Kuaförlerde kapalı gün krizi

Berber ve kuaförlerin haftada bir gün kapalı olma kararının İzmir esnafını ekonomik olarak zorladığını ve istihdam kaybına yol açtığını belirten Çapa, uygulamanın bir an önce gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi

Haber Giriş Tarihi: 27.08.2024 13:10
Haber Güncellenme Tarihi: 27.08.2024 13:12
Kaynak: GURBET YAVUKLU
Kuaförlerde kapalı gün krizi

Ticaret Bakanlığı, 1 Temmuz tarihinde sektör paydaşları tarafından iletilen talep ve önerileri değerlendirerek berber, kuaför ve güzellik salonlarının ülke genelinde haftanın bir günü kapalı olmasına karar verdi. Alınan bu karar sektör temsilcilerini ikiye bölerken konuyla ilgili açıklamalarda bulunan İZTO Kişisel Bakım, Kuaför, Güzellik Salonları ve Kuru Temizleme Grubu komite Başkanı Osman Çapa, kararın İzmir esnafını ciddi anlamda zarara soktuğunu belirterek esnafın bu yük altında ezildiğini ifade etti.

İSTİHDAM KAYBINA SEBEP OLUYOR

Alınan kararın tüm Türkiye genelinde olduğu gibi komite üyelerini ekonomik anlamda zorladığını dile getiren Çapa, “Esnafımız mağdur ve uygulamanın işletmelere getirdiği yük altında ezilmektedir. Özellikle yaz aylarında onlarca nişan, sünnet düğün olmakta ve yüzlerce kişi ihtiyaçlarını giderme adına kuaför ve berber salonlarına gitmektedir. Gelin ve damada müsaade edileceği söyleniyor ama bir düğüne sadece gelin ve damat gitmiyor. Aynı esnafımız gibi düğünlere giden yüzlerce davetli de salonların kapalı olmasından dolayı sıkıntı yaşamaktadır. Ayrıca AVM’ler yasa gereği 365 gün açık olmasına karşın AVM’lerde bulunan kuaför ve berber salonlarının da bu yasaya dahil edilmiş olması AVM’de çalışan işletmelere ciddi sorunlar yaratmaktadır. AVM’ler hafta sonları ciddi iş yapmakta ve bu iki günün birinde kapalı olduğumuz zaman ciddi zararlar ediyoruz. Bunun sonucunda da istihdamı daraltıp personel çıkarmak zorunda kalıyoruz” diye konuştu.

VALİLİK KARARINA TEPKİ

İzmir Valiliği’nin yaz aylarında kararı esnetmemesine de tepki gösteren Çapa, “Turizm bölgesi olmamıza rağmen bunun hiç dikkate alınmadığını görmekteyiz. Çünkü Muğla Valiliği bile yaz dönemi için 6 ay serbest bıraktığını açıkladı. Burada bir bölgenin işletme faaliyetlerine müsaade edilirken İzmir’de böyle bir kararın alınmamasının doğru olmadığını düşünüyoruz. Bu uygulamadan bir an önce vazgeçilmelidir. İşletmeler kapatılacaksa meslek grupları Türkiye’nin tamamında sadece kuaförler ve güzellik salonları değil tüm işletmeler kapatılsın" dedi. 

Kaynak: GURBET YAVUKLU

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.