[title]|İlkses Gazetesi

Zatürre erken tedavi edilmezse hayati risk taşıyabilir

Pnömoninin, halk arasında bilinen adıyla zatürrenin, bakterilerin neden olduğu bir akciğer dokusu iltihaplanması olduğunu belirten Doç. Dr. Mutlu Kuluöztürk, bu hastalığın erken müdahale edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkat çekti.

Haber Giriş Tarihi: 29.11.2024 07:30
Haber Güncellenme Tarihi: 28.11.2024 14:00
Kaynak: İHA
Zatürre erken tedavi edilmezse hayati risk taşıyabilir

Fırat Üniversitesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mutlu Kuluöztürk, sağlık çalışanlarına zatürre (Pnömoni) hastalığına dair önemli bilgiler aktardı. Hastane Konferans Salonu’nda düzenlenen sunuma, sağlık çalışanları yoğun ilgi gösterdi. Zatürre ile ilgili farkındalığın artırılması ve güncel tedavi yöntemlerinin paylaşılması amacıyla gerçekleştirilen etkinlikte, hastalığın tanı ve tedavi süreçleri ele alındı.

Doç. Dr. Mutlu Kuluöztürk, “Halk arasında zatürre adı ile bilinen Pnömoni hastalığı, bakteri kaynaklı akciğer dokusunun iltihaplanmasıdır. Akciğer dokusunun iltihaplandığı zatürre, ateş, üşüme, öksürük, göğüs ağrısı, nefes darlığı, burundan yeşil-sarı mukus akması, hırıltı ve yorgunluk gibi belirtilere neden olur. Erken tedavi edilmediği takdirde ciddi risk barındırabilen bir hastalıktır. Pnömoni, toplum kökenli pnömoni, hastane kökenli pnömoni ve bağışıklığı baskılanmış hastada pnömoni olmak kaydıyla üç farklı şekilde görülebilir. Pnömoni genellikle kişinin boğazı ya da solunum yolu florasında bulunan mikroorganizmaların, vücut direncinin azalması ile birlikte solunum yoluyla akciğerlere ulaşması sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Pnömoni tanısında klinik belirtiler ve muayene bulguları önemli rol oynuyor. Akciğer röntgeni ile radyolojik bulguların varlığı da teşhis için gereklidir. Ancak bazı pnömoni vakalarında bu radyolojik bulguların ortaya çıkması 24 saatten daha uzun sürebiliyor. Zatürre aşısı olarak bilinen pnömokok aşısı, pnömokok mikrobunun 10 veya 23 alt tipine karşı koruma sağlayan bir aşıdır. Ancak bu aşıyı olmak zatürre olunmayacağı anlamına gelmiyor. Bu aşı, özellikle bağışıklık sistemi baskılanmış, KOAH gibi kronik akciğer hastalığı olan kişiler için önemlidir. Ayrıca bu aşı, 65 yaş ve üzeri kronik hastalığı olan bireyler için de önerilir” dedi.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.