[title]|İlkses Gazetesi

İzmir’de ‘dezenformasyon’ masası: Doğru bilgiye ulaşmak zorlaştı!

‘Cumhuriyetin 100. yılında Türkiye İletişim Modeli’ adlı etkinlikte konuşan İletişim Başkanlığı İzmir Bölge Müdürü Yüksel, “Bilgiye ulaşabilmek çok kolay günümüzde ama doğru bilgiye ulaşmak maalesef çok zorlaştı” dedi

Haber Giriş Tarihi: 31.10.2023 12:02
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
İzmir’de ‘dezenformasyon’ masası: Doğru bilgiye ulaşmak zorlaştı!

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı İzmir Bölge Müdürlüğü, yerel medya mensuplarına yönelik ‘Cumhuriyetin 100. yılında Türkiye İletişim Modeli’ adlı seminer düzenledi. İzmir Bölge Müdürlüğü Konferans Salonu’nda gerçekleşen seminerde, İletişim Başkanlığı ve Dezenformasyonla Mücadele Merkezi’nin faaliyetleri ile Anadolu Ajansı’nın görevleri ve Teyit Hattı-Ayrımcılık Hattı uygulamaları hakkında bilgilendirmelerde bulunuldu. İki oturum şeklinde gerçekleşen etkinliğe; İletişim Başkanlığı İzmir Bölge Müdürü Cengiz Mutlu Yüksel, Anadolu Ajansı İzmir Bölge Müdürü Ahmet Caner Baysal, Anadolu Ajansı Ayrımcılık Hattı Müdürü Zeynep Bayramoğlu Öztürk, Anadolu Ajansı Teyit Haberleri Müdürü Ömer Faruk Görçin, yerel medya temsilcileri ve çok sayıda üniversite öğrencisi katıldı.

dezenformasyon-panel-ilkses (1)

BU BİR GÜVENLİK MESELESİ

Etkinlikte yaptığı konuşmada doğru bilgiye erişimin her geçen gün daha da zorlaştığına dikkat çeken İletişim Başkanlığı İzmir Bölge Müdürü Cengiz Mutlu Yüksel, “İletişim Başkanlığı, Cumhuriyet’in en geç kurumu gibi gözükse de 1850’li yıllardan itibaren hizmete başlayan, 1984 yılında Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü olarak evrimleşen bir kurumuz. Mazimiz aslında çok uzaklara dayanıyor. Temel görevimiz devletin tanıtma siyasetine aracılık etmek. Hedefimiz Türkiye markasını güçlendirmek. Tarihin en eski çağlarından itibaren mağara duvarlarına resim çizme gibi bir mesaj aktarma, çeşitli iletişim modellemelerine şahit olduk. İletişim Başkanlığı olarak çok sık öğrenen ve kendini geliştiren bir kurum olmaya çalışıyoruz. Dezenformasyon özellikle 1990’lı yıllardan sonra, internetin hayatımıza girmesiyle birlikte bir kaos ortamının oluşmasına sebep oldu. Günlük gazeteler, gazete okuma alışkanlıkları yerini serbest bir platform olan internet portalına ve yeni mecraların devreye girmesiyle çok geniş bir ekosisteme dönüşmüş oldu. İstesek de istemesek de çok yoğun bir dezenformasyona maruz kalıyoruz. Bilgiye ulaşabilmek çok kolay günümüzde ama doğru bilgiye ulaşmak maalesef çok zorlaştı. Dezenformasyon, doğru olmayan bir bilginin kasıtlı olarak yayına sokulmasıdır. Bilgiye ulaşma hızı arttı ama bu esnada oluşan bilgi kirliliğini nasıl temizleyeceğiz? Geldiğimiz noktada dezenformasyonun devletler için de ne kadar yıkıcı olabileceğine şahit olduk. Devlet önlemler ve politikalarla dezenformasyonla mücadele etmeye devam ediyor. Çünkü bu bir güvenlik meselesi. Önümüzdeki süreçte de dezenformasyonla mücadele devletlerin en önemli konularından biri olacaktır. Artık dijital mecradaki savaşlar gerçek savaşların yerini almış durumda. Bireysel anlamda da dezenformasyonla mücadele edebiliriz. Sosyal medyada maruz kaldığımız dezenformasyonun çeşitlerine göre önlemler alabiliriz” ifadelerini kullandı.

dezenformasyon-panel-ilksessss

İletişim Başkanlığı İzmir Bölge Müdürü Cengiz Kutlu Yüksel

AA'NIN “TEYİT HATTI”VE “AYRIMCILIK HATTI” ÇALIŞMALARI

AA Teyit Hattı Müdürü Ömer Faruk Görçin ise teyit mekanizmasının önemine değinerek, ABD'de ırkçılıkla mücadelenin sembol isimlerinden olan Malcolm X'in, “Eğer dikkat etmezseniz medya, mazlumlardan nefret etmenize ve zalimleri sevmenize sebep olur.” sözünü hatırlattı.

AA Teyit Hattı'nın yazılı, görsel ve sosyal medyada ortaya çıkan yalanları tespit etmek ve aslını ortaya çıkarmak için kurulduğunu vurgulayan Görçin, bu anlamda yaptıkları çalışmalarla ilgili örnekler paylaştı.

dezenformasyon-panel-ilkses (4)

AA Teyit Hattı Müdürü Ömer Faruk Görçin

Sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla haber alma alışkanlıklarının da değiştiğini dile getiren Görçin, şunları kaydetti: “Artık inisiyatif biz gazetecilerde değil sokaktaki insanların konuştuğu şeylerde. Dolayısıyla işler biraz karışıyor. Yani bizim teyitçilerin yaptığı işe ihtiyaç hasıl oluyor. Aslında teyit hepimizin her haberde kullandığı ve yapmak zorunda olduğu bir yöntem. Bu gazeteciliğin ortaya çıkışından beri böyle devam ediyordu. Ta ki 2000'li kadar. Ne oldu? Hayatımıza internet girdi. İnternetin girmesiyle aldığımız enformasyonun miktarı çok fazla oldu ve kaynağı çok çeşitlendi. Bilginin artık herkes tarafından sunulması dolayısıyla güvenilirliği azaldı. Mesela biz Anadolu Ajansı'nda çalışıyoruz bizim en büyük korkumuz yanlış haber girmek. Niye? Çünkü insanlar bize güveniyorlar. Bir tane bile yanlış, sıkıntılı abonemizin mahcup olacağı haber geçmememiz lazım. Dolayısıyla ince eleyip sık dokuyoruz.”

dezenformasyon-panel-ilkses (3)

AA Ayrımcılık Hattı Müdürü Zeynep Bayramoğlu Öztürk 

AA Ayrımcılık Hattı Müdürü Zeynep Bayramoğlu Öztürk de Anadolu Ajansının geçen yılın eylül ayında bu hattı faaliyete geçirdiğini belirtti. Ayrımcılık Hattı'nın evrensel insan hakları ve hukuka dayalı, etik ilkelere bağlı gazetecilik prensibiyle hareket ettiğini anlatan Öztürk, İslam karşıtlığı, kadın, insan hikayeleri ve engelli yaşam başlıkları altında çalışmalar yürüttüklerini aktardı. Yayınladıkları haberlerden örnekler sunan Öztürk, katılımcıların bununla ilgili sorularını cevapladı.

Panele, basın mensuplarının yanı sıra iletişim fakültelerinden akademisyen ve öğrenciler de katıldı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.