Kemalpaşa’nın yeni rüzgar türbinleri komisyona girecek

İzmir ve Manisa sınırlarında yapılması planlanan RES projesi ve enerji depolama tesisi hakkında bakanlık ÇED süreci kapsamında komisyon kararı alındığını duyurdu.

Haber Giriş Tarihi: 18.09.2024 12:22
Haber Güncellenme Tarihi: 18.09.2024 12:24
Muhabir: BERKAY ERDEN
Kemalpaşa’nın yeni rüzgar türbinleri komisyona girecek

İzmir’in Kemalpaşa ilçesinde bir enerji üretim şirketinin 6 türbinden oluşan Rüzgar Enerjisi Santraline(RES) 6 yeni türbin ve enerji depolama tesisi ekleme projesi hakkında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İnceleme Değerlendirme Komisyonu’nun (İDK) toplanması kararı verildiğini duyurdu. Yapılması planlanan 6 yeni türbin ile kurulu gücün 33 megavata çıkacağı duyurulan proje hakkında Çevresel Etki Değerlendirme(ÇED) sürecinin başladığını duyuran bakanlık, komisyonun 11 Ekim’de toplanacağını belirtti. Bakanlık tarafından paylaşılan dosyaya göre yıllık 48 milyon kilovat enerji üretilecek projede üretilen elektriğin ulusal şebeke sistemine verileceği belirtilerek enerji ihtiyacında dışa bağımlılığa bir nebze azaltılmasının amaçlandığı belirtildi.

Ormanlık alana dikilecek 6 yeni türbinin 3 tanesi Kemalpaşa Çambel sınırları içinde yer alacakken; kalan 3 tanesinin ise Manisa İli Şehzadeler İlçesi sınırları içinde yer alan Sancaklı İğdecik Mahallesi’nde yer alacağı proje dosyasında görüldü. Proje kapsamında kurulacak enerji depolama tesisisin 20 megavat olacağı belirtilen dosyada inşaatın 12 ay süreceği ve projenin 49 yıl ömrü olduğu bilgisi de kamuoyu ile paylaşıldı.

Proje bedeli 297 milyon 200 bin Türk Lirası olduğu aktarılan Ege Rüzgar Enerji Santrali Kapasite Artışı ve Enerji Depolama Tesisi projesine en yakın yapının 235 metre mesafede olduğu dile getirilirken; yeni yapılacak türbinler arası ulaşım için yeni yollar açılacağı bilgisi paylaşıldı. Bakanlığın komisyon kararı verdiği proje hakkında yaptığı duyuru ise şu şekilde; “İZMİR ili KEMALPAŞA, ilçesi sınırları içerisinde MELTEM ENERJİ ELEKTRİK ÜRETİM A.Ş. tarafından yapılması planlanan EGE RÜZGAR ENERJİ SANTRALİ (6 TÜRBİN 15.2 MWm/13 MWe?YE İLAVE 18 MWm/20 MWe KURULU GÜÇTE 6 TÜRBİN, TOPLAM KURULU GÜÇ: 12 TÜRBİN 33,2 MWm/33 MWe) KAPASİTE ARTIŞI VE ENERJİ DEPOLAMA TESİSİ (20 MWe / 20 MWh ) PROJESİ projesi ile ilgili olarak hazırlanan ÇED Raporu, ÇED Yönetmeliği'nin 11. maddesi kapsamında Bakanlığımıza sunulmuş olup, inceleme değerlendirme süreci başlamıştır. Proje ile ilgili olarak 11/10/2024 tarihinde İDK toplantısı gerçekleştirilecektir. Bakanlığımıza sunulan ÇED Raporu https://eced-duyuru.csb.gov.tr/eced-prod/duyurular.xhtml adresinde yer almaktadır. ÇED Raporu ilgililere ve kamuoyuna duyurulur.”

Kaynak: BERKAY ERDEN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.