Sendikadan Büyükşehir'e sert cevap: Geri adım atmadık, sonuna kadar lanetleyeceğiz

İZENERJİ'deki ikramiye sorununa karşı iş bırakma eylemi hazırlığı yapan Genel İş İzmir 2 ve 9 Nolu Şubeleri, belediyenin mahkeme kararıyla durdurulan eylem sonrası, yapılan basın açıklamasında, kararın geri adım olarak algılanmaması gerektiğini belirtilerek, “Sizlerin ekmeğine zarar vermeye çalışılan bu anlayışı sonuna kadar lanetleyeceğiz” denildi

Haber Giriş Tarihi: 16.10.2024 11:54
Haber Güncellenme Tarihi: 16.10.2024 11:58
Muhabir: BERKAY ERDEN
Sendikadan Büyükşehir'e sert cevap: Geri adım atmadık, sonuna kadar lanetleyeceğiz

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İZENERJİ şirketinde uzun süredir devam eden ikramiye krizi, hukuki sürece taşındı. Genel-İş Sendikası İzmir 2 ve 9 No'lu Şubeleri tarafından 16 Ekim’de yapılması planlanan yarım gün iş bırakma eylemi, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin talebi üzerine mahkeme tarafından durduruldu. Tedbir kararıyla durdurulan eylemin ardından sendika yetkilileri, Egemenlik Evi önünde bir basın açıklaması yaparak yaşanan süreci kamuoyuyla paylaştı. DİSK Genel-İş Sendikası İzmir 2 ve 9 No'lu Şube Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamada, belediye işçilerinin, toplu iş sözleşmesiyle elde ettikleri ikramiyelerin gecikmeli olarak ödendiği belirtildi. İZENERJİ çalışanlarının, belediyenin çeşitli hizmet birimlerinde önemli görevler üstlendiğini ifade eden sendika yetkilileri, ikramiyelerin geciktirilmesinin işçileri ekonomik olarak zor durumda bıraktığını vurguladı.

AYNI HİZMET, FARKLI ÜCRET

İZENERJİ çalışanlarının, uzun yıllardır düşük ücret dayatması nedeniyle mağdur edildiği belirtilen açıklamada, “Bizler belediye emekçileri olarak, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İZENERJİ şirketinde, altyapı hizmetlerinden ulaşıma, kent içi temizliğinden temiz suya, fen işlerinden mezarlıklara, güvenlikten sosyal yardımlara kadar 25 ayrı birimde, 30 ilçede İzmir halkına hizmet üretiyoruz. Bu sorumluluk bilinciyle de karşılaştığımız birçok sorunda halk açısından mağduriyet yaratmamak için kazanılmış haklarımızdan yana yeteri kadar sabırlı tutum içinde de bulunduk. Ancak geçtiğimiz hafta uzun süredir devam eden ikramiyelerimizin zamanında yatmaması sorunundan kaynaklı başlatacağımız eylemimizden önce belediyeden yapılan açıklama ile adeta kamuoyunu yanıltacak bilgilendirmeler paylaşıldı. İZENERJİ’de çalışan emekçiler, uzun yıllardır düşük ücret dayatması nedeniyle mağdur edilmiştir. Yaptığımız toplu iş sözleşmeleri ile ücret farklarını kapatmaya çalışsak da ücret eşitsizliği kısmen devam etmektedir. Aynı şehirde, aynı hizmetleri ürettiğimiz halde diğer belediye şirketlerinde çalışan arkadaşlarımız ile aramızdaki ücret eşitsizliği bugün bizlerin artan kriz karşısında daha da mağdur olmamıza sebep oluyor. Bu sebeple de toplu iş sözleşmemizde kazanmış olduğumuz sosyal ve yan haklarımız bizlerin bir nebze de olsa ekonomik anlamda ferahlamamıza olanak sağlıyor. Ancak bu kazanımlardan biri olan ikramiyemiz uzun süredir toplu iş sözleşmesinde belirtilen tarihin dışında, çeşitli bahaneler öne sürülerek geciktirilmekte ve bu durum biz İZENERJİ emekçilerini mağdur etmektedir” ifadelerine yer verildi.

İKRAMİYEYİ ÖNE ÇEKME DERDİMİZ YOK

Genel-İş Sendikası, işçilerin taleplerini defalarca belediyeye ilettiklerini ancak sorunların çözülmediği ifade edilerek, “Bizler, belediye açıklamasında iddia edilen gibi hakkımız olmayan bir şeyi ya da ayrıcalık talep etmiyoruz. Toplu iş sözleşmemize göre, sosyal hakkımız olan ikramiyemizi iki ay çalışıp 18 yevmiye olarak alıyoruz. Yani ikramiye alma süremiz 60 gün yapıyor. Ancak 30 gün geciktirildiğinde süre 90 güne çıkıyor. 30 günlük gecikme belki belediyemiz için çok görünmeyebilir ancak biz işçiler için bırakın bir ayı, bir haftalık gecikmeler bile ekonomik olarak zorlanmamıza, önümüzü göremememize sebep oluyor. Bu sebeple de iddia ettikleri gibi “ikramiyeyi öne çekme” gibi bir derdimiz yok; tam tersine, zamanında ödenmesi ile ilgili talebimiz var. Bu darboğaz karşında, biz emekçiler, geçimimizi sağlamak için bankalara borçlanarak yaşam mücadelesi vermek zorunda kalıyoruz. Hatta borçlandığımız için adeta vergi vermek zorunda kalacağımız bir sefalete doğru sürükleniyoruz. Derdimiz, belediyeyi kamuoyu nezdinde küçük düşürmek veya İzmir halkını mağdur etmek değildir” denildi.

GERİ ADIM ATMYACAĞIZ

Alınan mahkeme kararını AK Parti iktidarının çıkarmış olduğu antidemokratik uygulamalarını CHP’li bir belediye olan İzmir Büyükşehir Belediyesinin hayata geçirme çabasını asla kabul etmeyecekleri vurgulanan açıklamanın devamında ise şu ifadelere yer verildi;

“Bu ülkede 47 yıl sonra seçimlerden birinci parti olarak çıkan Cumhuriyet Halk Partili bir belediye başkanının bu tutumunu ve yaklaşımını esefle kınıyoruz. İşlerine geldiğinde merkezi hükümeti eleştirirken hak, hukuk adaletten bahsedenler, işlerine gelmediğinde kendi eksiklikleri ve yönetememekten kaynaklı yarattıkları sorunlar karşısında, İz Enerji emekçilerini demokratik hak arayışında, iş akdinin feshi baskısını ve tehdidini asla olmaması gereken ve kabul edemeyeceğimiz bir tavırla uzlaşıdan uzak sürdürme çabasını doğru bulmuyoruz. Açılan bu davanın İZENERJİ emekçileri lehine sonuçlanması için hukuki boyutta ki haklı olduğumuz tüm kanıtlarımızı sunarak süreci yönetmekten yana hiçbir tereddüdümüz yoktur. Geçtiğimiz hafta Salı günü ikramiye hak edişimizin zamanında ödenmemesi üzerine başlatmış olduğumuz mücadelemizin ve eylemliliklerimizin, hukuki boyuta taşınmasından dolayı ilgili mahkeme kararı sonuç verene kadar sürecimiz ve mücadelemizi hukuki boyutta sürdüreceğiz. Bugün karşı karşıya kaldığımız durum bir tutanak ve ya yevmiye kesintisi gibi basite indirgenecek bir mesele değildir. Bugün yapılacak olan eylemimizi hayat buldurduğumuz taktirde yarınlarda mahkeme kararının ne şekilde sonuçlanacağını Türkiye de ki adalet ve hukuk isteminden kaynaklı öngöremediğimiz için bu riski alamayıp eylemimizi iptal etmek zorunda kaldık. Çünkü sosyal demokrat belediyecilik anlayışı ile belediyemizi yöneten belediye başkanı bu davada kendini haklı çıkardığı taktirde birçok arkadaşımızın iş akdinin feshi çalışması yaptığını görmekteyiz. Bizler yönetim kurulu ve iş yeri temsilcileri olarak, sizlerin ekmeğine zarar vermeye çalışılan bu anlayışı sonuna kadar lanetleyeceğiz! Sizleri korumak yönünde aldığımız bu kararı hiçbir işçi arkadaşımız geri adım olarak algılamasın. Bizler bu zamana kadar nasıl ki sizden aldığımız güçle bu kararlılıkta yolumuza devam ediyorsak yarınlarda toplu sözleşme sürecinde de bu anlayışa karşı daha fazla mücadele edip en iyi kazanımlarla yolumuza devam edeceğiz”

Kaynak: BERKAY ERDEN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.