Özkan Uğur’un aramızdan ayrılışının 1’inci yıl dönümü… Özkan Uğur kimdir? Özkan Uğur neden öldü?

MFÖ grubunun üyesi, oyuncu ve müzisyen Özkan Uğur geçen yıl bugün, 8 Temmuz 2023 tarihinde hayatını kaybetmişti. Vefatı ülke çapında derin üzüntü yaratan Özkan Uğur kimdir? Özkan Uğur neden öldü?

Haber Giriş Tarihi: 08.07.2024 10:44
Haber Güncellenme Tarihi: 08.07.2024 10:44
Kaynak: HABER MERKEZİ
Özkan Uğur’un aramızdan ayrılışının 1’inci yıl dönümü… Özkan Uğur kimdir? Özkan Uğur neden öldü?

Mazhar-Fuat-Özkan (MFÖ) grubunun değerli üyesi Özkan Uğur, bir yıl önce bugün aramızdan ayrıldı.

2013 yılında lenf kanseri teşhisi konulan Uğur, bu hastalığı üç kez yenmeyi başarmıştı. Ancak, hastalığın nüksetmesi üzerine yoğun bakıma alınan ve entübe edilen usta sanatçı, hayatını kaybetti. Peki çok sevilen sanatçı Özkan Uğur kimdir? İşte detaylar...

ÖZKAN UĞUR KİMDİR?

Raif Özkan Uğur 17 Ekim 1953 tarihinde İstanbul’da dünyaya gelmiş ve 8 Temmuz 2023 tarihinde İstanbul’da hayatını kaybetmiş olan MFÖ grubunun üyesi, müzisyen, sinema ve dizi oyuncusudur.

Özkan Uğur, 17 Ekim 1953'te İstanbul'da dünyaya geldi. Babası Osman Hurşit Bey, Şehir Hatları'nda çarkçıbaşı olarak çalışıyordu ve annesi Nahide Hanım'dı. Uğur'un Fuat, Tarık, Atilla ve Tuncay adında dört kardeşi vardır. Ailenin beşinci çocuğu olan Özkan, Reşat Nuri Güntekin İlkokulu'nda eğitim alırken mandolinle tanıştı. Fenerbahçe Lisesi'nde okuduğu dönemde müziğe olan tutkusu daha da arttı. İlk olarak "Atomikler" adında amatör bir grup kurarak dönemin popüler şarkılarını seslendirmeye başladılar.

özkan uğur

MÜZİK KARİYERİ

Müzik kariyerine 1970 yılında, birçok ünlü ismin de yer aldığı Şerif Yüzbaşıoğlu Orkestrası'nda başlayan Özkan Uğur, 1971 yılında Kızıltoprak'ta tanıştığı Mazhar Alanson ve Fuat Güner ile birlikte kurduğu Kaygısızlar grubunda profesyonel bas gitaristliğe adım attı. O dönemde grupta Sadık Kuyaş da bas gitarist olarak yer alıyordu, ancak Kuyaş'ın gruptan ayrılmasıyla Uğur, grubun tek bas gitaristi oldu.

Kaygısızlar'ın dağılmasının ardından 1972 yılında Barış Manço'nun kurduğu rock grubu Kurtalan Ekspres'in ilk kadrosuna dahil oldu ve Ankara Dedeman'daki ilk konserde sahne aldı. İlk plaklarını kaydettikten sonra Barış Manço'nun askere gitmesiyle grup dağıldı ve Özkan Uğur, Aydın Çakuş ve Nur Yenal ile birlikte Ter grubunu kurdu. Grup, Erkin Koray ile birleşerek 1972 yılında "Hor Görme Garibi / Züleyha" 45'liğini çıkardı.

Barış Manço'nun askerden dönmesiyle Özkan Uğur tekrar Kurtalan Ekspres'e katıldı ve 1973-1974 yılları arasında grupla çalıştı, iki plak kaydında yer aldı. 1974 yılında Kurtalan Ekspres'ten ayrıldıktan sonra Mazhar ve Fuat'ın hazırladığı stüdyo albümünde bas gitar çaldı. 1976'da kısa süreliğine tekrar Kurtalan Ekspres'e katıldı, 1978'de ise bir Anadolu turnesi için grupta yer aldı.

1974'te Kurtalan Ekspres'ten arkadaşı Murat Ses ile Edip Akbayram'ın Dostlar Orkestrası'nda çalıştı, ancak müzikal anlaşmazlıklar nedeniyle ayrıldı. Ardından Anadolu Rock'ın önemli isimlerinden Ersen ve Dadaşlar grubuna katılarak Taner Öngür'ün yerine bas gitarist oldu. Üç 45'lik kaydettikten sonra, dönemin siyasi koşulları nedeniyle Ersen Dinleten ile Dadaşlar'ın yolları ayrıldı. Özkan Uğur bir süre daha Dadaşlar'da kalarak Selda Bağcan ile "Selda ve Dadaşlar" adıyla çıkan Türkülerimiz LP'sinde bas gitar çaldı. 1976 yılında Seyhan Karabay ve Kardaşlar grubunun bir 45'liğinde de yer aldı.

1976'da tekrar Fuat Güner ve Mazhar Alanson ile bir araya gelerek İpucu Beşlisi'ni kurdu. Bir 45'lik yayımlayıp, Seyyal Taner ile çalıştılar. Grubun dağılmasının ardından 1978 yılında Galip Boransu ve Cengiz Teoman ile Grup Karma'yı kurdu. Bu grupla katıldıkları 1978 Türkiye Eurovision elemelerinde Galip Boransu'nun bestesi "İmkansız" adlı şarkıyla 4. oldular.

özkan uğur

MFÖ DÖNEMİ

1980'lerin başlarında Özkan Uğur, Mazhar Alanson ve Fuat Güner, ünlü sanatçıların arkasında çalarak para biriktirdiler. 1980-1983 yılları arasında Uğur, Fuat Güner ile birlikte Ferhan Şensoy'un "Şahları da Vururlar" ve "Kahraman Bakkal Süpermarkete Karşı" adlı oyunlarında hem müzisyen hem de oyuncu olarak yer aldı.

1984 yılında MFÖ olarak çıkardıkları ilk albüm "Ele Güne Karşı Yapayalnız" ile büyük bir şöhret kazandılar. 1985'te "Diday Diday Day" ve 1988'de "Sufi" şarkılarıyla iki kez Türkiye'yi Eurovision'da temsil ettiler.

Özkan Uğur, MFÖ'de bas gitar çalarken aynı zamanda tenor sesiyle vokalleri başarıyla icra etmektedir. Ayrıca sanatçının anlamsız sözlerle oluşturduğu şarkıları da bulunmaktadır. Birçok şarkıda besteciliğiyle dikkat çeken Uğur, "Lay Lili Lili Lay", "Mecburen", "No Problem", "New York Sokaklarında" gibi şarkıların bestelerinde yer almış, "Hep Aynı" şarkısındaki bas performansıyla öne çıkmıştır. "Bazen", "Amanın Aman", "O Neydi O" gibi bestelerde vokal yapmış, "Ali Desidero" ve "İdare Edip Gidiyoruz" şarkılarında ise ses tonunu değiştirerek düet yapmıştır.

ÖZKAN UĞUR NEDEN ÖLDÜ?

2010 yılında lenf kanserine yakalanan Özkan Uğur, bu hastalığı yendi. Ancak 2020 yılında tekrar kanser tedavisi görmeye başladı. 2023 yılında yaklaşık iki buçuk ay boyunca yoğun bakım ünitesinde takip ve tedavi edilen Uğur'un lenfoma hastalığı tedaviler sonucu gerilemeye başlamıştı. Ancak akciğerinde gelişen farklı sorunlar nedeniyle vücudu tedavilere yeterince yanıt veremedi ve 8 Temmuz 2023'te tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Özkan Uğur için Atatürk Kültür Merkezi'nde bir tören düzenlendi. Cenaze namazı Taksim Camisi'nde kılındıktan sonra Karacaahmet Mezarlığı'na defnedildi.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.