[title]|İlkses Gazetesi

Anjiyo nedir? Anjiyo nasıl yapılır? Anjiyo ne kadar sürer?

Anjiyo, kardiyovasküler sistemle ilgili sorunları teşhis etmek ve tedavi etmek amacıyla kullanılan bir tıbbi prosedürdür. Peki, anjiyo nedir, nasıl yapılır, ne kadar sürer? İşte detaylar…

Haber Giriş Tarihi: 16.01.2024 15:57
Haber Güncellenme Tarihi: 16.01.2024 15:57
Kaynak: HABER MERKEZİ
Anjiyo nedir? Anjiyo nasıl yapılır? Anjiyo ne kadar sürer?

Tıp dünyasındaki gelişmeler ve tedavi yöntemleriyle ilgili bilgi edinmek isteyenlerin sıkça araştırdığı konulardan biri olan "anjiyo" kalp sağlığıyla ilgili önemli bir tıbbi müdahale olarak öne çıkıyor. Anjiyo hakkında merak edilen anjiyo nedir, anjiyo nasıl yapılır gibi birçok soru bulunmaktadır. İşte anjiyo hakkında merak edilenler…

ANJİYO NEDİR?

Anjiyo, kalp damarlarının durumunu değerlendirmek ve olası tıkanıklıkları belirlemek için başvurulan bir tıbbi işlemdir. Kalp hastalıklarının teşhis ve tedavisinde önemli bir rol oynayan anjiyo, damar tıkanıklığının yerini, derecesini belirleyerek gerekli müdahaleleri gerçekleştirmeyi sağlar. Balon ve stent uygulamalarının da yapılabildiği bu işlem hem teşhis hem de tedavi amacıyla kullanılan etkili bir yöntemdir.

ANJİYO NEDEN YAPILIR?

Anjiyo, kalp krizi belirtileri gösteren durumlarda, kan damarlarının tıkanması, hasar görmesi veya anormal bir durumda olması durumunda uygulanan bir medikal prosedürdür. Bu işlemle uzman doktor, sorunun kaynağını belirleyerek kan damarlarındaki hasarın boyutunu değerlendirir. Anjiyo genellikle şu hastalıkların teşhisinde kullanılır:

  • Koroner arter hastalığı
  • Periferik arter hastalığı
  • Ateroskleroz
  • Kan pıhtıları
  • Anevrizma

ANJİYO NASIL YAPILIR?

Koroner anjiyografi, bir diğer adıyla anjiyo, hasta için kasık bölgesinden girilerek atardamarın içine ince bir kateter yerleştirilmesiyle gerçekleştirilir. Bu kateter aracılığıyla kalp bölgesine kontrast madde enjekte edilir ve ardından röntgen çekilerek anjiyo işlemi tamamlanır. Bu işlem için sağ kasık, sol kasık, sağ-sol el bileği, dirsek ya da koltuk altı atardamarları kullanılabilir.

Anjiyo sırasında sol ve sağ koroner damarları görmek için pozlar kullanılır. Sol karıncığı incelemek için boyalı madde kullanılarak yapılan bu işlemde hasta, girişim yerinde belirgin bir şişlik, ağrı veya morluk olmadığı sürece ertesi gün normal yaşamına dönebilir.

ANJİYO NE KADAR SÜRER?

Anjiyo süresi genellikle 10-20 dakika arasındadır, ancak damarların farklı anatomik yapıları veya kıvrımlı olmaları durumunda süre biraz daha uzayabilir. By-pass uygulanan hastalarda süre 20-30 dakikayı bulabilir. İşlem sonrasında kanül çekilir, kanamanın durması için bası uygulanır ve hasta 4-6 saat dinlendirilerek taburcu edilir.

ANJİYO TEHLİKELİ Mİ?

Koroner anjiyografi esnasında komplikasyon riski genellikle %1'in altında olmasına rağmen, bazı risk faktörleri mevcuttur. Bu potansiyel riskler arasında kalp krizi, inme, damar zedelenmesi, ritim bozukluğu, boya maddesine bağlı alerjik reaksiyon, böbrek hasarı, kanama, enfeksiyon ve X-ray ışınına maruz kalma gibi durumlar bulunmaktadır.

ANJİYO OLAN KİŞİ NELERE DİKKAT ETMELİ?

Anjiyo sonrasında önerilen davranışlar arasında bol su içme, sigara ve alkol tüketiminden kaçınma, sıvı içecekleri tercih etme ve ilk 24 saat içinde duş almama bulunmaktadır. Eğer vücudunuzda anlam veremediğiniz bir durum ortaya çıkarsa, işlemi gerçekleştiren kardiyoloji doktorunuza bilgi vermek en uygun tutum olacaktır.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.