Kırgızlar

Yazının Giriş Tarihi: 06.11.2021 08:20
Yazının Güncellenme Tarihi: 06.11.2021 08:20

Merhaba değerli okuyucular. Bu hafta sizlere Kırgızlar’ı anlatacağım. Bilgileri dami kaynağımız Wikipedia’dan derledim. Kırgızlar veya Kırgız Türkleri, çoğunluğu Kırgızistan’da yaşayan Türk halkı. Türklerin bilinen en eski yazılı belgeleri olan Yenisey ve Orhon Yazıtları’nda Kırgızlar, tarihleri çok eskiye dayanan Türk kavimleri arasında zikredilmektedir. Çin tarihi kaynaklarında ise Kırgızlar ilk kez M.Ö. 201 yılında Hunlar zamanındaki olaylar anlatılırken ortaya çıkmakta ve Kırgızların bilinen ilk devletlerini M.Ö. 2. yüzyılda bugünkü Kırgızistan topraklarından doğuya ve kuzey doğuya uzanan bölgede, (Tanrı Dağlarının doğu ve kuzey doğusunda) kurdukları anlaşılmaktadır.

*****

Kırgız sözünün çıkış yeri üzerine farklı iddialar bulunmaktadır. Kırgız etnonimi üzerine yapılan bazı çalışmalar sözcüğün “kırk-as” sözcüğünden türediği yönündedir. Bir diğer varsayıma göre ise Kırgız sözcüğünün “kırk-kız”, ikincisi “kırk uz” veya kırk kabile-boy sözcüklerinden türediği yönündedir.[kaynak belirtilmeli] Kırgızistan bayrağında güneş benzeri şeklin etrafındaki kırk ışık süzmesi buna göndermedir. Ayrıca bir başka teori ise Kır-gezmek sözcüğünden türediğidir. Günümüzde Kırgız sözü Türk Dünyasının her yerinde geçer. Örneğin Tuva Türkleri’nde bir Türk sülalesinin adı ve aynı zamanda günümüzde Tuva’da soyadı olarak da kullanılan “Kırgıs” sözü bulunmaktadır. Türkiye’de Eskişehir Seyitgazi’de bir dağ adı olarak varlığını sürdürürken Balıkesir şehri içinde Altıeylül mahallesinde bir sokak adı olarak çoktan beri söylenegelmiştir.

*****

6. yüzyılda kurulan Göktürk Kağanlığı ile tıpkı Oğuzlar gibi birlik kurmayı kabul etmeyen Kırgızlar, Çin’in güçlenmesinden tedirgin olup Mukan Kağan döneminde Göktürklere bağlandılar. Böylece Türk toplulukları Göktürkler sayesinde tek bayrak altına tekrar toplandılar. Göktürklerin Çin hakimiyeti altına girdiği 630-680 yılları arasında Kırgızlar Çin işgaline karşı başkaldırıp ayrı olarak yaşadılar. İkinci Doğu Göktürk Kağanlığı’nın kurulmasıyla yeniden Göktürk Kağanlığı ile birleştiler. Kırgızlar bu dönemde sık sık yönetime ayaklandılar. Kırgızlar, Göktürk Kağanlığı’ndan sonra Uygur Kağanlığı hakimiyetine girdiler. 840 senesinde Uygur Kağanlığını yıkarak kendi Kırgız Türk Kağanlığını kurdular. Kırgızlar 840 yılında Türk tarih sahnesinde önemli bir adım attılar ve Ötüken ve çevresini ele geçirdiler. Bugünkü Kırgız kültürünün temelini oluşturdular. Kırgızlar 840 yılında Orhun bölgesine giderek Uygur hakimiyetini ortadan kaldırdılar ve Orta Asya hakimiyetini ele geçirdiler. Türk Kağanlıklarının millî merkezi Ötüken olmak üzere Kırgız Kağanlığı kuruldu. Karahanlılar’ın tesiriyle İslam dinini kabul ettiler. Kırgız kaynaklarına göre, 10. yüzyılda 200 bin müslüman Kırgız ailesi vardı.

*****

920 yılında Moğol Kitan devleti, Kırgızları baskıya uğratarak, Tanrı dağları çevresine göç etmelerine sebep oldu. 1 Yenisey nehri kıyılarında Göktürk harfleriyle yazılmış yazıtlar bıraktılar. Kırgızlar, Moğollardan sonra Timur ve Özbek Hanlığı içerisinde yaşadılar. Daha sonra 17. yüzyılın sonlarına kadar “hanlık” seviyesinde varlıklarını devam ettirmişlerdir. 1870’lerde Hokand Hanlığı’yla beraber hareket eden Kırgızlar, Ruslar’ın Hokand Hanlığı’nı yıkmasıyla beraber Rus hakimiyetine girdi. 1863’te kurulan Orta Asya Rus Generalliği’ne bağlanan Kırgızlar, Rus çarına karşı sürekli ayaklanmıştır. Pek çok Kırgız kabilesi Afganistan’a ve Uygur bölgesine göçmüştür. Kırgızlar, 1917’de Rusya’da meydana gelen ihtilal sebebiyle Orta Asya’da kurulan ve 1918 yılının sonunda yıkılan bağımsız Alaş Orda’ya katıldılar. Sovyet-Ruslar bölgeyi 1918’de tekrar ele geçirmiştir. 1920’de Kırgız bölgesini içine alan “Türkistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti” içerisinde yaşayan Kırgızlara bu dönemde Kara-Kırgız adı verilmiştir. Deşt-i Kıpçak bölgesi’nde yaşayanlara ise Kazak-Kırgızlar adı verilmiştir. 1924’te Kazak-Kırgızları ile Kara-Kırgızlar birbirinden kopmuştur. Kara-Kırgızlar yani günümüz Kırgızları, 1924’te “Kara-Kırgızları Özerk Oblastı” halkını oluşturmuşlardır ve 1926’da “Kırgızistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti” nin kurulmasıyla Kırgızlar, ulusallaşmıştır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.