[title]|İlkses Gazetesi

Ev içi kazalar çocuklarda sakatlık ve ölüm riskini artırıyor

Çocuklarda ölüm ve kalıcı sakatlıkların başlıca nedenleri arasında yer alan ev içi kazalara karşı uzmanı uyardı Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Üyesi Doç. Dr. Ahmet Osman Kılıç, çocukların erişemeyeceği hiçbir alan olmadığını ve ailelerin çocuklarını sürekli gözlem altında tutarak kazaları en aza indirebileceğini belirtti

Haber Giriş Tarihi: 25.08.2024 04:00
Haber Güncellenme Tarihi: 24.08.2024 13:56
Kaynak: İHA
Ev içi kazalar çocuklarda sakatlık ve ölüm riskini artırıyor

Çocuklar doğası gereği çevreyi keşfetmek istiyor.  Bu merak duygusu bazen istenmeyen sonuçlar doğurabiliyor. Ev iç kazalar bazen hafif atlatılırken bazen kalıcı sonuçlara neden oluyor, bazense ölümle sonuçlanabiliyor. Düşme, yanma, boğulma ve zehirlenme gibi evi içi kazalarına karşı Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Üyesi Doç. Dr. Ahmet Osman Kılıç ebevenyleri uyardı. , Çocukların erişemeyeceği hiçbir yerin olmadığını, belirten Kılıç, ailelerin sadece çocuklarını gözlem altında tutarak bu tip kazaları en aza indirebileceklerini belirtti.

Ev içi kazaların en yaygın türleri arasında düşme, yanma, boğulma ve zehirlenme bulunuyor. Doç. Dr. Kılıç, çocukların bu kazalara maruz kalma riskinin yüksek olduğunu vurguluyor ve şu açıklamalarda bulunuyor:

Düşmeler: Çocuklar, özellikle yüksekten düşme veya aynı seviyeden düşme gibi kazalar geçirebiliyor. Düşme riskini azaltmak için zeminlerin kaygan olmaması, halı ve kilimlerin kaydırmaz olması ve pencerelerin çocuk kilitleri ile korunması öneriliyor.

Yanma: Sıcak sıvılar veya kimyasal maddelere temas, ciddi yanıklara yol açabilir. Isıtıcıların çocuklardan uzak tutulması, sıcak maddelerle dikkatli olunması ve ocakların çevresinde çocuğun dolaşmaması gerektiği belirtiliyor.

Boğulma: Çocuklar, su dolu kaplara düşerek veya küçük cisimlerle boğulabilirler. Ayrıca, yemek yerken ya da küçük nesneleri ağızlarına alırken boğulma riski bulunuyor. Başka çocukların bu tür kazaları önlemede yetersiz kalabileceği uyarısında bulunuluyor.

Zehirlenme: İlaçlar, temizlik maddeleri ve zehirli bitkiler çocuklar için tehlikeli olabilir. Bu maddelerin kilitli dolaplarda saklanması gerektiği vurgulanıyor.

Muhakeme yetenekleri zayıf ve merak duygusu geniş olan çocuklar da ev içi kazalar sonucu oluşan yaralamaların, ölümün ve sakat kalmaların en önemli sebepleri arasında olduğunu hatırlatan Çocuk Kılıç, “Ev içi kazalar çocukların en sık yaralanma şekillerini oluşturmaktadır. Çocuklar neden ev içi kazalarında daha çok yaralanıyor? Çünkü çocuklar çevresiyle çok ilişkili, meraklı, öğrenme duygusu ve arzusu yüksek, 5 duyusu ile deneyimlediği duyguları gerçekleştirmeye meyilli, erişkinleri taklit etmeyi seven ve muhakeme yetenekleri görece zayıf oldukları için tehlikeyi anlamada biraz zorluk yaşayabiliyorlar ve tehlikeden korkmuyorlar. Bundan dolayı çocukların ev içi kazalarda yaralanmaları biraz daha yüksek risk taşımakta. Yaralanmaları; düşmeler, yanmalar, zehirlenmeler ve boğulmalar şeklinde sınıflandırmak mümkün. Daha fazla da sınıflandırma mümkün ama en sık karşılaştığımız durumlar bunlar” şeklinde konuştu.

BAŞININ GEÇEMESİ YETERLİ

En sık karşılaşılan ev için kazasının düşme olduğunu belirten Kılıç konuşmasını şöyle sürdürdü;

 “Aynı seviyeden düşme ya da yüksekten düşme olarak değerlendiriliyor. Bu düşmeler de çocuklarda önemli sağlık sorunları ile karşılaşılmasına yol açabiliyor. Düşme kazalarının önlenmesi için basit tedbirler var. Bu tedbirlerin arasında; zeminlerin ıslak kalmaması, kaygan olmaması, halı ile kilimlerin kaydırmaz olması, pencere ve balkon kapılarının mutlaka kapalı olarak çocuk kilitli bir şekilde olması, pencerelerin yanına mobilyaların yerleştirilmemesi, oyun oynadıktan sonra oyuncakların mutlaka kaldırılması gibi tedbirlerle düşmeler rahatlıkla engellenebilir veya azaltılabilir. Çocukların bir yerden düşebilmesi için başlarının geçebileceği yer gerekli. Parmaklık ve korkuluklarla muhakkak 6 santim olması gerekmekte ki çocuğu kafası oradan geçemesin”

YANMA KALICI HASAR OLUŞTURUYOR

Yanmanın çocuklarda kalıcı hasara neden olduğunu aktaran Doç. Dr. Ahmet Osman Kılıç, “Çocuk çağında ev içindeki yanmalar sıcak sular gibi malzemelere temas ile gerçekleşiyor ancak kimyevi maddelere bağlı yanıklar da olabiliyor. Burada en önemli unsur ısıtıcıların çocukların olduğu odada olmaması, ısıtıcılar ile birlikte çocukların uyumaması, bu tür eşyaların muhakkak korkuluklarla muhafaza edilmesi, elimizde sıcak su veya herhangi bir sıcak madde varken çocukları kucağımıza almamamız, fırın ve ocak sıcakken çocuğun çevrede dolaşmaması çok önemli” dedi.

ÇOCUĞA ÇOCUK EMANET EDİLMEZ!

Ölümcül sonuçlar doğuran boğulma vakalarına dikkat çeken Kılıç şöyle konuştu;

 “Ev içi kazalardan birisi ise boğulmamalar. Çocuklar ev içerisinde suda da boğulabiliyor, katı cisimler ile de boğulabiliyorlar. Özellikle küçük çocukların baş bölgesinin ağırlığı ile vücudunun diğer bölgesindeki ağırlığa nazaran daha fazla olduğu için çocuklar baş üstü su dolu kaplara düşüp boğulabiliyor. Bu durum çok ciddi bir risk. Ek besinle beslenen çocuklarımız ek besinlere beslenirken soluk borusuna bu yiyecekler kaçabiliyor. Bazen kısmı bazen ise tam tıkanmalara neden olabiliyor veya organik olmayan maddelerde çocukların nefes borusuna kaçabiliyor. Bunların hepsi boğulmalara sebep verebilir. Bir diğer unsur ise bir çocuğun başka bir çocuğa emanet edilmemesi çok çok önemli çünkü diğer çocuk da tehlikeyi anlamayabilir, diğer çocuğu kurtarmak için gücü yetmeyebilir. Bu riskleri de almamamız gerekiyor”

DETARJANLARI VE İLAÇLARI KİLİTLİ BİR YERDE TUTUN

Zehirlenem vakalarına değinen Doç. Dr. Kılıç, “Bir diğer ev içi yaralanmaları için zehirlenmeleri ele almak lazım. Zehirlenmeler de ilaçlarla, çiçek çeşitleri, temizlik maddeleri, böcek ilaçları ile olabiliyor. Burada çocukların merak duygusu ve çevreyi keşfetme duygusu çok önemli. Çocukların erişemeyeceği hiçbir yer yoktur. Eğer ki bir çocuk bir şeyi kafasına koymuşsa bunu mutlaka gerçekleştirir ve bu potansiyeli her zaman vardır. Bu potansiyeli hiçbir zaman unutmamak lazım. Dolasıyla böcek ilaçları, ilaçlar veya zehirli olabilecek bitkiler ve özellikle temizlik maddelerinin evin içinde bir kilitli dolapta muhafaza edilmesi önemli” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.