[title]|İlkses Gazetesi

Uzmanlar, Türkiye'deki sert kışın insan sağlığına etkilerine dikkat çekiyor

Dünya Meteoroloji Örgütü’nün raporuna göre, bu kış Türkiye’de oldukça soğuk geçecek. Prof. Dr. Şevket Özkaya, bu iklim koşullarının insan sağlığı üzerinde ciddi olumsuz etkiler yaratabileceği konusunda uyarılarda bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 26.11.2024 05:30
Haber Güncellenme Tarihi: 25.11.2024 11:59
Kaynak: İHA
Uzmanlar, Türkiye'deki sert kışın insan sağlığına etkilerine dikkat çekiyor

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), 2024'ün sonlarından itibaren 2025 kışı için küresel düzeyde önemli bir iklim uyarısında bulundu. 2024 yazında Türkiye'de rekor sıcaklıklarla etkili olan El Nino, kış aylarında yerini tam tersi bir hava olayı olan La Nina'ya bırakacak. Bu değişim, dünya genelinde soğuk hava dalgaları, fırtınalar ve kar yağışları gibi zorlu hava koşullarına yol açacak. Altınbaş Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şevket Özkaya, La Nina'nın etkisiyle ortaya çıkacak dondurucu soğukların insan sağlığını olumsuz yönde etkileyebileceği konusunda uyarılarda bulundu.

KRONİK GRİP GÖRÜLEBİLİR

Prof. Dr. Şevket Özkaya, Türkiye’nin de bu iklimsel değişimden etkileneceğini söyleyerek, “Özellikle kış aylarında görülen grip ve benzeri hastalıkların uzayacağını öngörüyoruz. İnsanlarımız ateş, öksürük ve eklem ağrılarına daha sıklıkla maruz kalabilir, en ufak ısı değişikliğinde bu şikayetleri tekrar ederek kronik grip denilen bir hale gelmesine neden olabilir” ifadelerini kullandı.

RİSK GRUPLARI AŞI YAPTIRMALI

Grip ve zatürre gibi bulaşıcı hastalıkların, toplumda hızla yayılma riski taşıdığını belirten Altınbaş Üniversitesi'nden Prof. Dr. Şevket Özkaya, bu hastalıkların ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğine vurgu yaptı. Zatürre ve grip gibi hastalıkların tedavi süreçlerinin zorlu olabileceğini ve bunun iş gücü kaybı ile maddi zorluklar yaratabileceğini hatırlatan Özkaya, özellikle 65 yaş ve üzerindeki bireyler, kronik hastalıkları bulunanlar ve sık sık grip geçiren kişilere grip ve zatürre aşılarını yaptırmalarını önerdi.

WMO raporunda, 2024 Ekim ile 2025 Şubat arasındaki dönemin küresel iklim açısından kritik bir süreç olacağı belirtiliyor. Türkiye'de ise Aralık ve Ocak aylarında yoğun kar yağışlarının beklenirken, Şubat ayında daha kuru ve ılık hava koşulları öngörülüyor. Dengesiz hava sıcaklıklarında giysi seçiminin de son derece önemli olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Şevket Özkaya, “İnce veya kalın terleten kıyafetler kolayca zatürre gelişmesine yol açacaktır. Bunları giymeyin, terlememeye özen gösterin. Hava durumuna göre giyilip çıkarılabilecek katmanlı giysiler tercih edin” şeklinde önerilerde bulundu.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.