Maden ihracatının yıldızları ödüllerine kavuştu

Ege Maden İhracatçıları Birliği 2023 yılında 1 milyar 66 milyon dolar dövizi Türkiye’ye kazandıran maden ihracatçıların Ege Maden İhracatın Yıldızları Ödülleri ile onurlandırdı

Haber Giriş Tarihi: 11.10.2024 19:05
Haber Güncellenme Tarihi: 11.10.2024 19:08
Muhabir: HABER MERKEZİ
Maden ihracatının yıldızları ödüllerine kavuştu

KEMAL ÖZKURT- Ege Maden İhracatçıları Birliği 2023 yılında 1 milyar 66 milyon dolar dövizi Türkiye’ye kazandıran maden ihracatçıların onurlandırdı. Ege İhracatçı Birlikleri Konferans Salonu’nda düzen ‘Ege Maden İhracatın Yıldızları Ödül Töreni”ni ile Endüstriyel Hammaddeler İhracatı, Toplam Doğal Taş, İşlenmiş Doğal Taş, Blok Doğal Taş, Granit, Yeni Üyeler, Yükselen Pazarlar, Yeni Pazarlar, Yüksek Katma Değerli Endüstriyel Hammadde ve Yüksek Katma Değerli Doğal Taş kategorilerinde 50 firmanın ödülünü aldı.

 

2024 BAŞARILI GEÇTİ

Ödül töreninde konuşmasına Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı İbrahim Alimoğlu, Türkiye ekonomisinin düzlüğe çıkması için hazırlanan Orta Vadeli Programın ülkemizin istikrarını ve kalkınmasını sağlayacağını ve refahı artıracak politikalar barındırdığını dile getirdi. Madencilik sektörü olarak 2024 yılında ihracatta başarılı bir yıl geçirdikleri bilgisini veren Alimoğlu, “Türkiye genelinde maden ihracatımız yüzde 4’lük artışla 4 milyar 258 milyon dolardan 4 milyar 424 milyon dolara çıkarken EMİB olarak ihracatımız yüzde 21’lik artışla 976 milyon dolara çıktı. 2024 yılında Ege İhracatçı Birlikleri bünyesindeki 12 ihracatçı birliği arasında ihracatını en çok artıran birlik olduk. 2024 yılı sonu için Türkiye geneli için belirlediğimiz 6 milyar dolar ve EMİB için 1 milyar 250 milyon dolar ihracat hedefine emin adımlarla ilerliyoruz. Bu başarıda emeği olan tüm üyelerimizi kutluyorum” diye konuştu.

DÖVİZ KURU İHRACATI DESTEKLEMİYOR

Döviz kurlarının mevcut halinin ihracatı destekler seviyeden uzak kaldığını vurgulayan Başkan Alimoğlu, “Dünyanın en zengin mermer yataklarının bulunduğu ülkemiz, dünya pazarlarında beğeni kazanabilecek nitelikte doğal taş çeşidine sahip. Türk mermeri, farklı renk skalası ve kalitesiyle dünyanın pek çok ülkesinde, dünyaca tanınmış mekânlarda kullanılıyor. Ancak bunlardan daha önemli bir şey var. Ülkemizin içinde bulunduğu zor şartlardan çıkmasının en önemli anahtarları, katma değerli üretim ve ihracatsa; sadece fiyat rekabetine dayalı ürünler sunmamız yetmeyecek. Markalar yaratmamız, katma değeri yüksek ürünleri ticaretimize entegre etmemiz, tasarıma, inovasyona ve yeşil dönüşüme yatırım yapmamız ve yılmadan, usanmadan geleceği inşa etmeye devam etmemiz gerekecek” dedi.

STK’LAR DANIŞTAY’A GİDİYOR

Orman Kanunu’nun 16. Maddesinin uygulanması yönetmeliğinde yapılan esaslı değişiklikle ilgili Madencilik Platformu’nu oluşturan 18 STK bu yönetmelik değişikliğinin iptali için Danıştay’a başvuracaklarını belirten Alimoğlu, “Bizi orman idaresinin iki dudağının arasından çıkacak karara mahkûm eden, zaten herhangi bir ruhsat güvencesi olmayan ocaklarımızı daha da belirsiz hale getiren bu düzenlemenin bir an önce geri çekilmesini istiyoruz. Madencilik Platformu’nu oluşturan 18 STK bu yönetmelik değişikliğinin iptali için Danıştay’a başvuracağız. İzin süreçlerindeki belirsizlikler, yerleşim yerleri ve sahil şeritlerine getirilen mesafe kısıtlamaları, işletme devam ederken getirilen rehabilitasyon zorunlulukları sektörün faaliyetlerini kısıtlayarak sektörün ekonomik büyümesini olumsuz etkileyecektir. Dünya genelinde ülkeler madencilik faaliyetlerini güçlendirirken, ülkemizde her geçen gün daha zor ve çetrefilli hale getiriliyor. Türkiye'nin yer altı kaynaklarının etkin şekilde kullanımı ve ekonomiye kazandırılması için çaba sarfeden firmalarımızın işi git gide zorlaşsa da, sektörümüzün ihracatını artırmak için Ege Maden İhracatçıları Birliği olarak var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

Törende birinci olarak ödül alan firmalar şu şekilde listelendi;

Endüstriyel hammaddeler ihracatı - Kaltun Madencilik Sanayi Nakliye ve Akaryakıt Tic. A.Ş.

Toplam doğa taş ihracatı ve işlenmiş doğal taş ihracatı -  Metamar Mermer Granit Madencilik San. Ve Tic. A.Ş.,

Blok doğal taş ihracatı - Sezgin Mermer San. Ve Tic. A.Ş.

Granit doğal taş ihracatı – Naturel Granit Madencilik Loj. İnş. Ve Dış Tic. Ltd. Şti.

Yüksek katma değerli endüstriyel hammadde ihracatı – İnter Abrasiv San. Ve Tic. A.Ş.

Yüksek katma değerli doğal taş ihracatı – Megamer Proje Mermer Maden Dekor İnş. San. Ve Tic. Ltd. Şti.

Yeni üyeler kategorisi ihracat birincisi – Tüprag Eksport Maden İhracat ve Tic. A.Ş.

Yeni pazarlar kategorisi ihracat birincisi – Tecom San. Tic. Ltd. Şti.

Yükselen Pazarlar kategorisi ihracat birincisi -  Başaranlar İnşaat Malezemneleri Tic ve san. A.Ş

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.