[title]|İlkses Gazetesi

Dış gebelik nedir?

Dış gebeliği ortaya çıkaran durumlar. Görülme oranı ve belirtileri. Dış gebelik tehlikeli mi? İşte cevaplar…

Haber Giriş Tarihi: 09.09.2023 01:00
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: HABER MERKEZİ
Dış gebelik nedir?

Hamilelik ayları kadınların en önem verdiği süreçler arasında yer alır. Bu süreçte dikkat edilmesi gereken pek çok durum ve belirti bulunur. Hayati bir önem taşıyan dış gebeliğin belirtileri, her ne kadar görülme sıklığı düşük olsa da  mutlaka bilinmeli ve olası bir şüphe de vakit kaybetmeden doktora gösterilmelidir.

Dış gebelik nasıl olur?

Bir kadının hamile kalışının en başından en sonuna kadar sağlıklı bir şekilde sürecini tamamlaması için gereken belirli evreler vardır. İlk adım yumurtanın sağlıklı bir şekilde döllenmesidir. Döllenen yumurta rahme tutunur ve burada gelişimine başlar. Rahim içerisinde yer alan endometriyum tabakasında gerçekleşen bu tutunma işlemi, hamilelik sürecini başlatır. Ancak kimi zaman söz konusu tutunma bu tabaka dışında bir yerde olur. Rahim dışında herhangi bir yerde tutunan yumurta, dış gebelik olarak tanımlanır. Ektopik gebelik olarak da adlandırılan bu hamilelik türü, olması gereken yerde olmadığı için risk taşır. Annenin hayatı üzerinde de tehdit oluşturur. Her 50 hamilelikten birinde görülen dış gebelik, taşıdığı riskler nedeniyle devam ettirilmemelidir. Doktorun uygun gördüğü en erken tarihte sonlandırılmalıdır. Dış gebeliğin en sık görülen türü tubal gebelik olarak adlandırılır. Bu türde yumurta, fallop tüpü içerisinde sıkışır ve ilerleyemez. Hormonal dengesizlikler ya da döllenmiş yumurtada meydana gelen normal dışı gelişimler sebebiyle dış gebelik oluşturur. Vücutta bulunan birtakım enfeksiyonlar ve bazı doğum kontrol yöntemleri de dış gebeliği oluşturabilecek etkenler arasındadır.

Dış gebelik belirtileri nelerdir?

Hamilelik şüphesiyle test yaptıran ve çıkan sonuç neticesinde hamileliği kesinleşen kişilerde, ilk başta süreç normal bir şekilde seyredebilir. Her hamilede görülen; adetin kesilmesi, meme bölgesinde hassasiyet ve midede bulantı gibi belirtiler görülebilir. İlk aşamada son derece normal olan belirtiler, zaman geçtikçe anormalleşmeye başlar. Dış döllenme dolayısıyla olması gerektiği yerde büyümeyen yumurta, anne adayında bazı semptomların ortaya çıkmasına neden olur. Çoğunlukla hafif bir vajinal kanama ve pelvik ağrı şeklinde kendini göstermeye başlayan dış gebelik, omuzlarda ağrıya ve tuvalete çıkma ihtiyacını açığa çıkarır. Karın bölgesinin tek bir kısmında ortaya çıkan yüksek derecede ağrı, istemsizce yaşanan kilo kaybı, başta dönme ve hiçbir sebep yokken bayılma gibi durumlar, dış gebeliğin en yaygın belirtileri arasındadır. Eğer bir an önce önlem alınmazsa fallop tüpünde bulunan yumurta büyümeye devam eder ve bu tüpün yırtılmasına sebep olur. Bu durum da annenin hayatını tehlikeye sokar.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.