Sergi, söyleşi, dans ve müzik… İzmir’de Dana Bayramı

15. Uluslararası Dana Bayramı 16-17 Eylül’de İzmir’de… Sergi, söyleşi, dans ve müzik dolu renkli eğlenceleri kaçırmayın

Haber Giriş Tarihi: 16.09.2023 08:33
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: GURBET YAVUKLU
Sergi, söyleşi, dans ve müzik… İzmir’de Dana Bayramı

Afrotürkler’in kültürünü tanıtmayı ve geleneklerini yaşatmayı amaçlayan 15. Uluslararası Dana Bayramı 16-17 Eylül tarihinde gerçekleşecek etkinliklerle kutlanacak. Bugün ve yarın düzenlenecek olan etkinlikleri sizler için derledik.

Festival, 16 Eylül Cumartesi günü, saat 14.00’da, Mustafa Necati Kültür Merkezi’nde bulunan ‘Tarihte İz Bırakan Afrotürkler’ sergisi ile başlayacak. Ardından 14.30’da Afrotürk Ritim Grubu ile eğlence devam edecek. 14.45’te yapılacak açılış konuşmalarından sonra ise moderatörlüğünü Fatmagül Kırcı’nın yaptığı, Antropolog-Yazar Prof. Sheila Suzanne Walker’in, Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yücel Yiğit’in ve Öğretim Üyesi Dr. Fahriye Dinçer’in konuşmacı olduğu bir panel düzenlenecek. Festival, zeybek gösterisi, Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde yapılacak kortej yürüyüşü ve Gündoğdu Meydanı’nda başlayacak Melis Sökmen konseriyle devam edecek.

17 Eylül Pazar günü ise Buca Kaynaklar Gölet alanında, 11.00-18.00 arası piknik organizasyonu olacak.

DANA BAYRAMI HAKKINDA

Türkiye’nin bölgelerinde yaşayan ‘Afrika kökenli’ Türklerin kültürlerini, geleneklerini yaşatmak ve topluma tanıtmak amacıyla düzenlenen Dana Bayramı, festival niteliğinde renkli kutlamalara ev sahipliği yapıyor.

Afrika asıllı Türkler ya da Siyahi Türkler (Afro Türk), genellikle Osmanlı İmparatorluğu’nun çeşitli dönemlerinde işçi olarak veya açık köle olarak (köle olarak alıp, hemen veya kısa bir müddet sonra azat etmek, isterse ücreti mukabili iş/görev vermek) getirilen ya da kendi istekleriyle Afrika’dan Anadolu’ya veya Kıbrıs’a gelerek yerleşenlerin çocukları ve torunlarına verilen addır. Ayrıca 1923 Yunanistan Nüfus Mübadelesi ile Girit adasında gelen bazı Afrikalılar da vardır. Dana Bayramı işte bu Afrika kökenli Türklerin 1880’li yıllardan başlayarak 1920’lerin sonuna kadar kutladıkları kültürel bir bahar bayramıdır. Bu zamanlarda Dana Bayramı kapsamında 3 hafta süren etkinlikler düzenlenir ve Mayıs ayının son cumartesi günü Afrikalı topluluğunun ileri gelenlerinin topladığı parayla dana alınır, kurban edilir.

Festival programı ve festivalle ilgili daha detaylı bilgilere festivalin resmi internet sitesi ve sosyal medya hesaplarından ulaşabilirsiniz.

 BU HABER DE DİKKATİNİZİ ÇEKEBİLİR: Didim Barış Şenlikleri'nde eğlence doyasıya devam ediyor

Kaynak: GURBET YAVUKLU

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.