[title]|İlkses Gazetesi

İzmir’de sofralar pestisitli mi?

En yoğun pestisit kullanımının Adana, Mersin, Manisa, Aydın, Bursa, İzmir ve Antalya’da gerçekleştiğini kaydeden yeni bir çalışma, parkinson ve lösemide yaşanan büyük artışa da dikkat çekti

Haber Giriş Tarihi: 12.10.2023 10:46
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
İzmir’de sofralar pestisitli mi?

Heinrich Böll Stiftung Derneği tarafından hazırlanan ‘Pestisit Atlası: Tarımda Kullanılan Zehirler Hakkında Gerçekler ve Rakamlar’ çalışması kamuoyuna sunuldu. Pestisit Atlası’nın Türkiye ayağını ele alan isim ise Gıda Mühendisi Dr. Bülent Şık…

En yoğun pestisit kullanımının Adana, Mersin, Manisa, Aydın, Bursa, İzmir ve Antalya’da gerçekleştiğini kaydeden çalışma, pestisit dolayısıyla parkinson ve lösemide yaşanan büyük artışa dikkat çekti. Öne çıkan diğer başlıkları da sizler için derledik.

ULUSLARARASI SÖZLEŞME HENÜZ İMZALANMADI

Pestisit Altası’nda yer alan diğer konular şöyle: “Dünyada yılda 4 milyon ton pestisit kullanılıyor: Pestisit Atlası’nda yer alan verilere göre, dünya çapında yılda 4 milyon ton pestisit kullanılıyor. Küresel pestisit pazarının bu yıl itibariyle, 130,7 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaştığı tahmin ediliyor. Avrupa Birliği kullanıma yasak getiriliyor; fakat üretime devam ediyor: AB tehlikeli pestisitlerin Avrupa’da kullanımı yasakladı, ancak kullanımını yasakladığı pestisitlerin üretim ve ihracatını engellenmediği gibi bu zehirlerin dünyanın dört bir yanına ihraç edilmesine de engel olmuyor. Pestisit kullanımını azaltacak bağlayıcı bir uluslararası sözleşme ise henüz imzalanmadı.”

pestisit atlas

FAYDALI BÖCEKLER YOK OLUYOR

Parkinson ve lösemide yaşanan büyük artış ise şu şekilde yer alıyor: “Dünyada her yıl 385 milyon kişi pestisit zehirlenmesi yaşıyor. Mağdurlar kendilerini yorgun, halsiz ve bitkin hissedebiliyor ya da gripte olduğu gibi baş ağrısı ve eklem ağrıları yaşayabiliyor. Pestisit zehirlenmesinde ağır seyreden vakalarda kalp, akciğer ya da böbrek gibi organların iflas etmesine de sıkça rastlanıyor. Pestisitler ayrıca karaciğer ve meme kanseri, tip 2 diyabet ve astım, alerji, obezite ve hormon bozuklukları açısından artan risk oranlarıyla da ilişkili. Son yılların en yoğun pestisit tartışması ise glifosat üzerinden yürütülüyor. Bu herbisitle temas eden ve kanser olan sayısız insanın, pestisit üreticisi Bayer’e tazminat davası açtığı belirtilen araştırmada, bu davaların 30 bin kadarının hâlâ devam ettiği vurgulanıyor. Pestisitler bin kilometreye kadar taşınabiliyor: Pestisitler sızarak, rüzgârla ya da hava yoluyla çok uzaklara, bazıları ise bin kilometre kadar uzağa taşınabiliyor. Faydalı böcekler yok oluyor.”

TÜRKİYE’DE DE YASAK, AMA…

“Türkiye’de de yasak; ancak ihraç edilen ürünlerde pestisit çıkıyor” cümlelerinin yer aldığı çalışmada, “Neonikotinoidlerin Türkiye tarımında da yoğun bir şekilde kullanıldığına işaret eden Pestisit Atlası, neonikotinoid grubu bünyesinde yedi adet pestisit bulunduğunu belirtiyor. Bu yedi pestisitten beşinin Türkiye tarımında uzun yıllar boyunca kullanıldığı ifade ediliyor. Bu pestisitlerin kullanımına 2018 yılında Türkiye’de de bazı kısıtlamalar getirildi. Bakanlık ile yapılan görüşmeler sonrasında imidakloprid, klotianidin ve tiametoksam isimli pestisitlerin kullanımına büyük sınırlamalar konuldu” bilgisi paylaşıldı.

HALK SAĞLIĞI, BİYOÇEŞİTLİLİK KAYBI, KİMYASAL KİRLİLİK!

En yoğun pestisit kullanımının Adana, Mersin, Manisa, Aydın, Bursa, İzmir ve Antalya’da görüldüğü belirtilirken, çalışmada aynı zamanda şu bilgiler de yer alıyor: “Atlas’ta 2020’de Türkiye’de kullanılan pestisit miktarının 50 ile 60 bin ton/yıl olduğu tahmininde bulunuluyor. Atlas’ta pestisit kullanılan illere yönelik çarpıcı bilgiler yer alıyor. Pestisit Atlası’nda kullanılan pestisit miktarının yaklaşık yüzde 50’sinin Adana, Mersin, Manisa, Aydın, Bursa, İzmir ve Antalya’da kullanıldığı ifade ediliyor. Bu illerde hektar başına kullanılan pestisit miktarı çok fazla. Antalya’da 2020 yılında hektar başına pestisit kullanımı yaklaşık 14 kilogram, Manisa’da 9 kilogram seviyesinde. Pestisit kullanımının yoğun olduğu illerde halk sağlığı, biyoçeşitlilik kaybı, kimyasal kirlilik gibi önemli sorunların görülmesi bekleniyor.”

PESTİSİT HAKKINDA

Pestisit, zararlı organizmaları engellemek, kontrol altına almak ya da zararlarını azaltmak için kullanılan madde ya da maddelerden oluşan karışımlardır. Pestisit, kimyasal bir madde, virüs ya da bakteri gibi biyolojik bir ajan, antimikrobik, dezenfektan ya da herhangi bir araç olabilir.

Pestisit Atlası’nın tamamına buradan ulaşabilirsiniz:

https://tr.boell.org/sites/default/files/2023-10/pestisit-atlasi-final.pdf

BU İÇERİK DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: O rapora göre yasaklı olan pestisitler hala sofralarımızda

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.