Satılan araziler, çıkarılan işçiler! Başkan Pehlivan’ın 3 yıllık karnesi

Ahşap sandalyesi ile 2021 yılında Menemen’in başına geçen Başkan Aydın Pehlivan projeleri, arazi satışları ve işten çıkardığı belediye personeliyle sıkça gündeme geliyor. Yaklaşık 3 yıldır başkanlık koltuğunda oturan Pehlivan’ın ‘Menemen’i kalkındırıyor mu yoksa geleceğini mi satıyor?’ sorusu ise hala yanıt bulmuş değil

Haber Giriş Tarihi: 14.08.2024 08:31
Haber Güncellenme Tarihi: 14.08.2024 09:08
Kaynak: HABER MERKEZİ
Satılan araziler, çıkarılan işçiler! Başkan Pehlivan’ın 3 yıllık karnesi

KEMAL ÖZKURT – ÖZEL HABER- Menemen Belediyesi’nde 2021 yılında Başkanı Serdar Aksoy'un "zimmet ve irtikap" suçlarından hakkında yürütülen soruşturma nedeniyle İçişleri Bakanlığınca görevden uzaklaştırılmasının ardından Belediye Meclisindeki oylama ile AK Parti adayı Aydın Pehlivan Başkan Vekili olarak göreve getirildi. Makam koltuğunun belediye borçlarından dolayı haczedilmesiyle göreve ahşap bir sandalye ile başlaya Pehlivan’ın Menemen’de nasıl bir yönetim anlayışı içine olacağı ise vatandaşlar tarafından merak konusu oluyordu. Göreve geldiği ilk zamanlarda hükümetin de desteğiyle belediyenin öz kaynaklarını genişleterek, personel maaşlarını ödeyen Başkan Pehlivan, kısa sürede Menemenlilerin gözüne girmeyi başardı. Pehlivan bu hareketleriyle 31 Mart 2024 yerel seçimlerinde yüzde 48 oy oranı ile CHP’li rakibi Deniz Karakurt’u geride bırakarak belediye başkanı oldu. Pehlivan, kura ile göreve geldiği ilk günlerde belediye araçlarını yeniledi, park bahçe, su ve kanalizasyon sorunlarını çözdü. Başkan Pehlivan, göreve gelmesinden yaklaşık bir yıl sonra ise ilerleyen süreçlerde de tekrarlanacak olan ilk arazi satışlarına Seyrek Mahallesi’nde 1 milyon 170 bin 424 metrekarelik, ticaret ve konut imarlı 146 arsasını toplam 3 milyar 832 milyon 900 bin TL bedelle satışa çıkartarak başladı. Başkan Pehlivan, göreve başladığından bu yana toplamda 3.8 milyon metrekarelik araziyi satışa çıkardı.

SEÇİMLERDEN ÖNCE PROJELERİ PEŞ PEŞE AÇTI

31 Mart Yerel Seçimlerinde AK Parti’nin adayı olarak gösterilen Pehlivan, Karayolları Genel Müdürlüğü sorumluluk sahasında olan battı çıktı projesi başta olmak üzere birçok projesini seçimlerden hemen önce gösterişli bir törenle açtı. Çanakkale asfaltı üzerinde 460 metre uzunluğundaki battı-çıktı projesi, 10 bin metrekarelik alanda yapılan Türkiye’nin en büyük tematik çocuk köyü, içinde biri açık biri kapalı olmak üzere iki yarı olimpik yüzme havuzunu da barındıran Asarlık Sosyal Tesisi, 2 bin metrekare kapalı alanıyla bölgenin en büyüklerinden biri olacak fitness center gibi dev projelerin açılışını peş peşe yaptı. Bu projelere ek olarak; Çukurköy tesisleri, Kent Gözü Park Alanı ve Botanik Bahçesi, İlker Katipoğlu Parkı, Türkelli Kapalı Pazar Yeri, Pir Sultan Abdal Parkı, Ulukent Aile Sağlığı Merkezi ve kafeterya, Uğur Mumcu Parkı, Seyrek Kapalı Pazar Yeri, Seyrek Parkı ve Ulukent MEBGEM şubesi gibi vatandaşın farklı ihtiyaçlarına yanıt verecek birçok tamamlanan proje için de kurdele kesildi.

ARAZİ SATIŞLARI BAŞLADI

Kura ile başkanlık koltuğuna oturan Pehlivan, yetersiz gelen hükümet desteği karşısında Menemen’in taşınmazlarını bir bir satışa çıkarmaya başladı. İlk satışını Seyrek’te gerçekleştiren Pehlivan Villakent olarak bilinen bölgede bulunan 146 arsasını satışa çıkardı. 1 milyon 170 bin 424 metrekare büyüklüğündeki (yaklaşık 164 futbol sahası) ticaret ve konut imarlı arsalar için toplam 3 milyar 832 milyon 900 bin TL muhammen bedel belirlendi. Açık artırma usulüyle satışı planlanan arsaların değeri 500 bin TL ile 127 milyon 700 bin TL arasında değişiyor. Bu satışlardan 4 milyar TL’nin üzerinde gelir elde etmesinin beklendiği ifade edildi. Bu tutar, belediyenin 2023 yılı için kabul edilen 1 milyar 216 bin TL’lik kendi bütçesinin bile 3 katından fazla.

İKİNCİ SATIŞ SEÇİMLERDEN HEMEN SONRA

Başkan Pehlivan’ın ikinci arazi satışı ise seçimlerden hemen sonra gerçekleşti. Başkan Pehlivan’ın satışa çıkardığı ve mülkiyeti Menemen Belediyesi’ne ait, 94 taşınmaz Emiralem, Seyrek, Kesik, Koyundere, Günerli mahallelerin bulunuyor. Satışa çıkarılan taşınmazların muhammen bedeli 1 milyon 855 bin TL ile  459 milyon 715 bin TL arasında değişiyor. Satışların gerçekleşmesi durumunda ise belediye kasasına 1 milyar 456 milyon 372 bin TL girmesi bekleniyor. Öte yandan, taşınmazlar arasında imarlı arsa ve tarlalar olduğu görülürken, 1.ve 2. derece arkeolojik sit alanlarının da satışa çıkarılması dikkat çekti. Başkan Pehlivan, satışlarla birlikte göreve başladığından bu yana toplamda 3.8 milyon metrekarelik araziyi satışa çıkardı.

KÖPRÜYÜ GEÇTİKTEN SONRA…

31 Mart yerel seçimlerinde belediye başkanı olarak seçilen Aydın Pehlivan, arazi satışlarını bir kenara bırakıp bu kez de belediye personeline yöneldi. Seçimlerin hemen ardından belediyede çalışan 275 personeli işten çıkartan Pehlivan ve ekibi personelin, İş Kanunu’nun 17. Maddesine dayanılarak çıkarıldığı, sözleşmelerin tek taraflı feshedildiği bildirildi. İşçilere tazminat da ödenmedi. Çıkarılan personelin Hak – İş Konfederasyonu’na bağlı Hizmet – İş Sendikası’na üye oldukları öğrenilirken, Menemen Belediyesi’nde yaklaşık 3 bin işçinin yaklaşık iki ay önce işlerini kaybetmemek için iktidara yakınlığıyla bilinen Hizmet – İş Sendikası’na üye oldukları kaydedildi.

SGK BORÇLARI 3 KATINA ÇIKTI

Menemen Belediyesi’nden paylaşılan 2023 Performans programı raporunda, Başkan Pehlivan’ın göreve gelmesiyle birlikte SGK borçlarının yüzde 95 oranında ödediği görülüyor. Belediye Başkanı Aydın Pehlivan’ın Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İzmir İl Müdürü Yavuz Kurt’u ziyaret etmesinde yapılan konuşmada SGK’ya olan tüm borçlarını kapatarak İzmir’de SGK’ya borcu olmayan ilk ve tek belediye olduğu ifadelerine yer verilmişti. Fakat 2023 – 2024  ve 2025 yıllarında öngörülen SGK borç tahmini çok yüksek. 2021 yılında 14 milyon TL olan SGK borcu, 2023 yılında 41 milyon TL, 2024 yılında 43 ve 2025 yılında ise 45 milyon TL olarak öngörüldü.  SGK borcunun 14 milyondan 41 milyona yükseleceği öngörülmesi akıllara Başkan Pehlivan’ın göreve başladığı günden itibaren belediye kadrosuna 2 – 3 katı personel mi alındı sorunu getiriyor. 

SATIŞLA AYAKTA KALMAYA ÇALIŞAN BELEDİYE

Menemen Belediyesi 2023 yılı Ekim Ayı Olağan Meclis toplantısında 2024 yılı bütçesi görüşüldü. Menemen Belediyesi yeni bir rekora imza atarak, 4 milyar 892 milyon 126 bin TL bütçeyi oy çokluğu ile geçirdi. Bütçeye CHP kanadından sürekli olarak battı çıktı için et bütçe talebinde bulunulduğu ifade edilerek itiraz edildi. Bütçenin toplamı 4 milyar 892 milyon 126 bin TL. Gelir bütçesi içerisinde taşınmaz satış gelirleri var. 2024 yılı tahmini bütçesinde 2 milyar 131 milyon 686 bin TL taşınmaz satışı var. Gider bütçesine bakınca sermaye giderleri var. Sermaye giderleri 1 milyar 913 milyon 989 bin TL.  Sermaye giderleri kullanımı bir yıldan uzun süren yatırımları ifade ediyor.

BORÇ 1 MİLYON 250 BİN TL

Menemen Belediyesi’nde güncel olarak memurlar dahil 3 bin 835 tane personel çalıştığı biliniyor. 31 Mart yerel seçimlerinden hemen önce işçi alımlarına devam eden belediye bir yandan da işçi kıyımı yapılıyor. Belediye meclislerinde ise muhalefet kanadından sürekli olarak Menemen’in arsa satışı yaparak ayakta tutulmaya çalışıldığı ve sadece ilçenin görünen yerlerinin güzelleştirilerek göz boyanmaya çalışıldığı söyleniyor. Muhalif meclis üyeleri ilçede çöplerin toplanmadığından, yolların bozuk olduğundan ve kamu zararına işler yapıldığından şikayet ediyor. Seçimlerin hemen öncesinde acele ile açılan Çanakkale asfaltı üzerindeki battı-çıktının tüm sorunları çözmediğini belirten meclis üyeleri, Menemen Belediyesi’nin İzBB’nin sorumluluk sahasında bulunan Asarlık Turgut Özal Bulvarı’nı seçim öncesi üstünü kapattığını ve bu işlemden yaklaşık 6 ay sonra kullanılamaz hale geldiğini ifade ediyor. Öte yandan, belediye tarafından net olarak açıklanmamada belediyenin güncel borcunun 1 milyon 250 bin TL’lik bir borcunun olduğu ve 200 bin TL’nin de icra takibinde arabulucuda olduğu söyleniyor. 

SAYIŞTAY RAPORU GERÇEKLERİ GÜNYÜZÜNE ÇIKARDI

Aydın Pehlivan’ın 2021 yılında göreve gelmesinin ardından Sayıştay, Menemen Belediyesi’ne ait  2022 yılı denetim raporunu açıkladı. Raporda özellikle aşılan borç sınırı dikkat çekerken mevzuata aykırı personel istihdamı, yapılmayan değer tespiti gibi detaylar dikkat çekti. Paylaşılan raporda; Menemen Belediyesi'nin bazı yapım işlerine ait harcamalar, olması gerektiği gibi maddi duran varlık hesaplarına değil, hatalı olarak farklı hesaplara kaydedildi. 19 milyon 583 bin 997 TL'nin Yapılmakta Olan Yatırımlar Hesabında izlenmesi gerektiği vurgulandı. Aynı zamanda belediyeye ait 247 taşınmaz, MENAŞ adlı şirkete 10 yıl süreyle ayni sermaye olarak verildi. Ancak, bu taşınmazların muhasebeleştirilmesi yapılmadı. Belediye taşınmazlarının değer tespitinin yapılmadığı ve eksik muhasebe kayıtlarına neden olduğu belirtildi. Yıllık peşin tahsil edilen kira gelirleri, ilgili hesaplara uygun şekilde kaydedilmedi, belediyenin bankadan yapılması gereken bazı ödemeleri, mevzuata aykırı olarak kasadan yaptığı belirlendi. Menemen Belediyesi'nin, mevzuata aykırı olarak doğrudan temin yöntemiyle personel istihdam ettiği tespit edildi, aynı pazar yerinde bir kişiye ikiden fazla satış yeri verilmesi usulsüz olarak değerlendirildi. Sayıştay, Menemen Belediyesi'nin 2022 yılı borçlanma limitini aştığını tespit etti. Belediyenin, Kamu Haznedarlığı Genel Tebliği'ne aykırı olarak kamu bankaları dışında hesap açtığı belirlendi. Belediyenin, ihale usulü yerine doğrudan teminle bazı yapım işlerini gerçekleştirdiği tespit edildi.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.