İzmir'e özgü bomba tatlısı nedir? Nasıl yapılır?

İzmir bombasının tarihi nedir? İzmir bomba tatlısını evde yapmak mümkün mü?

Haber Giriş Tarihi: 02.05.2023 09:44
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
İzmir'e özgü bomba tatlısı nedir? Nasıl yapılır?

ŞÜKRAN ŞEYMANUR ARSLAN

İzmir bombası, Türk mutfağında yer alan, çikolata kremalı bisküvi türüdür. Tatlı dış kısmında çıtır bir hamur katmanına, içerisinde ise akışkan bir krema dolgusuna sahiptir. Tatlı Türk ve Osmanlı mutfağına geleneksel olan kurabiye içine çikolata kreması konularak yapılmıştır.

Türleri

Bomba tatlısı beyaz hamur, kakaolu krema dolgusu veya siyah renkli hamurun içine beyaz çikolata doldurulması ile hazırlanabilir. Bunlara ek frambuazlı türleri de vardır. Yumurta ve tereyağ ile yapılan çeşidi ve sıvı yağ ve yumurta konulmadan yapılan çeşitleri vardır. Sıvıyağ ve yumurtasız çeşidi daha ince bir dış katmana sahiptir.

5ef985e87af5071c5cbffa7b

İşte, İzmir bombası için gerekli malzemeler ve yapılış aşamaları:

Malzemeler

300 g kakaolu fındık kreması

1,5 su bardağı un

Yarım çay kaşığı tuz

1 yemek kaşığı toz şeker

1 paket vanilin

Yarım çay bardağı sıvı yağ

Yarım su bardağı ılık su

Açmak için:

1 yemek kaşığı sıvı yağ

Hazırlanışı

Tabağın üzerine pişirme kağıdı serin. Kakaolu fındık kremasından iki tatlı kaşığı alın ve yan yana olacak şekilde tabağa sıralayın. Dondurucuda bekletin. Unu derin bir kaba alın, üzerine tuz, toz şeker, şekerli vanilin, sıvı yağ ve ılık suyu ekleyip yumuşak bir hamur haline gelinceye kadar yoğurun. Hamurun üzerini streç film ile kapatın ve 20 dakika kadar bekletin. Fırın tepsisine pişirme kağıdı serin. Önceden ısıtılmış fırını 225 dereceye ayarlayın

Hamuru hafif unlanmış tezgahta bir süre yoğurun. Parçalara bölün. Dondurucuya koyduğumuz kakaolu fındık kremalasını çıkarın. Tezgaha bir miktar sıvı yağ sürün, bir parça hamuru alın ve merdane yardımı ile yaklaşık 10 cm çapında ince açın, ortasına  bir adet fındık kreması koyun ve bohça şeklinde kapatın. Üstte kalan fazla hamuru makas veya bıçak ile kesin. Ters çevirerek fırın tepsisine koyun. Aynı işlemi kalan parçalar içinde yapın. Önceden ısıtılmış fırında 5-7 dakika kadar pişirin.

pL8rNR5yEEK7WjpRly8L9A

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.