Uzmanından hayati tavsiye: et yerine baklagil tüketin!

İstanbul Atlas Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Emel Alphan, kurubaklagillerin sağlık üzerindeki olumlu etkilerini vurguladı. Et yerine baklagil-tahıl-sebze-yoğurt karışımı diyetle beslenenlerde koroner kalp hastalıklarının görülme oranının azaldığını belirtti

Haber Giriş Tarihi: 12.07.2024 03:30
Haber Güncellenme Tarihi: 12.07.2024 03:30
Kaynak: İHA
Uzmanından hayati tavsiye: et yerine baklagil tüketin!

Prof. Dr. Emel Alphan, baklagillerde damar sertliğine ve koroner kalp hastalıklarına neden olan kolesterol ve doymuş yağ bulunmadığını, aksine kolesterolü düşüren çözünebilir posa açısından zengin olduklarını ifade etti. "Kan yağları yüksek olan kişilerin haftada 2-3 kez hatta her gün et yerine baklagil yemeleri son derece yararlı olur" dedi.

Kalp Sağlığınızı Koruyun: Baklagil Tüketiminin Önemi

Prof. Dr. Alphan, baklagillerin kalp sağlığı üzerindeki faydalarına dikkat çekerek, "Kolesterol ve doymuş yağ içermeyen baklagiller, özellikle kolesterolün düşmesine yardımcı olan çözünebilir posa açısından zengindir. Bu yüzden kan yağları yüksek olan kişilerin baklagilleri et yerine haftada 2-3 kez yemeleri son derece yararlı olur. Et yerine baklagil-tahıl-sebze-yoğurt karışımı diyetle beslenenlerde koroner kalp hastalıklarının görülme oranı çok azalır" diye konuştu.

Baklagillerin Protein Değeri: Mercimek ve Nohut Öne Çıkıyor

Baklagillerin en çok protein içeren bitkisel besin grubuna girdiğini belirten Prof. Dr. Emel Alphan, "Kurubaklagiller ayrıca kemik gelişimi ve sağlığı için gerekli kalsiyum, kan yapıcı demir, sinir sisteminin çalışmasında etkili olan B vitaminleri yönünden zengindir. Protein değeri en yüksek kurubaklagiller mercimektir. Nohutun yağ içeriği diğer kurubaklagillerden daha yüksektir" açıklaması yaptı.

Pişirme ve Hazırlama Yöntemleri: En İyi Sonuç İçin İpuçları

Prof. Dr. Alphan, baklagillerin uygun pişirme yöntemleriyle gaz yapıcı özelliklerinin azalacağını ve sindiriminin kolaylaşacağını belirtti. "Nohut ve kuru fasulye 8-10 saat ıslatılmalı, yeşil mercimeğin 1-2 saat ıslatılması yeterli olabilir. Pişme suları dökülmemeli, vitamin ve minerallerden yararlanmak için pişme suyu başka bir yemeğe eklenmelidir" dedi.

Çocuklar İçin Özel Tavsiyeler

Çocuk beslenmesi için kabuksuz sarı veya kırmızı mercimeğin tercih edilmesi gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Alphan, "Nohut veya fasulye çocuk beslenmesi için kullanılacaksa ıslatıldıktan sonra kabukları ayrılmalıdır" tavsiyesinde bulundu.

Kan Şekeri ve Bağırsak Sağlığı Üzerine Etkiler

Baklagillerin glisemik indeksinin düşük olmasından dolayı diyabetli bireyler için ideal olduğunu belirten Prof. Dr. Alphan, "Şeker hastalarının beslenmesinde baklagil yemeklerinin kullanılması özellikle tercih edilmelidir" dedi. Ayrıca baklagillerin yüksek posa içeriği sayesinde bağırsak hareketlerini artırarak kabızlık, kanser ve diğer hastalıkların önlenmesine yardımcı olduğunu ekledi.

Her Gün Baklagil: Ucuz ve Sağlıklı Alternatif

Prof. Dr. Emel Alphan, kurubaklagillerin daha ucuz bir alternatif olarak et yerine tercih edilebileceğini belirterek, "Baklagiller yüksek fiyatlı et yerine uygun bir seçenek olarak haftada en az üç porsiyon hatta her gün tüketilebilir. Baklagil-tahıl-sebze-yoğurt karışımı şeklinde tüketilmelidir" tavsiyesinde bulundu.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.