Yaz aylarında ishal kusma neden olur? Ne zaman doktora başvurulmalıdır?

Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı'ndan Dr. Bekir Tunca, artan ishal ve kusma vakalarının ciddi sağlık risklerine yol açabileceğini vurgulayarak, kaybedilen sıvının yerine konulamaması durumunda böbrek fonksiyonlarında bozulma gibi sonuçlarla karşılaşılabileceğini açıkladı

Haber Giriş Tarihi: 10.07.2024 05:30
Haber Güncellenme Tarihi: 10.07.2024 05:30
Kaynak: İHA
Yaz aylarında ishal kusma neden olur? Ne zaman doktora başvurulmalıdır?

Artan ishal ve kusma vakalarının sağlık üzerindeki potansiyel etkilerini vurgulayan Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı'ndan Dr. Bekir Tunca, kaybedilen sıvının yerine konulamamasının böbrek fonksiyonlarında ciddi bozulmalara yol açabileceğini belirtiyor.

Dr. Bekir Tunca, Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nden, artan ishal ve kusma vakalarında kaybedilen sıvının yerine konulmamasının böbrek fonksiyonlarında ciddi zararlara yol açabileceği uyarısında bulundu. İshalin enfeksiyon veya diğer nedenlerle bağırsaklardan sıvı kaybına sebep olduğunu belirten Dr. Tunca, özellikle yaz aylarında besinlerin hızla bozulması ve bakteri üremesinin artmasıyla ishal vakalarının daha sık görüldüğünü ifade etti. Toplu ortamlarda, sosyal etkinliklerde ve seyahatlerde ishalin bulaşmasının arttığına dikkat çeken Tunca, halkı bu konuda bilinçli olmaya çağırdı. İshal ve kusma durumunda sıvı kaybının telafi edilmesinin önemine vurgu yaparak, sağlık kuruluşlarına başvurulması gerektiğini belirtti.

İshal ve kusma sonucunda kaybedilen sıvının, su ve gıdalarla yerine konulamadığı durumlarda sağlık kurumuna başvurulması gerektiğini vurgulayan Tunca, kanlı ishal, 24 saatten sonra şikayetlerde gerileme olmaması veya artması, hızlı kilo kaybı ya da idrar miktarında azalma durumlarında da sağlık kuruluşuna başvurmak gerektiğinin altını çizdi.

İSHAL NEDEN ÇOCUKLARDA DAHA SIK GÖRÜLÜR?

Çocuklarda viral kaynaklı gastroenteritler yetişkinlere oranla daha sık görüldüğünü ve daha uzun sürebildiğini söyleyen Bekir Tunca, “Viral gastroenteritler sıklıkla rotavirüs, adenovirüs veya norovirüs kaynaklı olmaktadır. Bu etkenlerin gıda ve su kaynaklı bulaşın yanında temasla da bulaşabilmektedir. Kreş veya okul gibi toplu ortamlarda temas kaynaklı bulaşın daha kolay olması nedeniyle viral gastroenteritler çocuklarda daha sık görülmektedir” şeklinde konuştu.

İSHAL VE KUSMA DURUMLARINDA VÜCUTTA MEYDANA GELEN DEĞİŞİKLİKLER

İshal ve kusma durumunda hastalarda bağırsak hareketlerindeki artışa bağlı olarak özellikle dışkılama sonrası rahatlayan aralıklı karın ağrısı olabileceğini dile getiren Dr. Öğr. Üyesi Bekir Tunca; “Oral alımın yetersiz kalması durumunda halsizlik, nabızda hızlanma veya tansiyon düşüklüğü ya da böbrek fonksiyonlarının etkilenmesi sonucunda idrar miktarında azalma görülebilir. Küçük çocuklarda ek olarak uykuya meyil, emmede bozulma, huzursuzluk gibi bulgularda görülebilmektedir” dedi.

İshal ve kusma şikayeti olan; yatağa bağımlı, bakım ihtiyacı olan yaşlı hastalarda, çocuklarda bol su tüketiminin sağlanması gerektiğini söyleyen Tunca, oral alımın yetersiz kalması durumunda ise sağlık kuruluşuna başvurmaları tavsiyesinde bulundu.

İshal ve kusma rahatsızlıklarının diğer sağlık problemlerine de yol açabileceğini ifade eden Üniversitemiz Tıp Fakültesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Bekir Tunca, “Kaybedilen sıvının yerine konulamaması durumunda böbrek fonksiyonlarında bozulma olabilir. Kardiak aritmi özgeçmişi olan hastalarda sıvı ve elektrolit kaybına bağlı olarak taşikardi ve kardiak aritmiler görülebilir” ifadelerinde bulundu.

İSHAL VE KUSMA VAKALARINDA BESLENME DÜZENİ

İshalde başlıca tedavi yönteminin kaybedilen sıvının yerine konulması olduğunu hatırlatan Tunca, “Oral alımı yeterli hastalarda bol su tüketimi önemlidir. Bağırsak florasını düzenlemek için probiyotik olarak yoğurt ve sindirimi kolay haşlanmış patates, muz gibi gıdaların tüketilmesi gereklidir. Mideyi rahatsız edebilecek yağlı, baharatlı yemeklerden kaçınılmalıdır” diyerek açıklamalarını sonlandırdı.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.