TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kruvaziyer turizminde hedef 2 milyonu aşmak

İzmir DTO Başkanı Yusuf Öztürk, İzmir’in kruvaziyer turizmi hedeflerinin yükseldiğini ve bu yıl 2 milyon turisti aşmayı beklediklerini belirtti. Öztürk, ayrıca denizciliğin önemine dikkat çekerek Kabotaj Bayramı'nın daha etkin kutlanması gerektiğini vurguladı

Haber Giriş Tarihi: 01.07.2024 19:00
Haber Güncellenme Tarihi: 01.07.2024 19:00
Kaynak: HABER MERKEZİ
Kruvaziyer turizminde hedef 2 milyonu aşmak

KEMAL ÖZKURT İzmir Deniz Ticaret Odası (DTO)  Temmuz ayı olağan meclis toplantısı İzmir Şubesi Meclis Başkanı Argun Gündüç idaresinde İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Başkanı Yusuf Öztürk ve üyelerin katılımlarıyla gerçekleşti. Meclis konuşmasına tüm denizcilerin 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nın 98. Yıldönümünü kutlayarak başlayan Başkan Öztürk, bayramın bu yıl etkisiz geçtiğini ve denizciliği daha fazla değer görmesi gerektiğini ifade etti. Kruvaziyer turizmi hakkında da açıklamalarda bulunan Öztürk, geçen yıl kruvaziyerle gelen 1,5 milyonluk turist sayısının bu yıl çok rahat bir şekilde aşılarak 2 milyonu geçeceğini vurguladı.  

KRUVAZİYER TURİZMİNDE 2 MİLYON HEDEFİ AŞILACAK

Kruvaziyer turizminde sürekli bir yükseliş ivmesini yaşandığına dikkat çeken Öztürk, “İzmir Limanı’na 21 gemi ile 41 bin 800 yolcu geldi. Ayrıca 1618 yolcu İzmir’den kruvaziyer gemilerine biniş yaptı. Yılın ilk yarısında Kuşadası’na gelen gemi sayısı 193, yolcu sayısı 248 bin 712 oldu. Ulusoy Çeşme Limanı’na 37 kruvaziyer gemi ile 7 bin 392 yolcu geldi. Sorumluluk sahamızdaki kruvaziyer limanlarına toplam 251 gemi ile 300 bine yakın turist geldi. Kruvaziyer gemileriyle ülkemize gelen yolcu sayısı geçen yıl 1.5 milyon olmuştu. Bu yıl 2 milyon hedefini çok rahat yakalayacağımıza inanıyoruz. Bunun için Oda olarak ülkemizi ve bölgemizi tanıtmaya devam ediyoruz. Kruvaziyer turizminde nitelikli turist öncelikli hedefimiz olmalıdır” diye konuştu.

BAYRAM ETKİSİZ GEÇTİ

Bu yıl Kabotaj Bayramının durgun geçtiği için üzgün olduğunu belirten Başkan Öztürk, “Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, Kurtuluş Savaşı’nın hemen ardından Türk denizciliğini geliştirme ülkesini kendisine ilke edinmişti. Ülkemiz denizciliği, bugün geldiği konumu 1 Temmuz 2026 tarihinde yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu’na borçludur.  Denizcilik ülkeler için tarih boyunca önemliydi. Yakın dönemde önce pandemi, şimdi de bölgemizdeki savaşlar ile enflasyon gibi ekonomik problemler, denizciliğin önemini hepimize bir kez daha hatırlattı. Sabah Kabotaj Bayramı kutlamalarını gördüğümde inanılmaz üzüldüm. 1 Temmuz’u daha etkin kutlamamız gerektiğini düşünüyorum. Yaptığımız işin daha fazla değer görmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu yıl havanın sıcaklığı ve son günlerde yaşanan yangınlar etkinlikleri etkilemiş olabilir. İnanıyoruz ki önümüzdeki yıllarda daha etkin kutlayacağız” ifadelerini kullandı.

NAVLUN FİYATLARININ YUKARI YÖNLÜ HAREKETİ SÜRÜYOR

Ülke ekonomisine ve deniz ticaretine ilişkin açıklamalarda bulunan Başkan Öztürk, “Jeopolitik riskler deniz ticaretini olumsuz etkilemeye devam ediyor. Gemiler Kızıldeniz yerine Güney Afrika rotasını daha sık kullanmaya başlarken, Singapur Limanı gibi Uzakdoğu limanlarındaki sıkışıklık tedarik zincirinde yeni bozulmalar yaratıyor. Konteyner operatörleri Türkiye taşımalarını Kızıldeniz’i by-pass ederek Suudi Arabistan Limanları üzerinden gerçekleştirmeye çalışıyorlar. Çin ve Rusya, Kuzey Kutup Rotasını yeniden canlandırmayı planlıyorlar. Büyük ülkeler ise limanlarını büyütüp modernize edecek devasa yatırımlara hazırlanıyorlar. Diğer yandan konteyner gemi kapasitesindeki daralma, navlunları yukarı taşımaya devam ediyor. Konteyner navlun fiyatları üst üste 8'inci haftada yukarı hareketini sürdürdü. Dünya Konteyner Endeksi, 27 Haziran haftasında yüzde 4 artarak 5 bin 318 dolara yükseldi. Böylece 2 Mayıs’tan bu yana navlunlardaki yükseliş yüzde 96,5'e ulaştı. Navlunlar, Şangay-Rotterdam hattında 6 bin 867 dolardan 7 bin 322 dolara yükseldi” dedi.

KAPIDA VİZE YUNAN ADALARINA YARADI

Kapıda vize uygulamasıyla ile Yunan adaları seyahatlerinin oldukça revaçta olduğunu söyleyen Öztürk, “28 Haziran itibariyle İzdeniz 24 gemi ile Midilli’ye 2 bin 544 yolcu taşıdı. Çeşme-Sakız hattında çalışan feribotların taşıdığı yolcu sayısı 61 bin 717 oldu. Kuşadası’ndan Samos’a ve geçtiğimiz günlerde başlayan Patmos’a ilk altı ayda 32 bin 63 yolcu taşındı. Sadece Şubemizin sorumluluk sahamızdaki limanlardan Yunan Adaları’na giden yolcu sayısı 100 bine ulaştı” diye belirtti.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.