Kışlık tarhana tarifi| Kışlık tarhana nasıl kurutulur? Kışlık tarhana nasıl saklanır?

Yaz mevsiminde kışa hazırlık olarak yapılan ürünlerden biri de tarhana oluyor. Tüm kış afiyetle tüketebileceğiniz en lezzetli tarhana tarifini sizler için derledik. Peki kışlık tarhana nasıl kurutulur, muhafaza edilir? Bu soruların yanıtları da haberimizin devamında…

Haber Giriş Tarihi: 13.08.2024 13:45
Haber Güncellenme Tarihi: 13.08.2024 13:45
Kaynak: HABER MERKEZİ
Kışlık tarhana tarifi| Kışlık tarhana nasıl kurutulur? Kışlık tarhana nasıl saklanır?

Tarhana, hem lezzetli hem de besleyici bir çorba karışımıdır ve kış aylarında kullanmak için hazırlamak oldukça pratiktir. İşte tarhana yapımı, kurutulması ve saklanmasıyla ilgili adımlar:

TARHANA NASIL YAPILIR? KIŞLIK TARHANA TARİFİ

Malzemeler:

1 su bardağı yoğurt

1 su bardağı su

1 su bardağı un (isteğe göre tam buğday unu veya kepekli un kullanılabilir)

2-3 adet kırmızı biber

2-3 adet yeşil biber

1 adet soğan

1-2 diş sarımsak

1 çay bardağı domates salçası veya 2-3 adet domates

1 çay bardağı kurutulmuş nane

1 çay bardağı kuru kekik

Tuz ve karabiber

Yapılışı:

Kırmızı ve yeşil biberleri, soğanı ve sarımsağı temizleyin ve doğrayın. Domatesleri kabuklarını soyup küp küp doğrayın (veya salça kullanacaksanız, bu adımı atlayabilirsiniz).

Bir tencerede biraz sıvı yağ ısıtın. Soğanı ve sarımsağı ekleyin ve pembeleşene kadar kavurun. Ardından biberleri ekleyin ve birkaç dakika daha kavurun. Domatesleri (veya salçayı) ekleyin ve karışımı birkaç dakika pişirin.

Pişmiş sebzeleri bir kaba alın. Üzerine yoğurt, su, nane, kekik, tuz ve karabiberi ekleyin. Karışımı blenderdan geçirin veya el mikseri ile püre haline getirin.

Püre haline getirdiğiniz karışıma azar azar un ekleyin ve iyice karıştırın. Hamur kıvamına gelene kadar un eklemeye devam edin.

Karışımı temiz bir bezle kapatın ve oda sıcaklığında 2-3 gün bekletin. Bu süreçte karışım mayalanacak ve ekşi bir tat oluşacaktır.

Mayalanan karışımı iyice yoğurun ve kurutmaya uygun bir hale getirin. Küçük parçalara bölerek yuvarlak şekiller verin veya ince bir tabaka halinde yayın.

tarhana

KIŞLIK TARHANA NASIL KURUTULUR?

Tarhana parçalarını temiz bir tepsiye yerleştirin. İster fırında, ister güneşte kurutabilirsiniz. Fırında kurutacaksanız, 50-60°C (120-140°F) sıcaklıkta birkaç saat kurutun. Fırının kapısını aralık bırakmak bu süreçte yardımcı olacaktır. Güneşte kurutacaksanız, temiz bir örtü üzerinde ince bir tabaka halinde serin ve doğrudan güneş ışığında tamamen kurumasını bekleyin.

Tarhanalar tamamen kuruyana kadar bekleyin. Tarhanalar kuruduğunda, elinize aldığınızda kırılgan olmalı ve herhangi bir nem kalmamalıdır.

tarhana

KIŞLIK TARHANA NASIL SAKLANIR?

Kuruyan tarhanaları temiz, kuru ve hava geçirmeyen kaplarda saklayın. Cam kavanozlar veya plastik kaplar uygun olabilir.

Tarhana kaplarını serin, kuru ve karanlık bir yerde saklayın. Nem ve doğrudan güneş ışığından uzak tutmak, tarhananın uzun süre dayanmasını sağlar.

Uzun süre saklamayı planlıyorsanız, tarhanayı buzdolabında veya derin dondurucuda da muhafaza edebilirsiniz. Özellikle nemden korunmuş ve hava almayan kaplarda saklamak bu durumda önemlidir.

Bu yöntemlerle tarhananızı kış boyunca kullanmak üzere hazırlayabilir ve saklayabilirsiniz. Tarhanayı kullanmadan önce, kullanmak istediğiniz miktarı suyla karıştırarak çorba olarak pişirebilirsiniz.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.