bedelsiz olarak tahsis edilmesinin oy çokluğu ile gündeme geldi.

AK Parti Grup Başkan Vekili Hakan Yıldız maddeye ilişkin konuşmasında, "Burası Konak'ın sınırları içerisinde kalıyor. Geçtiğimiz dönemde Konak Belediyesi'ne aitti. Geçtiğimiz dönemde Konak Belediyesi hizmet binası yapılması için Büyükşehir satın almıştı. Ancak bu paranın gidişatında ciddi aksaklıklar oldu. Yeni dönemde 15 milyon kaynak geldi. Ancak bir taraftan satın aldığımız yeri şimdi Konak Belediyesi'ne tahsis ediyoruz. Bu kiraların doğru olmadığını düşünüyorum. Protokolün gözden geçirilmesi lazım. Diğer ilçelerde yapıldığı gibi Konak'a da proje desteği verilebilir" ifadelerine yer verdi.

Önerge oy çokluğu ile meclisten geçti.

Güzelbahçe Yelki Mahallesi, 2289 ada, 4 parselde konut alanının, Bölge İdare Mahkemesi 3. İdari Dava Dairesinin kararı doğrultusunda ticaret+konut alanı olarak belirlenmesine yönelik hazırlanan, 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği önerisinin; Hukuk Komisyonunca ‘Mahkeme Kararı doğrultusunda’ oybirliği ile uygun bulunduğuna, İmar ve Bayındırlık Komisyonunca ‘Parselin batı kısmında iki farklı kat yüksekliği olan alanda yasal zayiat oranına tamamlanacak şekilde yaya yolu ayrılması kaydıyla’ değişiklikle oybirliği ile uygun bulunduğuna ilişkin Müşterek Rapor AK parti ve CHP’li üyeleri karşı karşıya getirdi.

Önerge CHP’li meclis üyelerinin talebi doğrultusunda komisyonlara iade edildi.

YETKİNİZ YOKKEN İMZALARSANIZ YARGILANIRSINIZ!

AK Parti Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe, önergeye ilişkin söz alarak, “Son 5 aydır İzBB’de gelenek haline geldi. Hukuk komisyonunun verdiği karar doğru. Bu kadar basit. Sen kalkıp da meclis olarak yetkimiz olmayan bir konuda imza atarsan ki bu kabul edilirse kabul edenler yargılanacak. Mahkeme kararına şerh koyamazsınız. Gelen kararı aynen kabul edersiniz. Bu konu daha önce 2022 yılında geldi. O zaman bunu reddetmiştik. Bundan 2 ay önce yine aynısı yapıldı. Bütün komisyonlar daha dikkatli olmalı. Meclis üyeleri konunun ne olduğunu bilmeden oy veriyor. 6 ay sonra önüne bir celp gelir ve itiraz edilir yargılanma başlar. Geçen dönemde uyarılarımız oldu. CHP’li ve İYİ Partili bazı arkadaşlarımız yargılanıyor” dedi.

USULSÜZLÜK YOK!

Altan İnanç ise, “Şu maddeden şu maddeye kadar dediğimiz maddelerde mutabakat var. Uygulama anlamında usulsüzlük yok” dedi.

KARCI’NIN ALTI BOŞALTILIYOR...

Boztepe ise, “Bazen biz de atlayabiliyoruz. Meclis üyelerinin tüm kararları okuma imkanı yok. Belediyemizin hafızası önemli. O hafızayı tutamıyoruz. Genel Sekreter Barış Karcı’nın altı boşaltılmış. Karcı belediyenin hafızasıdır. Hafızayı tutamazsak bunları bilemeyiz” ifadelerine yer verdi.

HAFIZA İNSANLARLA SINIRLI DEĞİL

İnanç ise, “Hafıza insanlarla sınırlı değil. Elektronik hafızalar var. Belediyemizin de hafızası var” ifadeleriyle yanıt verdi.

HERKES HADDİNİ BİLECEK

CHP Grup Başkan Vekili Levent Yıldır ise, “Bu görünen her şey komisyonumuzun dersini iyi çalıştığını gösterir. Nereden baktığınıza bağlı. Kimse burada herhangi bir bürokratın adını vererek hiçbir konuşma yapamaz. Herkes haddini bilecek” dedi.

Yıldır’a AK Parti sıralarından, “Ne diyorsun sen?” sesleri yükseldi.

KINIYORUZ

AK Parti Grup Başkan Vekili Hakan Yıldız ise, “CHP’nin grup başkan vekilini kınıyorum. Biz 9 Eylül ruhuna uygun olarak hassasiyetle götürüyoruz. Burada isim de verebiliriz. Meclis işleyişi ile ilgili konuşuyoruz. Komisyonlara iadesi doğrudur, ancak mahkeme kararlarına baktığımızda farklı bir görüş oluşmuştur. Biz muhalefetin gereği olarak kent meselelerine bu anlayış ile yaklaşıyoruz. Bu ifadeleri Yıldır’a iade ediyorum” diye konuştu.

Altan İnanç ise tartışmalara son noktayı koyarak, “Hep bir konu için uyardım. Süre veya konuşmalarla ilgili müdahalem olmuyor. Konu dışına çıkınca konuşmacıyı uyarma yetkisi bana verildi” dedi.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.