Yorgancılar; “Faiz indirimi için doğru zaman beklenmeli” 

Erken faiz indiriminin Türkiye ekonomisi açısından iyi sonuçlar doğurmayacağını belirten Yorgancılar, “Doğru zamanda faiz indirimi yapılacağına inanıyorum. En azından şimdiye kadar ödediğimiz bedelin sonucunu görelim” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 21.10.2024 19:28
Haber Güncellenme Tarihi: 21.10.2024 19:35
Kaynak: HABER MERKEZİ
Yorgancılar; “Faiz indirimi için doğru zaman beklenmeli” 

 KEMAL ÖZKURT Ege Bölgesi Sanayi Odası Ekim ayı Meclis toplantısı Meclis Başkanı H. İbrahim Gökçüoğlu idaresinde Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ve Meclis Üyesi sanayicilerin katılımıyla gerçekleşti. Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Başkan Yorgancılar, diğer ülkelerde yaşanan faiz indirimi politikalarından Türkiye’nin etkilenmemesi gerektiğini belirterek erken yapılacak bir faiz indiriminin şimdiye kadar bedel ödeyen her kesimi olumsuz etkileyeceğini ve düşük enflasyonun kalıcı bir şekilde sağlanamyacağını ifade etti. 

FAİZ İNDİRİMİNİN SONUCUNU GÖRELİM 


Türkiye’nin faiz politikalarına ilişkin izlediği yolu değerlendiren Yorgancılar, “Küresel ekonomide bir geçiş süreci var. Her ülkenin kendine göre genelde faiz indirimi politikası indirimi sürecine girdiğini görüyoruz. Bunun bizde bir telaş yaratmaması doğru zamanda faiz indirimi yapılacağına inanıyorum. Özellikle sanayicinin katlandığı maliyete değmesi enflasyonla mücadele konusunda bir ivme atmasını bekliyoruz. Merkez Bankası tarafından yapılacak faiz indirimiyle banka faizleri de aşağıya inecek. Bu alım gücüne ve otomatikman konut, taşıt ve tüketici kredilerine yansıyacağı için ve alımı tetikleyeceğinden dolayı faizlerin aşağıda kalması enflasyonu tetikleyecektir. Bu sebeple faizin yukarı bir seviyede kalması gerekir. Ülkenin geleceği açısından doğru ama burada bir bedel ödendi. Bu bedeli herkes ödüyor. Hiç olmazsa sonucunu görelim. Sonucu enflasyonun düşmesi ve huzurlu bir hale geçmesi” ifadelerini kullandı. 

S&P’NİN TÜRKİYE NOTU DOĞRU DEĞİL


S&P tarafından Türkiye’ye verirken notun doğru olmadığını ifade eden Başkan Yorgancılar, “İran, İsrail'e saldıracak haberi sonrası İsrail borsası sadece yüzde 1 düşerken, BİST100 yüzde 4 düştü. Savaşta olan biz miyiz İsrail mi? Savaştaki Rusya’nın enflasyonu yüzde 8,6 Ukrayna’nın enflasyonu yüzde 8,6 Türkiye enflasyonu yüzde 49,38, S&P İsrail’in notunu A+’dan A’ya düşürdü. Görünümü de negatif açıkladı. İsrail bu son değerlendirmede hala yatırım yapılabilir ülke statüsünde ve Türkiye notunun 4 kademe üstünde. Bunu anlamak mümkün değil. Bunlar bize not vermede yanlış yapıyorlar. Savaş içinde olan ülkede her gün füzelerin yağdığı ülkeye bu not veriliyorsa bizim Türkiye’de savaşın olmadığı bir ortamda verilmesi gereken not bu değil. Burada da bir taraflılık var” dedi. 

İŞLETMELERİN EN ÖNEMLİ 5 SORUNU 


Başkan Yorgancılar, İstanbul’da Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un katılımıyla gerçekleşen Dünya Odalar Federasyonu Avrupa ve Asya Zirvesi toplantısında 96 ülkeden 210 oda temsilcisiyle yapılan araştırmada, işletmelerin en önemli ilk 5 sorunun Nitelikli iş gücü eksikliği, enflasyon, jeopolitik gerginlikler, vergilendirme ve finansal problemler olduğunu belirtti.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.