[title]|İlkses Gazetesi

Usta isim Işıkhan’ın edebiyat yolculuğu

Edebiyat hayatında 50 yılı geride bırakan Şair, Yazar ve çevirmen Ümit Yaşar Işıkhan ‘Edebiyatta 50 yıl Doğudan Batıya Yolculuk’ adlı sunumuyla beraber edebiyatın geçmişten günümüze yolculuğunu anlattı

Haber Giriş Tarihi: 22.11.2024 16:30
Haber Güncellenme Tarihi: 22.11.2024 17:51
Kaynak: HABER MERKEZİ
Usta isim Işıkhan’ın edebiyat yolculuğu

AYSELİN UZUN - Şiir, öykü, deneme, tiyatro oyunu ve çeviri gibi çeşitli türlerde toplam 20 yapıtı bulunan, edebiyatta 50. yılını dolduran Ümit Yaşar Işıkhan, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı İzmir Kültür Sanat Fabrikası’nda gerçekleştirdiği ‘Edebiyatta 50 yıl Doğudan Batıya Yolculuk’ adlı sunumu ile doğudan batıya edebiyatın tarihi gelişimini çağ çağ anlatıp edebiyatın insanlık için önemini aktardı.

Öte yandan yapılan etkinlikte ilginç noktalara değinen ve 11 yaşından beri İzmir’de yaşadığını belirten Işıkhan, eski kent yaşamını, kaybettiğimiz değerleri İzmir’in uluslararası markası olan Homeros’un değerlendirilemediğini vurgulayarak, “Oysa bütün Hristiyanlık aleminin okuduğu Markos İncili’nin bile alt metininde Odysseus’un destanda anlatılan betimlemeleri var” diyerek Homeros’un Avrupa düşünce ve edebiyatının temel taşı olmasına rağmen doğum yeri olan İzmir’de kerhen-laf olsun diye anıldığını söyledi. Ayrıca dünya edebiyat tarihinin Gılgamış Destanları ile başladığını ve Mardin’de yaşamış Leonardo da Vinci’ye bile ilham kaynağı olduğunu dile getiren ve dünyanın ilk robotunu yapan El Cezire ve üç milyon dizesi ile Mor Efrem’den de söz eden Işıkhan, Şahmeran ve Mardin ilişkisini, Mardin’de yaşadığı mistik hayatı ve çocukluk anıları ile dinleyicilere duygu dolu anlar yaşattı.

YENİ ROMAN MÜJDESİ

Sunumun sonuna yaklaşırken yakında bir romana yazmaya başlayacağının da müjdesini veren Işıkhan, Doğduğu kent Mardin ile İzmir’in kaybolan değerlerini, tarihsel fotoğrafını yansıtarak gelecek kuşaklara unutmamaları gereken bu iki kadim kentin büyülü geçmişini şiirsel bir dille bırakmak istediğini ve geçmiştin günümüze edebiyatta 50. yılında Türk ve Dünya edebiyatına çok önemli eserler bıraktığını söyledi.

ÜMİT YAŞAR IŞIKHAN KİMDİR?

Şair, yazar, çevirmen. 1 Temmuz 1957, Mardin doğumlu. Prof. Dr. Vedat Işıkhan’ın ağabeyidir. İzmir Çınarlı Endüstri Meslek ve Teknik Lisesi (1977) ile 9 Eylül Üniversitesi Yabancı Diller Meslek Yüksek Okulu (1992)’nu bitirdi. Akçay, Ayvalık, Foça, Güllük, Bodrum ve Datça’da (1992-2011) Liman Başkanı olarak görev yaptı. 2011 yılından itibaren Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda uzman olarak görev aldı. hayatını ve çalışmalarını İzmir’de sürdürmektedir. Işıkhan’ın ilk şiiri 1975 yılında Bestelenmiş Şarkı ve Türkü Sözleri Antolojisinde yayımlanmıştı. İzmir’de “Temmuz” edebiyat dergisini ve 8 dilde ve 68 ülke temsilciliği ile Türkiye’nin ilk uluslararası kültür-sanat dergisi “ Homeros” u yayınladı. Daha sonra Yaba Edebiyat, Temmuz, Homeros dergileri ile Ege’de Bugün gazetesinde (2013-14) şiir ve yazıları yayımlandı. Kimi şiirleri bestelenerek seslendirildi. Yeni Sanat (İzmir 1995), Temmuz (İzmir, 186-87) ve Homeros (İzmir, 188-89) dergilerini çıkardı, yayın yönetmenlikleri ile sanat danışmanlıklarını yaptı. 2010-14 yıllarında TRT Belgesel, İzmir Sky, Kanal 35 ve Ada Tv.de programlar yaptı. Arapça ile Süryaniceden şiirler çevirdi. Toplu şiirleri Adı Özgürlüktü adıyla 2008 yılında Azerbaycan / Bakü’de yayımlandı. Cumhuriyet’in 50. Yılı Şiir Yarışması 1.lik ve 3.lük (Mardin 1973), 1979 Hasan Tahsin Şiir Yarışması Mansiyon, 1980 Yaba Dergisi Halk Ödülü Şiir Dalı Mansiyon, 1980 Yaba Dergisi Halk Ödülü Araştırma Dalı Mansiyon, 1986 Ekin Edebiyat Dergisi Şiir Özel Ödülü, 1997 ‘Yeni Asır’ Şevket Bilgin Köşe Yazarlığı 3.lük Ödülü, 1998 ‘Menemen’in Sesi’ Deneme Yarışması 1. Ödülü, 2008 Azerbaycan Vektör İlimler Akademisi / Dünya Barışına ve Edebiyatına Katkı Uluslararası Ödülü, 2010 Birleşmiş Milletler Rusya Temsilciliği Dünya Barışına Katkı Onur Ödülü ile Avrupa Üniversitesi Bilimsel Çalışmalar Fahri Doktora Beratı (2010) sahibidir. Birleşmiş Milletler Uluslararası Ödül Komitesi’ tarafından da ‘Dünya Kültürüne ve Sanatına Hizmet Üstün Nişanı’ ile ödüllendirilmiştir. Guinness rekorları kitabına giren “Okunabilir, dünyanın en küçük şiir kitabının sahibidir.Söz konusu kitap, son devrimci Commandante Carlos’a armağan edildi. Azerbaycan Bakü de bulunan “Minyatür kitaplar müzesinde Türkiye’yi temsil etmektedir. Uluslararası Aktivist Sanatçılar Birliği (Kurucu Başkan, 2008), Dünya Sanat Olimpiyatları Türkiye Komitesi (Kurucu Genel Sekreter, 2012), Uluslararası Kültür Sanat Diyalogları (Kurucu Genel Sekreter, 2014), Uluslararası PEN Yazarlar Derneği, Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS) ile Bilim ve Edebiyat Eserleri Sahipleri Meslek Birliği (BESAM) üyesidir.

ESERLERİ:

Şiir: Kamçılanan Umutlar (1976), Andaç Yerle Gök (1979), Sevdamda Ülkem (1083), Bir Pencerede Kırk Bahar (1986), Adın Can Olsun (1987), Adı İllegal Veya Çoğul Yalnızlıklar (1996), Nitekim Aşk Vardı (Toplu şiirler: 1, 2007), Nitekim Aşktan Sonra Hüzün (Toplu şiirler: 2, 2007).

Öykü: Sığınaklarda Hüzün Şarkıları (1987), Kalbim Irak’ta Kaldı (2007).

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.