Mesleki ortaokullara tepki büyüyor: Tehlikeli bir adım!

Mesleki ortaokulların açılmasının çocuk işçiliğini arttıracağını kaydeden Eğitim-Sen, “Eğitim, iş gücü piyasasına hizmet etmekten öte, bireyin bütüncül gelişimine odaklanmalıdır” mesajını verdi

Haber Giriş Tarihi: 20.09.2024 15:04
Haber Güncellenme Tarihi: 20.09.2024 15:07
Muhabir: SULTAN GÜMÜŞ KAYA
Mesleki ortaokullara tepki büyüyor: Tehlikeli bir adım!

Mesleki ortaokulların açılmasının, çocuk işçiliğini artıracağını ve eğitimde eşitsizlikleri derinleştireceğini kaydeden Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen), alınan kararı ‘tehlikeli bir adım’ olarak değerlendirdi.

Sendika tarafından yapılan açıklamada, “Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından daha önce açılacağı duyurulan meslek ortaokulları 4 ilde kurulacaktır. 10 yaşındaki çocuklar için ‘işçilik okulu’ anlamına gelen meslek ortaokullarıyla çocukların erken yaştan itibaren sermayenin ihtiyaçlarına uygun olarak yetiştirilmesi planlanmaktadır” ifadeleri yer aldı.

MESLEKİ ORTAOKULLARIN AÇILMASI ÇOCUK İŞÇİLİĞİNİ ARTTIRACAK!

“Türkiye’de ilk defa ortaokulda öğrenim gören öğrencilerin kabul edileceği mesleki ve teknik Anadolu liseleri bünyesindeki ‘mesleki ortaokullar’ Bursa, Sivas, Konya ve Burdur’da açılacaktır” bilgisini paylaşan Eğitim-Sen, “MEB, Mesleki Eğitim Merkezleriyle (MESEM) 15 yaş altına indirdiği çocuk işçiliği yaşını meslek ortaokulları açarak fiili olarak 10-11 yaşına indirmekte kararlı görünmektedir. Meslek liseleri, çıraklık ve MESEM gibi politikalarla çalıştırılan çocuk sayısı 2 milyonu geçmiştir. Mesleki ortaokullar ile 10-11 yaş arası çocukların mesleki eğitime başlatılması planlanmakta, bu durum çocuk işçiliğinin dolaylı olarak meşrulaştırılması anlamına gelmektedir. Eğitim süreci içinde çocukların çok erken yaşlarda iş gücü piyasasına ayrılması, çocuk işçiliğinin yaygınlaşmasına ve çocuk emeği sömürüsünün artmasına neden olacaktır. Mesleki eğitimin erken yaşta başlatılmasının, öğrencilerin mesleki becerilerini artıracağı ve iş gücü piyasasında daha nitelikli bireyler yetişmesine katkıda bulunacağı iddiasıyla meslek liseleri bünyesinde mesleki ortaokulların açılması çocuk işçiliğini arttıracak ve eğitimde yaşanan eşitsizlikleri arttıracak sonuçlar ortaya çıkaracaktır” cümlelerine dikkat çekti.

TÜRKİYE’DEKİ EĞİTİM SİSTEMİ ZATEN CİDDİ EŞİTSİZLİKLER BARINDIRIRKEN…

Böylesi bir adımın eğitimde yaşanan eşitsizlikleri daha da derinleştireceğini hatırlatan Eğitim-Sen, “Mesleki ortaokulların açılması, öğrencilerin çok erken yaşta meslek seçmeye zorlanması anlamına gelmektedir. 10-14 yaş aralığındaki çocukların, henüz kendilerini ve ilgi alanlarını tam olarak keşfetmemişken, belirli bir meslek dalına yönlendirilmeleri pedagojik açıdan sakıncalıdır. Türkiye’deki eğitim sistemi zaten ciddi eşitsizlikler barındırırken, mesleki ortaokulların açılması bu durumu daha derinleştirecektir. Sosyoekonomik açıdan dezavantajlı ailelerden gelen öğrenciler, bu okullara yönlendirilecek ve eğitimden çok erken koparılarak düşük ücretli ve güvencesiz işlere mahkûm edilecektir. Mesleki ortaokullar, eğitimde sınıfsal ayrışmayı hızlandıracak, öğrencilerin eğitim hakkından eşit koşullarda yararlanma olanaklarını zayıflatacaktır” sözlerini kullandı.

BÜYÜK BİR HATA!

Son olarak ise “Eğitim politikalarında, öğrencilerin ilgi ve yeteneklerine göre yönlendirilmesi önemli olmakla birlikte, bunun sadece mesleki eğitime indirgenmesi büyük bir hata olacaktır. Eğitimin amacı, öğrencilerin sadece iş gücü piyasasına hazırlanması değil, aynı zamanda onları eleştirel düşünen, yaratıcı ve donanımlı bireyler olarak yetiştirmektir. Mesleki ortaokullar yerine, daha kapsamlı bir eğitim modeli oluşturularak öğrencilerin çok yönlü gelişimleri desteklenmelidir. Meslek liseleri bünyesinde mesleki ortaokulların açılması, öğrenci gelişimi açısından ciddi riskler taşımaktadır. Eğitimde nitelikli bir reform yapılması gerekiyorsa, bu reformun çocukları erken yaşta meslek seçimine zorlamak yerine, onların yeteneklerini ve potansiyellerini ortaya çıkaracak şekilde planlanmasıdır. Eğitim, iş gücü piyasasına hizmet etmekten öte, bireyin bütüncül gelişimine odaklanmalıdır” mesajı verildi.

Kaynak: SULTAN GÜMÜŞ KAYA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.