Yaşamdan ilmek ilmek dokunmuş öyküler…

Gençliğin sessiz çığlığını taşıyan çok renkli öyküler… Usta edebiyatçı Füsun Çetinel’in kaleme aldığı ‘Olmayan Şeyler’, insanın büyüme serüveninde kendi iç dünyasına doğru çıktığı yolculuğu ele alıyor

Haber Giriş Tarihi: 09.01.2025 14:29
Haber Güncellenme Tarihi: 09.01.2025 14:39
Muhabir: SULTAN GÜMÜŞ KAYA
Yaşamdan ilmek ilmek dokunmuş öyküler…

‘Geriye ne kalmıştı? Defteri, şiirleri ve kendisi. Temiz bir sayfa açtı, kalemi eline aldı.’

Romanlarıyla her yaştan okura ulaşan Füsun Çetinel, ilk öykü kitabını gençler için yazdı. Genç yaşamların türlü hallerine ayna tutan 15 kısa öykü, yazarın gözlem gücü ve ince ayrıntılarla zenginleşen gerçekçi anlatımıyla derinleşiyor. Samatya’dan Pera’ya, Berlin’den Prag’a, bazen bir trende, bazen bir otobüste, bazense insanın büyüme serüveninde kendi iç dünyasına doğru çıktığı yolculuklarda… Geleceği şekillendirecek gençlerin, toplum baskısı, önyargılar, iletişimsizlik, göç, eğitim sistemi, sevgi ve şiddetle biçimlenen dünyaya tutunma ve kendi gerçekleriyle yüzleşme hikâyeleri. Okurun gündelik yaşamın içinde kendi izdüşümlerini yakalamasına olanak tanıyan; gençlerin hayata dört elle sarılmasının değerini duyumsatan öyküler.

RENKLİ ÇİZİMLERLE GENÇ DÜNYASI

İlk gençlik heyecanları, zorlu seçimler, mezuniyet partisi, kendi ayakları üstünde durma çabası, takıntıların bunaltısı, hayat arkadaşı hayvanlar, şehrin karmaşası, kalp çarpıntıları, üniversite hayatı, vakitsiz olgunlaşma zorunluluğu, şiddetin ürperten gölgesi, kaçışlar, uzun yolculuklar ve sahilde bir gün… Yaşamdan ilmek ilmek dokunmuş öyküler bir araya geliyor, günümüzün genç dünyasının çok renkli resmini çiziyor.

FÜSUN ÇETİNEL KİMDİR?

Füsun Çetinel, İstanbul’da doğdu. Avusturya Lisesi’nden sonra, Boğaziçi Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği Bölümü’nü tamamladı. Öğretmenliğin yanı sıra İngiltere’de dil okullarında görev yaptı. Yeşim Cimcoz Yazı Evi’nde eğitmen ve danışman olarak çalışan Çetinel, çocuk ve gençlere hikâye atölyeleri düzenliyor, yurtdışında çeşitli gençlik kamplarında sosyal sorumluluk projelerinde çalışıyor. Ayasofya’nın gizemlerine tanık olan bir çocuğun öyküsünü anlattığı Ayasofya Konuştu (2015) adlı ilk çocuk romanının ardından, Almanya’dan Güney Ege kıyılarına, Antik Çağ’ın kaya mezarlarıyla ünlü Kaş’a uzanan Sırlar Yolu ’nu (2016) yazdı. Duvarda 3 Hafta (2017) adlı ilk gençlik romanında, sınırları aşan bir büyüme hikâyesi anlatan yazar, Çiko’nun Seçimi (2018) adlı çocuk romanında hayvan sevgisine ve sahip olma kavramına odaklandı. Çocuklar için son kitabı Küçük Pis Yeşil Böcek’te (2019) ise, köyden gelen bir çocuğun gözünden büyük kenti resmeden Çetinel, eşiyle birlikte kâh İstanbul’da, kâh Antalya’da yaşıyor; bir kızı var.

Kaynak: SULTAN GÜMÜŞ KAYA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.