Sayfa Yükleniyor...
Kütüphanesi olmayan Karabağlar’a müdürlük talep edildiğini öne süren AK Parti Grup Başkanvekili Fırat Eroğlu, ‘Vizontele Tuuba’ filmini örnek gösterdi: “Kütüphanesi olmayan bir ilçeye müdür atayacaklar.”
2003 yılında yazar ve yönetmen Yılmaz Erdoğan tarafından vizyona sunulan ‘Vizontele Tuuba’, bugün benzer bir konu ile İzmir’in Karabağlar ilçesinde çekiliyor! Fakat bu kez ne kamera var ne de oyuncular; yaşananlar ilçe sakinlerinin acı bir gerçeği! Filmde, Güner Sernikli isimli idealist bir kütüphanecinin kütüphanesi olmayan Hakkari’ye ilk kütüphaneci olarak sürgün edilmesinin hikayesi anlatılırken; kütüphanesi olmayan Karabağlar’a da müdürlük talep edildi. Konuyu gündeme getiren Karabağlar Belediyesi AK Parti Grup Başkanvekili Fırat Eroğlu, “Halihazırda Karabağlar’da belediye bünyesinde bir kütüphane yok. Kütüphanesi olmayan bir ilçeye müdür atayacaklar!” iddiasında bulundu.
Eroğlu, sözlerine şöyle başladı: “Karabağlar’da bir Spor Müdürlüğümüz var. Söz konusu konumda daha önce müdürlük yapan isim Munzur Bey’di. Fakat Helil Hanım başkan olduktan sonra Munzur Bey görevden alındı. Yerine farklı bir isim değerlendirildi. Daha sonra Munzur Bey’in açtığı dava ile yürütmeyi durdurma kararı alınınca görev iadesi yaşandı. Munzur Bey’in davası devam ederken, sanırım kendisi başkana ayak bağı olmasın diye yeni bir müdürlük kurulması planlandı. Açıyorlar yönetmeliği, herhalde ‘hangi müdürlüğü kurabiliriz’ diye düşünüyorlar. Kütüphane Müdürlüğü’nde karar kılıyorlar. İşin enteresan tarafı, aynı tarihlerde hem AK Parti hem de CHP’li meclis üyelerimizin sunduğu önerge var; Kadın ve Aile Hakları Müdürlüğü! Bu önergede meclis üyelerimizin imzası var. Söz konusu önerge hakkında komisyonlardan karar aldırtmadılar. Yaklaşık 2-3 ay komisyonlarda bekletiyorlar. Aralık ayı meclisimizde bir gündem oluşturup Kadın ve Aile Hakları Müdürlüğü ile Kütüphane Müdürlüğü’nü önümüze sunuyorlar. Bununla da yetinmeyip bir müdürlük daha karşımıza çıkarıyorlar; Koordinasyon İşleri Müdürlüğü. Bahsini ettiğim üç müdürlüğü tek gündem maddesinde sunuyorlar. Buna istinaden mecliste söz alıp dedim ki, ‘Kadın ve Aile Hakları Müdürlüğü’ne zaten olumlu bakıyoruz, buna evet diyoruz fakat Karabağlar’da kütüphane olmamasına rağmen müdürlük arayışındasınız.’ Mecliste yaşananlar daha doğrusu kurulmak istenen müdürlük bana ‘Vizontele Tuuba’yı hatırlattı.”
İzmir’de Kütüphane Müdürlüğü olan ilçe sayısının çok az olduğunu öne süren Eroğlu, şöyle devam etti: “Kütüphanesi olan ilçelerde de müdürlük yok. Kamuya külfet oluşturacak bir müdürlüğe ihtiyaç yok! Kamuya zarar ve hepimizin parası. Kaldı ki kütüphanemiz yok. Amaç boşta kalan Munzur Bey’i değerlendirmek. Bu da bizi üzüyor, şahsi fikirlerin milletin cebinden çıkacağı göz ardı ediliyor. İçeriğini bilmeden mecliste elimizi kaldırıp buna karar veremeyiz. İçeriğini bilmeden, değerlendirmeden karar vermek sağlıklı değil. Fakat aralık ayındaki mecliste oylanması için ısrar vardı. ‘Eğer şu an oylanacaksa biz Kadın ve Aile Hakları Müdürlüğü’ne evet diyoruz. Fakat Kütüphane Müdürlüğü ile Koordinasyon Müdürlüğüne hayır diyoruz’ ifadelerine yer verdik. Çünkü kütüphane zaten yok, hangi amaçla kurulacağını da biliyoruz. Üçünü tek gündem maddesinde getirdikleri için birine evet dersek üçüne de evet demiş olacağız ya da tam aksi. Bunu bildikleri için üçünü de tek gündem maddesinde karşımıza çıkardılar. Resmen kadınlar üzerinden popülist bir algı oluşturmaya çalıştılar. Kütüphane Müdürlüğüne ‘hayır’ dersek, Kadın ve Aile Hakları Müdürlüğü’ne de ‘hayır’ demiş olacaktık. Bu kapsamda kadın hakları üzerinden hem de bizim aylar öncesinde talep ettiğimiz önerge üzerinden linç edeceklerdi. Dolayısıyla bunların ayrı ayrı oylanması için talepte bulundum. Fakat reddedildi. Sonrasında tam da istedikleri gibi oldu, ‘AK Partililer ve MHP’liler Kadın ve Aile Hakları Müdürlüğü’ne hayır oyu kullandı’ dediler. Muhtar muhtar gezip bunu anlattılar. Bu siyaset değil, koca bir ayıp!”
Son durumu anlatan Eroğlu, “Kütüphane Müdürlüğü’nün yönetmeliğini oluşturmaya çalışıyorlar. Yönetmeliği oluşturduktan sonra müdürlerin atamasını gerçekleştirecekler. Fakat halihazırda Karabağlar’da belediye bünyesinde bir kütüphane yok. Kütüphanesi olmayan bir ilçeye müdür atayacaklar! Hatta bunu Başkan Helil Hanım da itiraf etti, ‘Kütüphane olsun diye müdürlük kuruyoruz’ şeklinde… Meclis kayıtlarında da bu açıklamalarını bulabilirsiniz. Keza kendisinin açıklamalarına da şaşırmıyoruz, alıştık artık. Kamunun imkanlarını kendi menfaatleri doğrultusunda kullanması üzücü. Bu müdürlük kurulduktan sonra da tekrar incelemelerde bulunup gerekli muhalefetimizi yapacağız. Yargı ile alakalı kısımlar varsa mahkeme yolunu da tutacağız… 490 bin nüfuslu bir ilçede sinema salonu olmaz mı? Öte yandan, kapalı yüzme havuzumuz da yok, futbol sahamız ise çok nadir. Gençlik ve Spor Bakanlığı ödenek hazırladı ama yer yok. Defalarca kez söyledik, ‘Belediyenin bir alanı varsa versin’ diye. Gençlerin sosyalleşebileceği alanların olmasını talep ettik, yırtındık ancak nafile. İnsanlar, ‘Biz insani koşullarda yaşamak istiyoruz’ derken kalkıp kendi çıkarları için müdürlükler oluşturmaları haksızlık!
Karabağlar Belediyesi aralık ayı olağan meclis toplantısının ilk oturumunda Başkan Helil Kınay konuya ilişkin bir açıklama yaparak “Kütüphanelerle ilgili haklısınız. Maalesef ilçemizde hiç kütüphane yok. Bizim de kütüphane kurmak için verdiğimiz sözler vardı. Kütüphane Müdürlüğü’nün kurulması da olmayan kütüphaneleri yaratmak içindir” ifadelerine yer vermişti.
SULTAN GÜMÜŞ KAYA