[title]|İlkses Gazetesi

Madde bağımlılığı oluşmadan önlenmeli

Kişilerin hayatında madde bağımlılığı oluştuktan sonra çok zorlu bir süreç başladığını belirten Yeşilay İzmir Şube Başkanı Prof.Dr. Dilek Takımcı, “Önemli olan yapılan çalışmalarla bağımlılık oluşumunu engellemek” dedi

Haber Giriş Tarihi: 06.01.2024 08:00
Haber Güncellenme Tarihi: 06.01.2024 08:00
Kaynak: HABER MERKEZİ
Madde bağımlılığı oluşmadan önlenmeli

TUNAY AFYON/ÖZEL HABER

Emniyet Genel Müdürlüğü’ne bağlı Narkotik Suçlarla Mücadele Başkanlığı’nca hazırlanan NARKOLOG 2022 Madde Kullanıcıları Profil Analizi” raporunda 2021 yılında madde bağımlılığına başlama yaşı ortalama 21,22 olarak açıklandı. Raporda madde bağımlılığına başlanmasında 15-24 yaş arası yaş grubunun en riskli grup olduğu aktarılırken, belirtilen yaş grubunda madde bağımlılığına başlayanların oranı, 2020 yılında yüzde 73,6, 2021 yılında ise yüzde 73,7 olarak kayıtlara geçti. Aralık 2023’te Yeşilay İzmir Şube Başkanı olarak göreve başlayan Prof.Dr. Dilek Takımcı, Türkiye’de yaygınlaşan bağımlılık olgularına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Bağımlılığının kişilerin hayatını olumsuz etkileyen bir çukur olduğunu ifade eden Prof.Dr. Takımcı, 115 Yeşilay Danışmanlık Merkezi (YEDAM) Danışma Hattı’ndan, madde, kumar, tütün, alkol ve teknoloji bağımlılığı alanında bağımlı bireylere ve ailelerine rehabilitasyon desteği verdiklerini söyledi.

KÖTÜ PSİKOLOJİ ETKİLİ

Bağımlılığa karşı, tutku duyulan şeylerin sınırını bilerek, o sınırın farkında olmak gerektiğini vurgulayan Prof.Dr. Takımcı, “Bağımlılık, ciddi anlamda hayat kalitemizi düşürüyor. Toplumla bağımız kopuyor ve sorunlu insan olarak insanca hak ettiğimiz yaşama şansımızı yitiriyoruz. Tutku duyduğumuz şeylerin sınırını bilmek, o sınırın farkında olmak gerekiyor, bu da eğitimle mümkün. Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı kapsamı çerçevesinde yediden yetmişe mümkün olduğunca çok insana ulaşılarak bağımlılığın farkındalığının ve öneminin anlatılması gerekiyor” dedi. Prof.Dr. Takımcı, Türk toplumunun, depremler ve toplumsal sorunlar nedeni ile psikolojik olarak çok yıpranmış durumda olduğunu belirterek “Psikolojinin zayıf olduğu zamanlarda bağımlılığa daha açık hale geliyoruz. Sürekli destek alınması gerekiyor. Psikolog ve psikiyatra gitmekten çekinmemek gerekiyor. Psikolojik destek almak bir zayıflık değil, gereksinim” ifadelerini kullandı.

AİLELERE DESTEK VERİLİYOR

Yürüttükleri çalışmalarla temel amaçlarının bağımlılık oluşmadan onları engellemek olduğunu kaydeden Prof.Dr. Takımcı, yapacakları projelerde önceliklerinin önlem alarak, bağımlılığı önlemek ve bağımlılığa karşı toplumsal farkındalık yaratmak olduğunu belirtti. Prof.Dr. Takımcı, “Bağımlılıklarla ilgili İzmir’de 2 Yeşilay Danışmanlık Merkezi’miz (YEDAM) var. ‘115’ numaralı YEDAM hattı aracılığı ile psikiyatristler ve sosyal hizmet uzmanlarımızla isteyen vatandaşlarımıza ve ailelerine destek veriyoruz. Psikolojik destek noktasında yanlarındayız ve gerekli durumlarda hastanelere yönlendirebiliyoruz” dedi.

VALİLİK, MEB VE EMNİYET’LE İŞ BİRLİĞİ

Gerçekleştirilen eğitim projelerinde Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) ile iş birliği içinde olduklarını aktaran Prof.Dr. Takımcı, bu çerçevede yetiştirdikleri formatör ve uygulayıcı eğitmenler yetiştirildiğini ve bu kişilerin okullarda sürekli eğitimler verdiklerini söyledi. Proje üretim aşamasında sivil toplum örgütleri, MEB, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, valilik, emniyet, üniversiteler gibi birçok resmi kurumla iş birliği yürüttüklerini ifade eden Prof.Dr. Takımcı, “Yeşilay’ın topluma daha yaygın ve kaliteli hizmet verebilmesi için toplumda Yeşilay’a bağış kültürünün de gelişmesi gerektiğini ifade etti. Vatandaşlar YESILAY35 yazıp 2423 GSM hattına bağış yapabilirler. Yeşilay gönüllülerimiz gün geçtikçe çoğalıyor ve hizmetlerimizde onların desteği çok kıymetli gerçekten” diye konuştu.

SÜREKLİLİK İÇİN BAĞIŞLAR ÖNEMLİ

Yeşilay tarafından hayata geçirilecek projeler ile ilgili konuşan Prof.Dr. Takımcı, “Göreve yeni başladım şu an için yürüteceğimiz projelerde ön araştırma aşamasındayız. Öncelikle sesimizi duyurmamız, projelerimizi yaygınlaştırmamız, hedef kitlelerimizi belirlememiz gerekiyor” ifadelerini kullandı. Yeşilay’ın üniversitelerde bulunan topluluklarına sahip çıkılması gerektiğini söyleyen Prof.Dr. Takımcı, “Gençlerimizi eğitiyoruz, sosyal etkinlikler yaptırıyoruz. Eğitim verdiğimiz gençlerin başka gençlere ve vatandaşlara ulaşmasını istiyoruz. Bu bahsettiğimiz çalışmalar da para ile oluyor ve hesaplanamayan birçok gider var” dedi.

Yeşilay’ın kısıtlı bütçe ile faaliyet göstermeye çalıştığının altını çizen Prof.Dr. Takımcı, Yeşilay’a yapılacak bağışların sürekliliğin sağlanması adına büyük önem kazandığını söyledi. Prof.Dr. Takımcı, vatandaşların Yeşilay’a bağış yapması çağrısında bulundu.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.