Sezonu sessiz sedasız kapatan İzmir’in milletvekilleri!

TBMM 2’inci yasama dönemini kapattı. 2’inci dönemde genel kurula 1 kere hitap eden de var, 3 tane yazılı soru önergesi verende var. Meclisin en sakini AK Partili Kaya olurken, CHP’nin en sakini Kılıç oldu

Haber Giriş Tarihi: 17.08.2024 08:10
Haber Güncellenme Tarihi: 17.08.2024 17:20
Kaynak: HABER MERKEZİ
Sezonu sessiz sedasız kapatan İzmir’in milletvekilleri!

SEMİ TEKTAŞ-ÖZEL HABER- 14 Mayıs 2023’te yapılan seçimlerde 28 Milletvekili Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)’de İzmir’i temsil etme hakkı kazandı. Bu milletvekillerinin 14’ü Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), 8’i Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti), 2’si Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), 2’si İYİ Parti, 2’si DEM Parti’ye ait. 2023 seçimlerine ittifak ile giren CHP listelerinden 2 Demokrat Parti (DP), 1 Gelecek Partisi, 1 Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) milletvekili seçilmişti. TBMM 30 Temmuz itibariyle tatile girdi. Meclisin tatile girmesiyle 28’inci Dönemi 2’inci Yasama yılına ilişkin İzmir Milletvekillerinin çalışmaları merak konusu oldu. İlk iki yasama döneminde genel kurulda sadece milletvekili andı okunurken hitap eden de var, soru önergesi vermeyen de var, genel kurula 64 kere hitap edende var, 76 kere yazılı soru önergesi verende var. İşte 2’inci Yasama yılının ‘en’leri.

EN SESSİZİ MAHMUT ATİLLA KAYA

2’inci Yasama döneminin en sakin vekili AK Parti Milletvekili Mahmut Atilla Kaya olurken Kaya, yasama dönemi boyunca, ilk imza sahibi olduğu kanun teklifi, imzası bulunan kanun teklifi, sahibi olduğu yazılı soru önergesi, ilk imza sahibi olduğu meclis soruşturması önergesi, imzası bulunan meclis soruşturması önergesi, ilk imza sahibi olduğu meclis araştırması önergesi ve imzası bulunan meclis araştırması önergesi bulunmazken Kaya, genel kurula ise 3 kez hitap ederken bunun 1 tanesi ise milletvekili andı.

Muhalefet kanadının en sakin vekili ise İYİ Partili Ümit Özlale oldu. Özlale, 2 yasama yılı boyunca ilk imza sahibi olduğu kanun teklifi ve imzası bulunan kanun teklifi, ilk imza sahibi olduğu meclis soruşturması önergesi, imzası bulunan meclis soruşturması önergesi ve ilk imza sahibi olduğu meclis araştırması önergesi bulunmazken imzası bulunan meclis araştırması önerge sayısı 131 oldu. Özlale, genel kurula ise 21 kez hitap etti.

EN ÇALIŞKAN VEKİL MURAT BAKAN

2’inci Yasama döneminin en çalışkan vekili ise CHP Milletvekili Murat Bakan oldu. Bakan, ilk imza sahibi olduğu kanun teklifi sayısı 15, imzası bulunan kanun teklifi sayısı 15, sahibi olduğu yazılı soru önerge sayısı 55, ilk imza sahibi olduğu genel görüşme önerge ve imzası bulunan genel görüşme önerge sayısı 1, ilk imza sahibi olduğu meclis araştırması önerge sayısı 12, imzası bulunan meclis araştırması önerge sayısı 63 oldu. Bakan 5 kerede genel kurula hitap etti.

İktidar kanadının ise en çalışkan vekili Yaşar Kırkpınar oldu. Kırkpınar, ilk imza sahibi olduğu kanun teklifi sayısı 1, imzası bulunan kanun teklifi sayısı 15, sahibi olduğu yazılı soru önerge, ilk imza sahibi olduğu meclis araştırması önerge, imzası bulunan meclis araştırması önerge sayısı 0, ilk imza sahibi olduğu genel görüşme önerge ve imzası bulunan genel görüşme önerge sayısı 1 oldu. Kırkpınar, 9 kere genel kurula hitap etti.

CHP’NİN EN SAKİNİ SEVDA ERDAN KILIÇ

CHP’de en çalışkan vekil Murat Bakan olurken en sakin vekil ise Sevda Erdan Kılıç oldu. Erdan Kılıç 2 Yasama dönemi boyunca, ilk imza sahibi olduğu kanun teklifi ve imzası bulunan kanun teklifi bulunmazken 75 adet yazılı soru önergesi verdi. İlk imza sahibi olduğu genel görüşme önergesi, imzası bulunan genel görüşme önergesi bulunmazken, ilk imza sahibi olduğu meclis araştırması önerge sayısı 9 olurken, imzası bulunan meclis araştırması önerge sayısı ise 57 oldu. Erdan Kılıç, genel kurula ise 9 kere hitap etti.

GENEL KURULA EN AZ İKTİDAR PARTİSİ HİTAP ETTİ

TBMM Genel Kurulu’na hitap etmede iktidar partisi sınıfta kalırken mecliste sadece yemin eden vekiller bile var. AK Parti Milletvekilleri Fehmi Alpay Özalan ve Mehmet Muharrem Kasapoğlu milletvekili andı için bir kere hitap ederken Ceyda Bölünmez Çankırı ise 2 kere hitap etti. Muhalefet gurubunda ise CHP Milletvekilleri Mahir Polat 2, Murat Bakan, Tuncay Özkan, Deniz Yücel ve Ednan Arslan 5’er kez hitap etti. İktidar kanadından genel kurula 24 kez olarak en çok AK Parti Milletvekilleri Şebnem Bursalı hitap ederken onu, Mehmet Ali Çelebi 17 ve Yaşar Kırkpınar 9 kez ile takip etti. Muhalefet kanadında ise İYİ Parti Genel Başkanı ve İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğlu 64, DEM Parti Milletvekili Burcugül Çubuk 40, İYİ Parti Milletvekili Hüsmen Kırkpınar 26 kere hitap etti.

CHP 386 YAZILI ÖNERGE VERDİ

28. Dönem 2’inci Yasama yılında İzmir Milletvekilleri toplamda 737 yazılı soru önergesi verirken bunların 386’sını CHP, 106’ını DEM Parti, 76’ını Gelecek Partisi, 64’ünü Demokrat Parti, 49’unu İYİ Parti, 36’ını MHP ve 20’sini DEVA Partisi verdi. Bireysel anlamda ise en çok yazılı soru önergesini Gelecek Partili Mustafa Bilici 76 ile ilk sırada yer alırken onu sırasıyla CHP Milletvekilleri Sevda Erdan Kılıç 75 ve Rahmi Aşkın Türeli 74 ile takip etti. En az yazılı soru önergesini ise 3 önerge ile İYİ Partili Ümit Özlale verirken onu sırasıyla İYİ Partili Müsavat Dervişoğlu 13, CHP’li Ahmet Tuncay Özkan 14 sırasıyla takip etti.

13 VEKİLDEN 0 KANUN TEKLİFİ

28 milletvekilinin 13’ü 2 yasama dönemi boyunca 0 kanun teklifi verirken bunlar; CHP’li Ahmet Tuncay Özkan, Sevda Erdan Kılıç, Yüksel Taşkın, AK Partili Ceyda Bölünmez Çankırı, Fehmi Alpay Özalan, Mahmut Atilla Kaya, Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Şebnem Bursalı, MHP’den Taner Osmanoğlu, İYİ Partili Müsavat Dervişoğlu ve DEM Partili İbrahim Akın, Burcugül Çubuk. CHP’li Murat Bakan verdiği 15 kanun teklifi önerisiyle ilk sırada yer alırken onu sırasıyla, 6 kanun teklif önerisiyle CHP’li Rıfat Tutunay Nalbantoğlu ve 4’er kanun teklifi önerisiyle DP Milletvekilleri Salih Uzun ve Haydar Altuntaş takip etti.

ARAŞTIRMA ÖNERGELERİNDE İYİ PARTİ FARKI

İzmir milletvekillerinin ilk imzacısı olduğu meclis araştırması önerge sayısında 16 vekil 0 araştırma önergesi verirken bunlar; CHP’li Ahmet Tuncay Özkan, Ednan Arslan, Rahmi Aşkın Türeli, AK Partili Ceyda Bölünmez Çankırı, Eyyüp Kadir İnan, Mahmut Atilla Kaya, Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Şebnem Bursalı, Yaşar Kırkpınar, Fehmi Alpay Özalan, DP’li Haydar Altıntaş, Mehmet Salih Uzun, Gelecek Partili Mustafa Bilici, DEVA Partili Seda Kaya Ösen, MHP’li Taner Osmanoğlu, İYİ Partili Ümit Özlale. En çok araştırma önergesini ise İYİ Partili Hüsmen Kırkpınar 16 adet ilk sırada yer alırken onu 9’ar araştırma önergesi ile İYİ Partili Müsavat Derviş oğlu ve CHP’li Sevda Erdan Kılıç Takip etti.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.