[title]|İlkses Gazetesi

Mide bulantısı neden olur? Mide bulantısı nasıl geçer?

Mide bulantısı neden olur ve çözüm yolları nelerdir? İşte mide bulantısı ile ilgili tüm detaylar...

Haber Giriş Tarihi: 23.01.2024 15:55
Haber Güncellenme Tarihi: 23.01.2024 15:55
Kaynak: HABER MERKEZİ
Mide bulantısı neden olur? Mide bulantısı nasıl geçer?

Mide bulantısı ile ilgili bilgiler merak ediliyor. Mide bulantısının sebepleri ve çözüm yollarını sizler için araştırdık. İşte tüm detaylar...

Mide bulantısı neden olur?

Mide bulantısının en yaygın nedenleri, sallanmaya ve dönmeye neden olan durumlar, taşıt ve deniz tutması gibi; ağır ve yağlı gıdaların hazımsızlığa neden olması; gıda zehirlenmesi; ülser, reflü ve gastrit gibi mide rahatsızlıkları; safra kesesi taşı; vertigo; migren; stres ve gebelik gibi faktörleri içerebilir.

Sürekli mide bulantısı neden olur?

Kronik mide bulantısı, mide ülseri, reflü hastalığı, gastrit, sindirim sistemi enfeksiyonları veya başka sağlık sorunlarına işaret edebilir. Ayrıca, sürekli mide bulantısına psikolojik faktörler de katkıda bulunabilir; örneğin stres, anksiyete veya depresyon gibi.

Kusturmayan mide bulantısı neden olur?

Kusturmayan mide bulantısı, birçok farklı nedenle ilişkilendirilebilir. Yemek sonrası mide bulantısı, sindirim sistemi problemleri, gıda intoleransları, mide ülseri veya bazı ilaçların yan etkileri gibi çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir. Ayrıca, stres, endişe veya duygusal faktörler de mide bulantısına yol açabilir.

Gebelikte mide bulantısı ne zaman başlar

Genellikle hamilelikte, mide bulantısı özellikle gebeliğin ilk üç ayında, yani ilk trimesterinde yoğun bir şekilde yaşanır. Özellikle gebeliğin 6-10 haftaları arasında sıkça görülen mide bulantısı ve kusma, ilk üç aylık dönemin sonrasında zaman içinde azalmaya başlar.

Mide bulantısı ne zaman tehlikeli?

Mide bulantısının kökeni yaşa bağlı olarak çeşitlilik gösterebilir. Çocuklarda mide bulantısı ya da kusma genellikle viral enfeksiyon, gıda zehirlenmesi, süt alerjisi, yol tutması, aşırı yemek tüketimi, beslenme ile ilişkili veya çocuklarda öksürük ve yüksek ateşin eşlik ettiği hastalıklar nedeniyle sıkça karşılaşılır.

Bulantı veya kusmanın zamanlaması, temel sebebi belirlemede yardımcı olabilir. Bir öğünden kısa bir süre sonra ortaya çıkan bulantı veya kusma, genellikle gıda zehirlenmesi, mide zarının iltihabı yani gastrit veya ülser gibi durumlarla ilişkilendirilebilir.

Eğer bulantı, yemekten bir ila sekiz saat sonra ortaya çıkıyorsa, bu durum ayrıca gıda zehirlenmesinin bir işareti olabilir. Bununla birlikte, bazı bakterilere dayalı semptomlar, örneğin salmonella gibi gıda kaynaklı bakterilerin neden olduğu durumlar daha uzun bir sürede ortaya çıkabilir.

Mide bulantısı nasıl geçer

Mide bulantısını hafifletmeye yardımcı olabilecek doğal yöntemler arasında, derin nefes almak, tuzlu kraker gibi hafif ve kokusuz gıdalar tüketmek, zencefil, papatya ve nane-limon çayları içmek, ayrıca nane veya limon koklamak, bol miktarda su içmek ve buz emmek bulunmaktadır.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.