[title]|İlkses Gazetesi

Gıda sahtekarlığına dikkat: En çok bu ürünlerde yapılıyor

Yakın Doğu Üniversitesi, 7 Haziran Dünya Gıda Güvenliği Günü'nde önemli bir etkinliğe imza attı. "Gıdalarda Taklit ve Tağşiş" konulu etkinlik, sahte gıda ürünleri ile mücadele yöntemlerini tartışarak, gıda güvenliğine odaklandı

Haber Giriş Tarihi: 11.06.2024 07:00
Haber Güncellenme Tarihi: 11.06.2024 07:00
Kaynak: İHA
Gıda sahtekarlığına dikkat: En çok bu ürünlerde yapılıyor

Tarım Dairesi Müdürü Ercan Akerzurumlu, Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Beste Oymen ve birçok akademisyen, araştırmacı ve öğrencinin katılımıyla gerçekleşen etkinlikte, sahte gıda ürünlerinin ciddiyeti vurgulandı.

Yakın Doğu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özge Özden, "Gıdalarda Taklit ve Tağşiş" etkinliğinin açılışında, üniversitenin gıda güvenliği ve sürdürülebilir tarım konularındaki önemine değindi. Bu tür etkinliklerle, topluma gıda güvenliği konusunda farkındalık kazandırmaya devam ettiklerini vurguladı.

Etkinlikte konuşan Yakın Doğu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Nevzat Artık, dünya genelinde kirlenmiş gıdaların neden olduğu hastalıklara dikkat çekti. Sahte gıda ürünlerinin insan sağlığı üzerindeki risklerine vurgu yaparak, bu konuda alınması gereken önlemleri anlattı.

Adana Zeytin Üretim ve Pazarlama Kooperatifi (ZEYKOOP) Başkanı Dr. Mehmet Güler, zeytinyağı üretimindeki sorunlara değinerek, özellikle küçük ve orta ölçekli üreticilerin yaşadığı zorluklara dikkat çekti.

Yakın Doğu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Dr. Şebnem Güler ise taklit ve tağşişin en yaygın olduğu ürünlerin başında yüzde 24 ile zeytinyağının geldiğini söyledi. Zeytinyağını ise süt, bal, safran, balık ve kahvenin takip ettiğini vurguladı.

Naturel zeytinyağına; kolza, ayçiçeği, soya, pamuk, mısır, yer fıstığı, hardal, susam, haşhaş gibi bitkisel rafine karışım yağları, fındık yağı, avokado yağı gibi farklı bitki kaynaklı yağlar eklenmesinin en yaygın tağşiş örneklerinden olduğunu söyleyen Dr. Şebnem Güler, özellikle riviera tipi yağların ve yemeklik rafine pirina yağlarının natürel zeytinyağı adı altında piyasaya sürülmesinin de ciddi bir sorun olduğunu söyledi.

Yakın Doğu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bölüm Başkanı Perihan Adun, güvenli gıdaya erişim için yapılması gerekenleri sıraladı. İyi tarım tekniklerinin uygulanması, hijyen kurallarına uyulması ve tüketicilerin bilinçli olması gerektiğini vurguladı.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.