Gıda takviyelerindeki gizli tehlike: Multivitaminler kanser riskini arttırıyor

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Özlem Esen, gıda takviyelerine olan ilginin artmasıyla birlikte ortaya çıkan sağlık risklerine dikkat çekiyor. Özellikle Covid-19 pandemisi sonrasında popülerliği artan gıda takviyelerinin, doktor tavsiyesi olmadan kullanıldığında ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği uyarısında bulunuyor

Haber Giriş Tarihi: 14.07.2024 01:30
Haber Güncellenme Tarihi: 14.07.2024 01:30
Kaynak: İHA
Gıda takviyelerindeki gizli tehlike: Multivitaminler kanser riskini arttırıyor

Prof. Dr. Esen, gıda takviyelerinin bilinçsiz kullanımının tehlikelerine dikkat çekerek, özellikle doktor tavsiyesi olmadan kullanılan takviyelerin doz ayarlamalarının yapılamadığını belirtiyor. İnternetten alınan ürünlerin güvenliğinin sorgulanması gerektiğini ve sporcu takviyelerinin bilinçsiz kullanımının tehlikelerini vurguluyor. Esen, “Multivitamin alan özellikle erkeklerde prostat ve akciğer kanseri gibi bazı kanserlerin artışı görülüyor” diyerek önemli bir uyarıda bulunuyor.

Sağlıklı Beslenenler İçin Gıda Takviyesi Gereksiz

Prof. Dr. Özlem Esen, sağlıklı beslenen bireylerde gıda takviyesi kullanımının genellikle gerekli olmadığını belirtiyor. Ancak, toprakta yetişen sebze ve meyvelerin içerdiği minerallerin azalmasıyla birlikte bazı durumlarda takviyelerin yerinin olabileceğini ifade ediyor. Esen, beslenme eksikliklerinin belirtileri varsa, kan tahlilleri ve doktor kontrolleri sonrasında takviye alınmasının doğru olacağını vurguluyor.

İleri Yaş Grubu ve Çocuklar İçin Takviye Kullanımı

İleri yaş grubundaki bireylerin vitamin kullanma zorunluluğu hakkında bilimsel bir temelin olmadığını belirten Prof. Dr. Esen, anti-aging ve bağışıklık destekleyici ürünlerin popülaritesine rağmen, herkesin bu tür takviyeleri kullanmasına gerek olmadığını vurguluyor. Özellikle omega-3 takviyesi gibi ürünlerin doktorla paylaşılmadan kullanılmaması gerektiğini belirtiyor. Çocuklar içinse, omega-3 ve D vitamini takviyelerinin beyin gelişimi üzerinde olumlu etkileri olduğunu ancak bu takviyelerin de doktor kontrolünde verilmesi gerektiğini ifade ediyor.

İnternetten Alınan Takviyelere Dikkat

İnternet üzerinden yapılan alışverişlerin artmasıyla birlikte vitamin ve gıda takviyelerinin de bu platformlarda satıldığını belirten Prof. Dr. Esen, güvenli internet sitelerinden bilinen markaların alınabileceğini ancak genellikle bitkisel çaylar ve zayıflama ürünleri gibi sahte ürünlerin alınmaması gerektiğini vurguluyor. Sporla uğraşan gençlerin protein takviyeleri konusunda da dikkatli olmaları gerektiğini ve bu ürünlerin internetten değil, bilinen sertifikalı merkezlerden alınmasının daha sağlıklı olacağını belirtiyor.

D Vitamini ve Multivitaminlerin Riskleri

Prof. Dr. Esen, D vitamini alımı konusunda da bilgi vererek, bu vitaminin vücutta kolesterolden üretildiğini ve aktif hale gelmesi için güneşe maruz kalmanın gerekli olduğunu belirtiyor. D vitamini üretildikten sonra güneşe maruz kalmanın önemli olduğunu vurgulayan Esen, “D vitamini alıp oturursanız da hiçbir işe yaramıyor” diyor.

Son olarak, multivitamin kullanımı konusunda uzun süreli çalışmaların yapıldığını ve kansere giden tehlikelerin ortaya çıkabileceğini belirten Prof. Dr. Esen, “Amerika’da 10-15 yıl boyunca multivitamin alan kişilerin izlendiği bir araştırma yapılmış. Multivitamin alan özellikle erkeklerde prostat ve akciğer kanserlerinde artış görülüyor” diyerek önemli bir uyarıda bulunuyor. Multivitamin almadan önce risklerin ve vücudun ihtiyaçlarının bilinmesi gerektiğini vurgulayan Esen, bilinçsiz kullanımın ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğinin altını çiziyor.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.