Eris Varyantı nedir? İşte Eris Varyantı belirtileri...

Dünya Sağlık Örgütü tarafından ‘izlenmesi gereken varyant’ olarak tanımlanan Eris Varyantı nedir? İşte Eris Varyantı belirtileri...

Haber Giriş Tarihi: 03.03.2024 13:06
Haber Güncellenme Tarihi: 03.03.2024 13:06
Kaynak: HABER MERKEZİ
Eris Varyantı nedir? İşte Eris Varyantı belirtileri...

İlk kez Şubat 2023'te gözlemlenen Eris Varyantı'nın ne olduğu, ne zaman ortaya çıktığı ve belirtileri merak edilmekte. Biz de sizler için Eris Varyantı nedir? sorusunun cevabına ve Eris Varyantı belirtilerine haberimizin devamında yer verdik. Helin birlikte bakalım...

ERİS VARYANTI NEDİR?

EG.5.1 olarak bilinen eris virüsü veya eris varyantı, COVID-19'un omicron varyantının mutasyona uğramış, daha bulaşıcı bir alt türüdür. Dünya Sağlık Örgütü tarafından 'izlenmesi gereken varyant' olarak tanımlanan bu koronavirüs türü, boğaz ağrısı, öksürük, ateş, tat-duyu kaybı, burun akıntısı gibi üst solunum yolu şikayetlerini içeren belirtiler göstermektedir.

EG.5.1, yani eris varyantı, Türkiye'de tespit edilen ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından omicron soyundan türemiş bir covid-19 varyantı olarak sınıflandırılmıştır. DSÖ'nün izlediği listede beşinci sırada yer alan bu yeni varyant, Şubat 2023'te ilk kez gözlemlendi. Eris varyantı, adını Yunan mitolojisindeki çekişme ve anlaşmazlık tanrıçasından almıştır.

ERİS VARYANTI BELİRTİLERİ

Eris varyantında görülen belirtiler, genellikle COVID-19'un tipik semptomlarıyla örtüşmektedir. Bu belirtiler arasında sıkça boğaz ağrısı, baş ağrısı, öksürük, nefes darlığı, vücut ağrıları, burun akıntısı veya tıkanıklığı yer almaktadır.

Eris varyantına yakalanan bireylerde görülen genel belirtiler şunlardır:

- Boğaz ağrısı

- Ateş

- Öksürük

- Burun tıkanıklığı veya akıntısı

- Baş ağrısı

- Nefes darlığı

- Tat ve koku kaybı

- Hapşırma

- Halsizlik ve yorgunluk

- Kas ve vücut ağrıları

- İştah kaybı

- İshal

ERİS VARYANTI TÜRKİYE'DE VAR MI?

Dünya genelinde bulaş hızının arttığı ve yayılmaya başlayan eris varyantı, Türkiye Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından duyuruldu. Bakan Koca, eris varyantının Türkiye'de 9 kişide tespit edildiğini açıkladı. Yaptığı açıklamada, bu durumun endişe konusu olmadığını belirten Bakan Koca, "Hasta etme gücünün (virülansının) düşüklüğünü bildiğimiz Eris varyantı, Referans Laboratuvarımızda yapılan incelemede 9 kişide görüldü. Yurt dışı temaslı ve aynı ildeler. Mevcut tedbirlere ve gündelik hayatımıza devam edeceğiz. Durum başka ülkelerde yaygın, bizde de ortaya çıkması muhtemeldi. Büyüklerimizi, kronik hastalarımızı koruyacağız." ifadelerini kullandı.

ERİS VARYANTI KAÇ GÜN SÜRER?

Eris Varyantı , hastalık süresi kişinin yaşına ve altta yatan sağlık durumuna bağlı olarak değişmekle birlikte, semptomatik (belirti gösteren) hafif seyirli vakalarda genellikle 5-7 gün olarak ifade edilebilir.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.