Karşıyaka’da ‘Zübeyde Hanım’ın Mutfağı’ Karşıyaka’da sergisi

Karşıyaka Cordelion Mutfak Sanatları Merkezi’nde Zübeyde Hanım’ın Mutfağı Sergisi açılıyor.

Haber Giriş Tarihi: 23.10.2024 15:59
Haber Güncellenme Tarihi: 23.10.2024 16:02
Kaynak: BÜLTEN
Karşıyaka’da ‘Zübeyde Hanım’ın Mutfağı’ Karşıyaka’da sergisi

Karşıyaka Belediyesi, Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri kapsamında dönemin mutfak kültürü ile Zübeyde Anne’nin mutfağını ve Atatürk’ün çocukluk sofrasını canlandırmak için Zübeyde Hanım’ın Mutfağı Sergisi’ni açıyor.

sergi

25 Ekim’de açılıyor

Karşıyaka’da Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 101. yıl dönümü anısına anlamlı bir sergi düzenlenecek. İki aylık yoğun bir çalışma sonucunda hazırlanan Zübeyde Hanım’ın Mutfağı Sergisi, Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri kapsamında 25 Ekim Cuma günü saat 16.00’da ziyaretçilerle buluşacak.

sergi

Selanik’teki mutfağın örneği yapıldı

Karşıyaka Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından hazırlanan sergi 19. yüzyılın sonu ile 20. yüzyılın başını yansıtan mutfak kültürü öğelerini bir araya getirdi. Belediye ekipleri tarafından Atatürk’ün Selanik’te çocukluğunun geçtiği evdeki mutfağın bir benzeri yapılırken Latife Hanım Köşkü Anı Evi Özel Müzesi’ne ait mutfak eşyaları alana taşındı. Mert ve Gül Rüstem’in koleksiyonunda bulunan gümüş kaşık çatal takımı, bakır tencere ve ibrik gibi 19. yüzyıldan kalma objeler sergiye eklendi. Bir gazete tasarlanarak, dönemin kadın dergilerinden alınan yemek tarifleri derlenirken ‘Aile Sofrası’, ‘Osmanlı Kadını Mutfakta’, ‘Sofra Adabı’, ‘Yemek Odası ve Kiler’, ‘Yemek Tarifleri’ ve ‘Mutfak Düzeni’ başlıklı 6 konuda yazılı ve görsel anlatımlara yer verildi.

sergi

Açılışa özel ikramlar

Karşıyaka Belediyesi tarafından sergi açılışına katılacak olan konuklara, Selanik mutfağından çeşitli lezzetler ikram edecek. 25 Ocak’a kadar açık olacak sergide yemek atölyeleri, söyleşi ve tadım etkinlikleri düzenlenecek. Sergi her gün 11.00-17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek. Grup halinde ziyaretlerin de kabul edildiği sergide bunun için 0 (232) 3994086 numaralı telefondan randevu alınabilecek.

sergi

Başkan Yıldız’dan sergi daveti

Sergi açılışına herkesi davet eden Karşıyaka Belediye Başkanı Yıldız Ünsal şöyle konuştu;

“Cumhuriyetimizin 101. yılında, Zübeyde Hanım’ın ebedi istirahatgahı olan Karşıyakamızda çok güzel ve anlamlı bir sergiyi halkımızla buluşturacağız. Bu sergide, Mustafa Kemal Atatürk'ün sofra kültürü ve adabının temeli olan Selanik’teki pembe boyalı ev çıkış noktamız oldu. Zübeyde Hanım özelinden başlayarak son dönem Osmanlı kadınının mutfağını genel olarak ele aldık. Atamızın çocukluk sofrasına konuk olmak; o yılların yemek kültürünü ziyaretçilerimize anlatmak ve hissettirmek istedik. Aynı zamanda bu çalışma, Zübeyde Hanım’ın mutfağını konu alan ilk sergi oldu. Bu anlamlı günlerde açılışını gerçekleştireceğimiz serginin büyük bir ilgiyle ziyaret edileceğine inanıyor, herkesi 25 Ekim’deki törenimizde coşku ve heyecanımızı paylaşmaya davet ediyoruz” diye konuştu.

Kaynak: BÜLTEN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.