Prof. Dr. Ahmet İnam: Herakleitos karanlığın filozofudur

Selçuk Efes Kent Belleği'nde Antik Çağ filozoflarından Herakleitos ve "Kendimi Araştırdım" kavramı üzerine söyleşi düzenlendi. Söyleşide konuşan Prof. Dr. Ahmet İnam, “Herakleitos karanlığın filozofudur” dedi

Haber Giriş Tarihi: 12.09.2024 17:02
Haber Güncellenme Tarihi: 12.09.2024 17:05
Kaynak: BÜLTEN
Prof. Dr. Ahmet İnam: Herakleitos karanlığın filozofudur

Felsefe tarihi, kültür felsefesi ve ahlak felsefesi alanlarında yaptığı çalışmalarıyla bilinen Prof. Dr. Ahmet İnam, Herakleitos’u doğduğu topraklarda anlattı. Uzun yıllar Herakleitos üzerine çalışan Prof. Dr. Ahmet İnam, söyleşisinde Herakleitos'un felsefe tarihine yön veren deyişleri ve kavramlarıyla ilgili yorumlarda bulundu.

urla

Herakleitos karanlık bir filozof

Uzun yıllar farklı açılardan Herakleitos’u çalıştığını belirten Prof. Dr. Ahmet İnam “Herakleitos’un söyledikleri darmadağın ve karmakarışıktır. Düzenli bir kitabı yok. Elimizde olan metinlerini bir araya getirip onları bir düzene sokabilmek zorlu bir süreci gerektiriyor. Herakleitos'un sözleri karanlık. O bir karanlık filozof. Bu karanlığın sebebi, onun sözlerini başkalarından işitiyor olmamızdan kaynaklanıyor. Herakleitos’un sözlerini işitin ama karanlığını unutmadan anlamaya çalışın. Bu ne demek onun söylediklerini farklı biçimlerde yorumlama imkanı var. Herakleitos’un karanlığı aslında düşünmenin karanlığıdır” ifadelerini kullandı.

ahmet inam

Kendinizle derdiniz yoksa...

Kendiniyle derdi olmayanın felsefe yolculuğuna çıkamayacağını belirten Prof. Dr. Ahmet İnam, “Kendimi Araştırdım” sözü ile yüz yıllar sonrasına gönderilen bir ışık var. Buradaki araştırma ucu olmayan bir araştırma, sonu olmayan bir süreçtir. Hep devam edecek bir şeydir. Kendinizi araştırmaya kalktığınız zaman uzun süren içsel bir yolculuğa çıkmanız gerekir. Kendimizi araştırmayı bırakamıyorsak hiçbir şeyi felsefe üzerinden araştıramayız. Kendinizi araştırmak için kendinizle derdiniz olmalı. Kendiniz ile bir derdiniz yoksa felsefe yolculuğu yapamazsınız. Herakleitos bize bir logos kavramından bahsediyor. Kendini araştırmak ile belki de içimizdeki logosu yani aklı ve gücü bulmaktır aynı zamanda” dedi.

Kaynak: BÜLTEN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.