Kadın örgütlerinden Bayraklı Belediyesi'ne tepki

Bayraklı Belediyesi bünyesindeki tek sığınağın kapatılması tepkilere neden olurken, kadın örgütleri de sessiz kalmadı: “Her gün en az bir kadının öldürüldüğü bir ülkede sığınma evinin kapatılması şiddeti, kadın cinayetlerini ve 6284’ü yok saymaktır!”

Haber Giriş Tarihi: 16.09.2024 12:53
Haber Güncellenme Tarihi: 16.09.2024 12:56
Kaynak: SULTAN GÜMÜŞ KAYA
Kadın örgütlerinden Bayraklı Belediyesi'ne tepki

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, ‘Şiddeti Seyretme, 6284’ü Uygula!’ başlıklı bir açıklama yayımladı.

Kadın cinayetlerini ve şiddeti önlemekle ilgili politika yapıcıların bu olayları sadece lanetlediğini öne süren platform, Bayraklı Belediyesi’nin kapattığı kadın sığınma evini de işaret etti.

6284 UYGULANSAYDI BİRÇOK KADIN HALA HAYATTA OLACAKTI

Yapılan açıklamada, “İstanbul’da Serpil Kartal boşanma aşamasında olduğu Harun Gül tarafından sokak ortasında öldürüldü. Manisa’da 19 yaşındaki Sudenaz ise sokak ortasında 3 yaşındaki çocuğunun yanında darp edildi. Sudenaz 14 yaşından bu yana şiddet görüyordu. Bunu polise bildirmesine rağmen hiçbir şey değişmedi. 16 yaşında çocuk sahibi olmuş bir kız çocuğu olarak istismara uğradığı ortadadır. Sudenaz’ın yıllarca şiddet görmesinin sorumluları bellidir. Bursa’da Elif B. uzaklaştırma kararını defalarca ihlal eden eski nişanlısı için elektronik kelepçe talep etti. Talebinin reddedilmesinden altı saat sonra eski nişanlısı tarafından kaçırılıp, bıçaklanıp, bacağından silahla vuruldu. Bu yılki kadın cinayetleri verilerimize göre ilk 8 ayda öldürülen kadınlardan en az 22’si polis veya savcılığa şikayette bulunmuş olmasına rağmen öldürüldü. Kadın cinayetlerini ve şiddeti önlemekle ilgili politika yapıcılar ise bu olayları sadece lanetliyorlar. 6284 uygulansaydı birçok kadın hala hayatta olacaktı. Kolluk kuvvetleri görevini yerine getirseydi birçok kadın hayatta olacaktı. Kadınlar ölürken kadınları koruması gerekenler sadece izliyor” sözlerine yer verildi.

KADINLARI, ÇOCUKLARI KORUYAN YASALARI UYGULAMAK YERİNE…

Devamında ise, “Diyarbakır’da Hilal Kar’ı sokak ortasında ateşli silahla öldüren fail Mehmet Demirhan 2 aydır yakalanamadı. Ailenin avukatı etkin soruşturma yürütülmediğini, aile fertlerinden hiç kimsenin ifadesinin alınmadığını, MOBESE ve HTS kayıtlarının incelenmediğini belirtti. Ezgi Zerkin’in de katili Deniz Özarslan’a 545 gün sonra ulaşılmıştı. Kadın cinayetlerinin soruşturma sürecinde bu kadar yavaş ve umursamaz davranan kolluk kuvvetleri ve adli makamlar, sokak röportajında konuşan Dilruba Kayserilioğlu’nu hemen tutukladılar. Siyasi iktidar kadın cinayetlerini, çocuk cinayetlerini, şiddeti, istismarı umursamıyor. Kadınları, çocukları koruyan yasaları uygulamak yerine aile odaklı yeni politikalar geliştirmeye çalışıyor. 2023’te yapılan ‘8. Aile Şurası’ toplantı raporu bunu gözler önüne seriyor. Rapor genel olarak; kadınların erken yaşta evlenmesini ve çok çocuk doğurmasını, şiddete uğradığı evliliği devam ettirmesini istiyor. Kadınlar ise iktidarın korumak istediği bu kutsal aileler içerisinde öldürülüyor” bilgisi paylaşıldı.

KADINLAR İÇİN SIĞINMA EVLERİ BİR YAŞAM MERKEZİDİR

Son olarak, “Ağustos ayında 6 kadın babaları tarafından, 2 kadın oğlu, 10 kadın evli olduğu erkek tarafından öldürüldü. 2024 yılının ilk 8 ayında ise 27 kadın, 12 erkek çocuk babaları tarafından öldürüldü. Biz kadınlar sizin ataerkil baskılarınıza boyun eğmeyeceğiz. Hiçbir hakkımızı tartışmaya açmayacağız. Mücadelemiz durmayacak… Yerel seçim dönemi boyunca kadınların eşit ve özgür olduğu kentler için nasıl politikalar üretilmesi gerektiğini anlattık. Belediyelerin kadınlar için neler yapmaları gerektiğinden bahsettik. Bunlardan biri de kadınlar için sığınakların sayısının Belediye Kanunu’nda zorunlu tutulan sayıya getirilmesiydi. Buna rağmen İzmir Bayraklı Belediyesi bünyesindeki tek sığınağın kapatıldığını öğrendik. Her gün en az bir kadının öldürüldüğü bir ülkede sığınma evinin kapatılması şiddeti, kadın cinayetlerini ve 6284’ü yok saymaktır. Şiddetle mücadele eden kadınlar için sığınma evleri bir yaşam merkezidir” mesajı verildi.

Kaynak: SULTAN GÜMÜŞ KAYA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.