Yanan araziler bal ormanıyla yeşillenecek

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Yamanlar Dağı’ndaki yangının ardından geçim kaynağı arıcılık olan vatandaşların yaralarını sarmak için harekete geçti. Kovankayası Ağaçlandırma Sahası’nı, bal ormanı olarak yeniden yeşertmek amacıyla başlatılan çalışmalarla, bölgedeki bal üretimi yeniden canlandırılacak

Haber Giriş Tarihi: 09.11.2024 11:25
Haber Güncellenme Tarihi: 09.11.2024 12:05
Kaynak: BÜLTEN
Yanan araziler bal ormanıyla yeşillenecek

Ağustos ayında meydana gelen Yamanlar Dağı yangınında büyük zarar gören Bayraklı Doğançay’daki Kovankayası Ağaçlandırma Sahası, arıcılıkla geçimini sağlayan vatandaşların talebi doğrultusunda bal ormanına dönüştürülüyor. Yangının ardından, arıların beslenmesi için gerekli olan yeşil alanların yok olması nedeniyle büyük sıkıntı yaşayan Doğançaylı arıcılar için İzmir Büyükşehir Belediyesi çözüm üretmek adına çalışmalara başladı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, yangının ardından Doğançay’ı ziyaret ederek, arıcıların mağduriyetini yerinde görmüş ve sorunların giderilmesi için talimat vermişti. Bunun üzerine İzmir Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı, yangında büyük zarar gören 54 dönümlük Kovankayası Ağaçlandırma Sahası’nı bal ormanı olarak yeniden yeşertmek için çalışmalarına başladı. Alanda zemin düzenlemelerini tamamlayan ekipler, bölgede arıcılıkla ilgili faaliyetleri canlandıracak ağaç ve çalı türlerinin dikimine geçti.

Yaklaşık 4 bin ağaç ve çalı türünün dikilmesinin ardından, arıların besin kaynaklarının yeniden sağlanacağı yeni bir bal ormanı oluşacak. Bu sayede, bölgede arıcılık yapan vatandaşlar, kovanlarını sahaya yerleştirerek yeniden bal üretimine başlayabilecekler.

Su tasarrufu da sağlanmış olacak

Çalışmalarla ilgili bilgi veren İzmir Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı Ağaçlandırma Şube Müdürü Halit Çelik, “Belediyemize ait bu arazideki bitki örtüsü, Yamanlar Dağı’ndaki yangında tamamen tahrip olmuştu. Yangının ardından, bölgede arıcılık yapan vatandaşlarımızın talebi doğrultusunda Başkanımız Cemil Tugay, bu alanı bal ormanına dönüştürme kararı aldı. Proje ve uygulama çalışmalarına başladık. 54 bin metrekarelik alanda, büyük kısmı ana kayadan oluşan ve eğimi yüksek olan bir arazi yapısı bulunuyor. Eğim nedeniyle toprak ve suyun korunması amacıyla taş kordonlar, cansız örme çitler ve alt topraklama işlemleri gerçekleştirdik. Bu işlemlerle arazi hazırlığını tamamladık. Amaç, arazi eğimini düşürerek toprak erozyonunu engellemek, olası sel olaylarını önlemek ve su hasadını sağlamak. Ayrıca burada dikilen bitki ve ağaçların kökleri suya kolayca ulaşacağı için su tasarrufu da sağlanmış olacak” dedi.

Tamamını dikim mevsimi içinde bitirmeyi amaçlıyoruz

Bal ormanında, bölgedeki arıcılık faaliyetlerinden en yüksek verimi elde etmek amacıyla yıl boyunca çiçek açan bitki türlerinin tercih edildiğini belirten Halit Çelik, “Bal ormanının konseptine uygun olarak, arıların şubat ayından kasım ayına kadar nektar alabilmesini sağlamak için bitkilerin çiçeklenme dönemleri dikkate alınarak orijinal bitki türleri, ağaçlar ve çalılar seçildi. Ağaç türleri arasında akasya, dut, gülibrişim, erguvan, kızılçam ve badem gibi çeşitler bulunuyor. Çalı türleri olarak ise lavanta, lavantin, adaçayı, biberiye, kekik, adi kartopu ve akçakesme gibi bitkileri kullandık. Toplamda, sahaya 500'ü büyük boylu olmak üzere bin ağaç dikmeyi planlıyoruz. Ayrıca, çalı türleri ve ağaççıklardan oluşan 3 bin bitki daha dikmeyi hedefliyoruz. Bu dikimlerin tamamını dikim mevsimi içinde bitirmeyi amaçlıyoruz” dedi.

Kaynak: BÜLTEN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.