Karabağlar tasarruf tedbirlerine takıldı!

Karabağlar Belediyesi Ekim Ayı Olağan Meclis Toplantısı'nın ikinci birleşimi gerçekleşirken, AK Partili meclis üyeleri stratejik planı topa tuttu. Eleştirilere yanıt veren Başkan Kınay, hükümetin tasarruf tedbirlerini gerekçe gösterdi

Haber Giriş Tarihi: 03.10.2024 20:44
Haber Güncellenme Tarihi: 03.10.2024 20:49
Muhabir: SULTAN GÜMÜŞ KAYA
Karabağlar tasarruf tedbirlerine takıldı!

Karabağlar Belediyesi’nde Ekim ayının ikinci meclis toplantısı Karabağlar Belediye Başkanı Helil Kınay başkanlığında gerçekleşti. Meclis toplantısında yaşanan ‘stratejik plan’ tartışması gergin anlara neden oldu. AK Partili meclis üyeleri elde tutulabilir projelerin olmadığını savunurken, Başkan Kınay, hükümetin tasarruf tedbirlerini gerekçe gösterdi.

Karabağlar adına önemli kararların alındığı mecliste, ilk olarak 01 Ekim 2024 tarihinden sonra sonuçlanan raporlar görüşülürken, belediyenin vergi borçları karşılığında belirlenen ve üzerinde okul, camii ve aile sağlığı merkezlerinin bulunduğu arsaların maliyeye satışıyla ilgili gündem maddesi komisyondan geldiği şekliyle onaylandı. 

BİZ BU MİKTARLA YAMA BİLE YAPAMAYIZ

Meclisin ana gündemlerinden biri de Karabağlar Belediyesi’nin 2025-2029 yılları Stratejik Planı, 2025 Yılı Performans Programı ve 2025 Mali Yılı Bütçesi oldu. Stratejik planla ilgili eleştirilerde bulunan AK Partili İbrahim Ulubaş, şunları aktardı:

“5 yıllık stratejik planda temel atma ve benzeri değişik projeler görmek isterdim ama öyle bir proje göremedim. Şenliklerden ve kültürel faaliyetlerden bahsedilip geçildi. Daha önceki 5 yıldan farklı önemli bir şey göremedim. Gözüme çarpan, vatandaşlar ve muhtarlarla yapmış olduğunuz anket oldu. Orada da en büyük problem ulaşım ve otopark olmuş. Karabağlar’da gün geçtikçe ulaşım sorunlarının daha da artacağını düşünüyorum. Bunu siz de göreceksiniz. Stratejik planda otoparklarla ilgili hiçbir şey göremedik. Ulaşımı rahatlatacak projeler de göremedik. 5 yıllık stratejik planda 3 bin 600 sokağı olan Karabağlar’da asfaltlama miktarını 67 kilometre olarak planlamışsınız. Karabağlar’da en çok gündeme gelen sorunların başında da asfalt problemi gelmektedir. Biz bu miktarla yama bile yapamayız. 58 mahallesi olan Karabağlar’da spor alanlarının artırılması ile ilgili bir çalışma göremedik. Spor İşleri Müdürlüğü’ne ayrılan 10 milyon TL’lik bütçeyi yetersiz olarak görüyorum. 2029’a kadar 3 adet pazar yeri yapmayı planlıyorsunuz. Karabağlar daha çok yatırımı; kentleşme yapısı ve yeşili ile daha çok modernleşmeyi hak etmektedir. Doğru bir planlama ile bunu sağlamak mümkündür.” 

KARABAĞLAR HALKINI NASIL MEMNUN EDECEKSİNİZ?

AK Partili Meclis Üyesi Hasan Acar da söz hakkı alarak “Geçen seneki bütçeye göre yüzde 50 oranında artmış. Fen İşleri bütçesi önemli bir şekilde düşmüş. 864 milyon TL’den 384 milyon TL’ye düşmüş. 4,5 milyarlık bir bütçede sadece yüzde 2,2 oranında yatırım yapabiliyoruz. Bu da sadece 2023 yılında temeli atılmış Yeşilyurt Pazaryeri. Karabağlar’da bir şeyleri değiştireceksek her sene bir temel atmamız gerekiyor. Yeni bir projemiz yok. Gördüğümüz kadarıyla 2024 ve 2025 yılında temel atma töreni düzenlemeyeceğiz. Sosyal yardım bütçesi sınırda olmuş. Bu rakam keşke daha çok yukarıda olsaydı. Kültür sanat faaliyetleri kalemini 40 milyondan 103 milyona çıkarmışsınız. Demek ki biz 2025 yılını sokaklarda kutlayarak geçireceğiz. Bu bütçede yatırım yok, eğlence var. Bu bütçe ile Karabağlar halkını nasıl memnun edeceksiniz? İnşallah başarırsınız ama 6 aylık performansınız ve 2025 yılı bütçenize bakarsak beceremeyeceksiniz gibi geliyor” eleştirisinde bulundu. 

TÜRKİYE’DEKİ BAZI GERÇEKLERDEN UZAK KALMAK…

CHP’li Meclis üyesi Elvin Sönmez Güler de eleştirilere cevap vermek adına, “Meclis üyesi olup, Türkiye’deki bazı gerçeklerden uzak kalmak bana enteresan geldi. AK Partili Meclis üyeleri tasarruf tedbirleri genelgesinin içeriğinden habersiz. Büyükşehir ve hükümet kapsamında olan yatırımlarla ilgili bize ‘neden yok’ diye soruluyor. AK Partili Meclis üyelerinin bahsettiği birçok yatırım tasarruf tedbirleri politikasına takılıyor. Kent meydanı tasarruf tedbirlerine takılıyor. ‘Neden yatırım yok?’ sorusunun muhatabı biz değiliz. Yeşilyurt Pazaryerini açıyoruz. Gençlik Merkezi ile büyükşehirden destek alacağız. Yıl sonuna doğru da açılışını hedefliyoruz. Tasarruf tedbirlerinin sonlandığı tarihe göre yatırımlarımız, projelerimiz başlıyor. Doğalgaz süreci ile ilgili de çalışmalarımız devam ediyor. Her sene bir temel atamamızla ilgili önümüzde tasarruf tedbirleri genelgesi bulunuyor” sözlerini kullandı.

TAKDİRİ VATANDAŞA BIRAKIYORUM

CHP’li Güler’e çıkışan AK Partili Meclis üyesi Fırat Eroğlu da “Tasarruf tedbirleri hizmeti engellemek için değil, gereksiz harcamaları engellemek içindir. Karabağlar Belediyesi her türlü harcamayı yapıyor. Muhittin Selvitopu'nun 10 yıldır biriktirip kasaya bıraktığı para 5 ayda eridi, bitti. Stratejik planda hangi projeniz var? Koca bir sıfır. Vatandaş da illallah etmiş ve takdiri vatandaşa bırakıyorum” yorumunda bulundu.

BAŞKAN KINAY’DAN ELEŞTİRİLERE YANIT

AK Partili meclis üyelerinin tüm bu eleştirilerine yanıt veren Başkan Kınay ise şu sözleri ekledi:

“Karabağlar’da hepimiz daha iyi bir hayatı hak ediyoruz. Dirençli ve yaşayan Karabağlar için kat etmemiz gereken çok yolumuz var. Stratejik planımıza eleştiriler geldi, yollar ve otoparklarla ilgili. Bizler 5 yıl içerisinde Karabağlar’ın dönüşüp değişeceğini, sağlıklı bir kentsel dönüşümle yapılaşmasının da doğru bir şekilde ilerleyeceğini öngörüyoruz. Bunu hep birlikte gerçekleştireceğiz. İmar planlarına uygun şekilde yapılacak yapılaşmada yollar, parklarımız, otoparklarımız ve sosyal kültürel alanlarımız yeterli, sağlıklı ve bakımlı olacak. Önümüzde tasarruf tedbirleri ve ülkenin ekonomik koşulları gibi bir gerçeklik var. Bu şartları biz yaratmadık ama bedelini biz ödüyoruz. Çözmek için de mücadele ediyoruz ve kazanacağız. Tasarruf tedbirleri genelgesi kapsamında biz 5 yılda hedeflerimizi revize ettik. Hayal satmayan, gerçekçi, hedefine emin adımlarla ilerleyeceğimiz bir planlama sürecimiz. Yavaşlasak da sonraki süreçte hızlı adımlar atacağız. Araç bakımlarının sayısının azalmasının nedeni araç filosunun yenilenmesidir. 58 mahallemizin tamamına hizmet edecek bir çalışmayı hedefliyoruz. Seçim çalışmamız kapsamında da öngördüğümüz tüm hedefler faaliyetler ve projeler adım adım stratejik planımızın içerisindedir. Karabağlar’da kadınların, gençlerin sosyal kültürel alanları yok. Bu mekanları yaratabilmemizin önünde tasarruf tedbirleri genelgesi var. Bir taraftan yatırımlarımızı yapacak bir taraftan da şenliklerimizi gerçekleştireceğiz. Hepimizin buna ihtiyacı var.”

Konuşmaların ardından 2025-2029 Stratejik Planı, 2025 Yılı Performans Programı oy çokluğu ile geçti. 2025 Mali Yılı Bütçesi de meclis tarafından onaylandı. AK Partili ve MHP’li meclis üyeleri bütçenin gelir kalemi ile ilgili kabul, gider ve borçlanma kalemiyle ilgili de ret oyu verdi.

Kaynak: SULTAN GÜMÜŞ KAYA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.