Özgener: Enflasyonda kategorik fark büyüyor

İZTO Başkanı Mahmut Özgener, enflasyonun düşmeye başladığını ancak hizmet ve mal enflasyonu arasındaki farkın 35 puana ulaştığını, asgari ücret artışlarının ise hizmet enflasyonunu tetiklediğini belirtti

Haber Giriş Tarihi: 25.09.2024 18:26
Haber Güncellenme Tarihi: 25.09.2024 18:28
Kaynak: HABER MERKEZİ
Özgener: Enflasyonda kategorik fark büyüyor

KEMAL ÖZKURT / İzmir Ticaret Odası (İZTO) Eylül ayı olağan meclisi Meclis Başkanı Selami Özpoyraz idaresinde İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener ve meclis üyelerinin katılımıyla gerçekleşti. Toplantıda güncel ekonomik değerlendirmelerde bulunan Başkan Özgener, enflasyonun düşmeye başladığını fakat kategorik farkların 30 puan seviyelerini gördüğüne dikkat çekti. Özgener, “12 aylık hizmet enflasyonu Ağustos 2024 itibariyle yüzde 77,83. Bunun en büyük nedeninin asgari ücret olduğunu değerlendiriyoruz. TÜFE ile yüzde 42 oranındaki mal enflasyonu arasındaki 35 puanlık farkın oldukça fazla olduğunu düşünüyoruz” dedi.

izto

ENFLASYON DÜŞMEYE BAŞLADI AMA...

Enflasyonun düşmesine rağmen kategorik farklarını 30 puan seviyelerine geldiğine ve bunun da asgari ücretteki artışlardan kaynaklandığını ifade eden Özgener, “Ağustos ayında TÜFE yüzde 2,47 olarak açıklandı ve yıllık enflasyon Temmuz'daki yüzde 61,78'den Ağustos itibariyle yüzde 51,97'ye geldi. Yurt içi üretici fiyat endeksi artışı yüzde 1,68 olarak gerçekleşti. Yıllık enflasyon Temmuz'daki yüzde 41,37'den yüzde 35,75'e düşmüş oldu.  Ortalamanın üzerinde fiyat artışları ağırlıklı olarak hizmetlerden kaynaklanırken, gıda ve içecek fiyatları mevsimsel gelişmelerin de etkisiyle yüzde 1,1 oranında geriledi. Neticede; enflasyon düşmeye başladı ama kategorik olarak 30 puana yaklaşan farklar var. 12 aylık hizmet enflasyonu Ağustos 2024 itibariyle yüzde 77,83. Bunun en büyük nedeninin asgari ücret olduğunu değerlendiriyoruz. TÜFE ile yüzde 42 oranındaki mal enflasyonu arasındaki 35 puanlık farkın oldukça fazla olduğunu düşünüyoruz. Bu durum, beklenti yönetiminin en büyük zorluk olmasına ve 12 aylık enflasyon beklentilerinde piyasa katılımcıları, hane halkı ve reel sektör arasında ciddi farklılıklar olmasına yol açıyor. Trendlerle ilgili bir kırılmanın artık gerçekleşmesi ve dezenflasyonist sürecin hızlanması gerektiğini, bu anlamda önümüzdeki 2-3 ayın büyük önem taşıdığını değerlendiriyoruz” şeklinde konuştu.

ÇİN’İN MANİSA YATIRIMINI DESTEKLİYORUZ

Çin’in Manisa’da yapacağı yatırımları desteklediklerini belirten Özgener, “Avrupa Birliği Komisyonu tarafından açıklanan ve Avrupa’nın geleceğine yön veren Avrupa Rekabet Edebilirlik Raporunda dair ülkemiz özelinde, verimlilik ve üretim tarzımızın Avrupa ile yakın olduğunu görüyoruz. Arz zincirinde yakın zamanda fırsat penceresini yakalayabileceğimizi, Çin’in Manisa’da otomotiv yatırımı yapacak olması ve Avrupa içine girmeyip bunu Türkiye’de yapmasının önemli olduğunu düşünüyor; bu fırsatların devamı için de Avrupa Birliği ile aramızdaki Gümrük Birliği sürecinin revize edilmesi için lobi çalışmaları yapmamız gerektiğini görüyoruz” dedi.

YAPISAL REFORMLAR GEREKİYOR

Kur rekabeti üzerine kurulu bir sistemin ihracatçıya çıkmaza sürüklediği söyleyen Özgener, “Ülkemizde temmuz ayında genel ticaret sistemine göre ihracat yüzde 13,8 artarken, ithalat yüzde 7,8 azaldı, İzmir’de ise aynı dönemde ihracat yüzde 9 arttı, ithalat ise yüzde 11,7 azaldı. Dış ticaret tablosundaki bu olumlu gidişatın devamını diliyoruz. Ancak şirketlerimizin verimliliğini artıracak yapısal konulara eğilmenin önem arz ettiğine inanıyoruz. Yapısal iyileşmeler olmadan kur rekabetçiliği üzerine kurulan ihracat stratejisinin firmalarımızı içinden çıkılmaz bir sarmala ittiğini gözlemliyoruz. Bu nedenlerden dolayı, ihracatımızın niteliksel ve niceliksel anlamda büyüyebilmesi için katma değerli ve ileri teknolojiye dayalı üretimi artırmak zorundayız” dedi.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.