[title]|İlkses Gazetesi

Türkiye'de diyabet vakaları hızla artıyor: Teknoloji ile yeni tedavi yöntemleri gelişiyor

Türkiye'de diyabet vakalarının alarm verici bir şekilde arttığı ortaya çıktı. Ülkemizde 12 milyon diyabetli bulunurken, yapılan araştırmalar her 10 yılda bir diyabet vakalarının yüzde 100 oranında arttığını gösteriyor. Bu artış hızı dünya ortalamasının iki katı, Avrupa ortalamasının ise üç katından fazla. Diyabet, ciddi organ hasarlarına yol açabilen ve yaşamı tehdit edebilen bir hastalık olarak öne çıkıyor

Haber Giriş Tarihi: 20.04.2024 01:30
Haber Güncellenme Tarihi: 20.04.2024 01:30
Kaynak: İHA
Türkiye'de diyabet vakaları hızla artıyor: Teknoloji ile yeni tedavi yöntemleri gelişiyor

Ancak günümüzde teknoloji ve tıptaki hızlı gelişmeler, diyabet hastalarının tedavi süreçlerini etkin bir şekilde yönetmelerine ve yaşam kalitelerini artırmalarına olanak sağlıyor. Diyabetin takip ve tedavisinde kullanılan güncel teknolojiler, hastaların yaşamını kolaylaştırıyor ve birçok kuralı değiştiriyor.

Prof. Dr. M. Temel Yılmaz, diyabetle ilgili yapılan çalışmalarda multidisipliner yaklaşım ve organizasyonun önemine vurgu yaparak, "Diyabetle ilgili tüm sorunları aynı merkezde çözümleyecek bir yaklaşımla, 24 saat evden takipten dünyanın her tarafında kan şekeri izlemeye, yapay pankreas sistemlerinden diyabetik giyilebilir teknolojilere kadar en gelişmiş teknolojileri bir araya getiriyoruz" dedi.

Yılmaz, diyabet tedavisinde kullanılan yapay pankreas sistemlerinin, hastaların yaşamını kolaylaştırdığını ve kontrol altına aldığını belirtti. Bu sistemler sayesinde hastaların kan şekeri seviyelerini sürekli olarak izleyebildiklerini ve anlık müdahaleler yapabildiklerini ifade etti.

Diyabet hastalarının yaşam hikayeleri de dikkat çekiyor. Diyabeti üç yıl önce fark edilen Yahya Tan, halen yapay kalp ve yapay pankreas ile yaşamını sürdürüyor. Tan, teknoloji sayesinde diyabetle mücadelesinin daha kolay hale geldiğini belirterek, yapay pankreasın kendisine büyük bir rahatlık sağladığını dile getirdi.

Bir diğer hasta Şükran Usta ise hamilelik sürecinde diyabetle karşılaştı ve insülin pompası ve CGM cihazı kullanarak şeker dengesini sağladı. Usta, bu teknolojilerin hayatını kolaylaştırdığını ve hamilelik sürecini rahat geçirmesini sağladığını ifade etti.

Diyabet hastalığı ile mücadele eden Janset Burcu Kubat Kırmızıgül ise diyabetle yaşamayı öğrendikten sonra sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandığını ve bu sayede diyabeti avantaja çevirdiğini belirtti. Kırmızıgül, yapay pankreasın daha erişilebilir olması gerektiğini vurgulayarak, diyabetli bireylerin bu teknolojiden faydalanması gerektiğini dile getirdi.

Prof. Dr. Yılmaz, son olarak, yeni teknolojilerin diyabet tedavisinde önemli bir çığır açtığını ve hastaların yaşam kalitesini artırdığını belirterek, bu teknolojilerin daha geniş kitlelere ulaşması gerektiğini vurguladı.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.