Menemen Belediyesi iddiaları yanıtladı: İşten çıkarmalar yasal

Menemen Belediyesi’nde işten çıkarılan işçiler 90 günü aşkın bir süre geçmesine rağmen eylemlerine kararlılıkla devam ediyor

Haber Giriş Tarihi: 26.08.2024 11:36
Haber Güncellenme Tarihi: 26.08.2024 11:56
Kaynak: MUHABİR MERVE AĞRIÇ
Menemen Belediyesi iddiaları yanıtladı: İşten çıkarmalar yasal

Muhabir - Merve Ağrıç / İzmir Menemen Belediyesi’nde çıkarılan işçiler aradan 90 günü aşkın bir süredir eylemlerine kararlılıkla devam ediyor. Aylardır süren eylemlerine rağmen hiçbir destek alamadıklarını vurgulayan Belediye İş Sendikası Temsilcisi Umut Kavasoğlu, çıkarılan işçiler olarak yalnız kaldıklarını vurguladı. Aynı zamanda Kavasoğlu, “AK Partili bir belediyeden çıkarıldık diye, insanlar destek vermeye korkuyor herhalde” dedi. Doğum izninde olduğu dönemde işten çıkarıldığını iddia eden Duygu Çakıcı ise, "İkinci yasal doğum raporu hakkımı kullanırken işten çıkarıldım" diyerek mağduriyetini dile getirdi. Menemen Belediyesi'nden edinilen bilgilere göre ise işten çıkarılmaların yasal prosedürlere uygun şekilde gerçekleştirildiği belirtildi. 

KAVASOĞLU: AK PARTİLİ BELEDİYEDEN ÇIKARILDIK DİYE Mİ DESTEK VERMEYE KORKUYORLAR?

Günlerdir süren eylemlerinde hiçbir sonuç elde edemediklerini vurgulayan Belediye İş Sendikası Temsilcisi Umut Kavasoğlu, “Menemen Belediye Başkanı Aydın Pehlivan, bizimle görüşmeyi kesinlikle reddediyor. Biz de sürekli bulunduğu yerlere gidiyoruz. Ancak herhangi bir açıklama ya da bizimle birebir görüşme taleplerini kabul etmiyor. Kendisi de böyle bir talepte bulunmuyor. Hiçbir şekilde kimseden destek göremiyoruz. Her sabah belediye önüne gidip saat 13.00’dan sonra geri dönüyoruz. Bir tek Türkiye İşçi Partisi (TİP) ve bazı sendikalar destek veriyor. Elimizden geldiğince tepkimizi ortaya koymaya çalışıyoruz, sosyal medya hesaplarımızdan çıkarılan belediye işçilerinin canlı yayınlara katılıyoruz, canlı yayın görüşmeleri yapıyoruz. Destek veriyoruz diyorlar ancak dün Karşıyaka Belediyesi’nde çıkarılan işçileri gördüm. Onlara verilen destek bize neden verilmiyor merak ediyoruz. Artık şunu düşünmeye başladık; AK Partili bir belediyeden çıkarıldık diye, insanlar destek vermeye korkuyor herhalde. Çünkü Cumhuriyet Halk Partisi’nden (CHP), Türkiye Komünist Partisi’nden (TKP) veya başka partilerden destek göremiyoruz. Sadece pazartesi günü Emek Partisi gelip basın açıklaması yaptı.  Hükümet bunlardan yana olduğu ve herhalde korktukları için gelmiyorlar diye düşünüyoruz. CHP Belediyesinden çıkartılan işçilerin yanına gidenlere bakıyorum ve bize bakıyorum bizde hiçbir şekilde ses yok” diye aktardı.

ÇAKICI: DOĞUM RAPORU KULLANIRKEN İŞTEN ÇIKARILDIM

Doğum iznindeyken işten çıkarıldığını aktaran Duygu Çakıcı ise, “27 Mayıs’ta birçok işçi gibi bende çıkarılmıştım. O gün çıkışım verildi ancak 2-3 saat sonra beni tekrar aradılar ve ‘Duygu Hanım kusura bakmayın kesinlikle sizin çıkışınız yapılmadı’ dediler. Bu durumdan sonra ben 1 ay daha doğum iznine devam ettim. Devletten ücret almaya da devam ettim. 16 Temmuz’da ise raporum bitti. 2’nci bir yasal doğum raporu hakkımı kullanırken işten çıkarıldım. Mesajla bildirerek işten çıkarıldığımı söylediler. Ben teyit etmek için aradım ve gerçekten de çıkarılmışım. Yasal olan doğum raporu hakkımın bittiğini ve ekstra doğum izni raporu aldığım için çıkarıldığımı söylediler. Bebeğim henüz 3 aylıkken çıkışım yapıldı. Mağduriyetimi belirtmek için belediyeyle iletişime geçmek istedim ancak kesinlikle diğer arkadaşlarım gibi bende iletişime geçemiyorum. Bu yasal olmayan bir prosedür. Sonuçta doğum iznindeydim.  Üstelik ben bir sene boyunca hiçbir şekilde bana dokunamazlar, yani ücretsiz izin hakkımı da kullanabilirim diye düşünürken birden çıkışım oluyor. Konuyla ilgili adli süreçte başlattım. Belediye İş Sendikası avukatımla görüştük.  Bütün işlemler başlatıldı” ifadelerine yer verdi.

ÇAKICI: CHP’Lİ OLDUĞUM İÇİN MOBBİNG UYGULADILAR

Kendisiyle beraber birkaç arkadaşının daha hamileyken işten çıkarıldığını aktaran Çakıcı, “Benimle beraber çıkarılan birkaç hamile arkadaşım daha var. Her arkadaşım gibi bende işimi geri istiyorum. Sonuçta küçücük bir bebeğim var. Yani hani bu bize reva değil. Bankamatikçiler dururken sürekli işimizin başında duran biz çıkarıldık. İşimizi severek ve gayet güzel bir şekilde yapıyorduk. Ancak bankamatikçiler işlerine saatinde gelip gitmiyor.   Onlar göz ardı edildi ve biz çıkarıldık. Gerçekten çok zor bir durumda bırakıldık. Ben üzüntüden sütümden kesildim ciddi bir depresyon süreci geçirdim. Böyle bir şeyi kesinlikle beklemiyorduk. CHP’yi desteklediğim için çıkarıldığımı düşünüyorum. Zaten çalışırken bu sebepten dolayı bana çok fazla mobbing uyguladılar.  Yani ben çalışmış olsam da zaten beni bu şekilde normal şartlarda çalıştırmayacaklardı. Ben inanıyordum ama mücadeleci olduğum ve çocuklarım için kesinlikle devam ederim diye umuyordum. Hiçbir şekilde bana bir şey gerekçe gösterilmedi. Yani bu durumun kesinlikle belediye başkanının kulağına gitmesini isterdim. Ancak hiçbir şekilde kimse belirtmedi, söylemedi. Aydın Pehlivan bu durumu göz ardı etti.  Hiçbir şekilde bizleri dinlemedi.  AK Parti'yi desteklemediğimiz, AK Parti bayrağını sallamadığımız, mitinglerine ve açılışlarına gitmediğimiz için çıkarıldık” dedi.

ÇIKARILMA SÜRECİNE DAİR MENEMEN BELEDİYESİ’NİN AÇIKLAMALARI

Menemen Belediyesi'nden alınan bilgilere göre ise, Duygu Çakıcı'nın doğum izni süresince işten çıkarılmadığı ve izni bittikten sonrada 10’ar gün ek rapor aldığı belirtildi. Belediye yetkilileri, doğum izninin ardından işten çıkarılma sürecinin yalnızca yasal çerçevede gerçekleştiğini, Çakıcı'nın doğum izni hakkını tamamladığını ve bu süre boyunca işten çıkarılmasının söz konusu olmadığını vurguladı. Çakıcı'nın izninin bitiminden sonra 10’ar günlük ek raporlar almaya devam ettiği, bu sürecin ardından belediyenin insan kaynakları birimi tarafından ilgili yasal prosedürlerin uygulandığı ifade edildi. Çakıcı'nın işten çıkarılması ile ilgili olarak belediye başkanının sürece herhangi bir müdahalesinin olmadığı, tamamen iş kanunlarına uygun bir şekilde prosedürlerin işletildiği de ifade edildi.

Kaynak: MUHABİR MERVE AĞRIÇ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.