COVİD-19 kadar etki yaratmaz!

Maymun çiçeği virüsüne ilişkin açıklamalarda bulunan Virolog Tareen, vakaların Türkeye’de de görüleceğini ancak global seviyede COVİD-19 kadar etki yaratacak bir virüs olmadığını belirtti

Haber Giriş Tarihi: 17.08.2024 08:29
Haber Güncellenme Tarihi: 17.08.2024 08:29
Kaynak: HABER MERKEZİ
COVİD-19 kadar etki yaratmaz!

AYSELİN UZUN-ÖZEL HABER- Yaklaşık 2 yıl önce Avrupa’da görülen ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)’nün başlattığı acil durum önlemleri sayesinde kontrol altına alınan maymun çiçeği virüsü, kısa süre önce Afrika’da halk sağlığını tehdit etmeye başladı. Bunun üzerine ise Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (Africa CDC) “Halk sağlığı acil durumu ve kıtasal güvenlik” şeklinde bir ilan vererek, maymun çiçeği virüsü konusunda uyarılarda bulundu. Uyarının hemen ardından tüm dünyada çeşitli sansasyonlar yayılırken Virolog Dr. Semih Tareen, maymun çiçeği virüsünün COVİD-19 düzeyinde global bir felaket yaratmasının mümkün olmadığını dile getirdi. Ayrıca Viralog Tareen, “COVİD-19 kadar çabuk yayılacak bir virüs değil. O nedenle COVİD-19 zamanında alınan eve kapanma, seyahat yasağı gibi önlemlerin alınacağını sanmıyorum. Ayrıca hem Avrupa’da hem de Türkiye’de bu vakalar tekrar görülecek. Ancak bu kimseyi korkutmamalı” dedi.

AVRUPA’DA VE TÜRKİYE’DE VAKALAR GÖRÜLECEK

Geçtiğimiz yıllarda Avrupa’da maymun çiçeği virüsü için DSÖ tarafından acil durum ilan edildiğini ve virüs kontrol altına alındığı için acil durumun kaldırıldığını söyleyen Virolog Tareen, önümüzdeki dönemde Avrupa ve Türkiye’de yine vakaların görülebileceğini vurgulayarak, “Avrupa’da 2022 yılında yayılan maymun çiçeği virüsü sebebiyle DSÖ’ü acil durum ilan etti. Bu sayede 10 ay içinde virüs kontrol altına alındı. Yani bu tedbirler gayet başarılı bir şekilde işe yaradı. Ancak şimdi aynı şekilde Afrika’da vakalar görülmeye başladı. Zaten İsveç’te dahi vakalar görülmüş. Çünkü bu şeylerin takibi yapıldığı zaman biraz geç kalınabiliyor. O yüzden hem Avrupa’da hem de Türkiye’de bu vakalar tekrar görülecek. Ancak bu kimseyi korkutmamalı. Tedbirlerle bunun yayılımı rahatlıkla kontrol altına alınabilir” şeklinde konuştu.

COVİD-19 KADAR TEHLİKELİ DEĞİL

Maymun çiçeği virüsü ile Corona virüsün bulaşıcılık ve öldürücülük açısından karşılaştırılması durumunda Coronanın çok daha tehlikeli olduğunu vurgulayan Tareen, “COVİD-19 solumun yoluyla çok kolay bulaşabilen bir virüs. Ancak maymun çiçeği virüsü, COVİD- 19 kadar kolay bulaşmıyor. Bu virüs daha çok tükürükle, kanla, mukozal yüzeylerden, yani insanların mukozalarından veya açık yaralarından ve virüslü insanların yaralarından bulaşıyor. Ancak bu COVİD-19 kadar kolay değil. Çünkü maymun çiçeği virüsünde çok daha yakın temas gerekiyor. Mesela bir odada sadece bir insan pek çok kişiye COVİD-19’ü bulaştırabiliyordu ama maymun çiçeği virüsünde bu pek mümkün değil. Öte yandan dediğim gibi Türkiye’de de tabi ki maymun çiçeği vakaları olacak. Zaten virüsün ilk çıktığı yıl olan 2022 yılında da olmuştu ama global seviyede COVİD-19 kadar çabuk yayılacak bir virüs değil. O nedenle COVİD-19 zamanında alınan eve kapanma, seyahat yasağı gibi önlemlerin alınacağını sanmıyorum.” açıklamasında bulundu.

AŞININ YÜZDE 85 CİVARINDA BİR ETKİSİ VAR

Çiçek aşısının maymun çiçeği virüsünde yüzde 85 oranda koruma sağlayabileceğini belirten Tareen, “Çiçek aşısı 1980 yılından beri yapılmıyor. Çünkü insan Çiçek Virüsü aşılar sayesinde yok edildi. Ancak o aşının maymun çiçeği virüsü üzerinde yüzde 85 civarında bir etkisi var. Tabi ki bu garanti bir etki anlamına gelmiyor. Zaten hiçbir aşı hemen hemen yüzde yüz etkili değil ama yine de biraz koruma sağlıyor. Bu kapsamda yüksek risk grubunda olan insanların hekimleriyle görüşüp, ona göre belki de tekrardan Jynneos ve Imvamune gibi aşıları yaptırmaları mantıklı olabilir” dedi.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.